magrol 0 #1 Napisano 4 Lipca 2011 Dzisiaj udało mi się zdobyć bardzo ciekawy zegar, poszperałem trochę na internecie i znalazłem bardzo podobne zegary. Duńskie almy.Z przodu na mosiężnym zdobieniu widnieje napis "Nu Elck Syn Sin"Porównywałem detale i jest tylko różnica w wycięciu z tyłu zegara (tzn chodzi mi o całą drewnianą płytę).Przesyłam zdjęcia, proszę o potwierdzenie czy może to być orginał, a może inny model, prosze o pomoc. Tu jest link do strony na której znalazłem zegary Alma: http://www.black-forest-hill.com.au/products/dutch.html i kolejne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 4 Lipca 2011 Ale jaki oryginał ? Akurat firmy Alma ? Takie zegary produkuje do tej pory kilka firm, z których Alma jest chyba największą z istniejących (czy na pewno ? - strona internetowa firmy nie działa) , co nie znaczy że wielką, oraz dość ekskluzywną. Ale trzydzieści lat temu - producentów było więcej. Najpopularniejszy był Warmink (WUBA) - faktycznie wytwórca obudów z niemieckimi werkami (FHS, Schatz). Wszyscy produkowali oryginały. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magrol 0 #3 Napisano 4 Lipca 2011 Mechanizm nie posiada zadnych synatur, czyli rozumiem, ze w takiej sytuacji nie da sie okreslic producenta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #4 Napisano 4 Lipca 2011 Mechanizm nie posiada zadnych synatur, czyli rozumiem, ze w takiej sytuacji nie da sie okreslic producenta.Zamieść zdjęcia. Może ktoś ma identyczny sygnowany.... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #5 Napisano 4 Lipca 2011 Dzisiaj udało mi się zdobyć bardzo ciekawy zegar, poszperałem trochę na internecie i znalazłem bardzo podobne zegary. Duńskie almy..................................... Jeszcze chciałem tylko dodać, że Dutch to Holandia nie Dania. 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #6 Napisano 4 Lipca 2011 A zegary z samiuśkiego Haarlem: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magrol 0 #7 Napisano 4 Lipca 2011 Ze niby ten zegar wyprodukowano w Haarlem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #8 Napisano 4 Lipca 2011 Jeśli to Alma.... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magrol 0 #9 Napisano 4 Lipca 2011 Jutro postaram sie dodac zdjecia. A czy Alma miala sygnowane mechanizmy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magrol 0 #10 Napisano 5 Lipca 2011 Znalazłem kolejną ciekawą stronkę, gdzie widnieje zdjęcie identycznego zegara i opisem.http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.nextime.nu/site/images/stories/AboutUs/602.jpg&imgrefurl=http://www.nextime.nu/site/about-us/clocks-over-the-years&usg=__Ktgel-_diocroWMFjWbCscMcWWo=&h=534&w=321&sz=48&hl=pl&start=17&zoom=1&itbs=1&tbnid=Dlc9CTPjm86acM:&tbnh=132&tbnw=79&prev=/search%3Fq%3Dalma%2Bclock%26hl%3Dpl%26sa%3DG%26biw%3D1419%26bih%3D707%26gbv%3D2%26tbm%3Disch&ei=l6MSTpmACcz1sgaJ__HhDgZa momencik wrzucam zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magrol 0 #11 Napisano 5 Lipca 2011 < 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magrol 0 #12 Napisano 7 Lipca 2011 Przejżałem wszystkie możliwe aukcje internetowe na całym świecie i znalazłem kilka podobnych zegarów Zaanse i Zaandam, niestety żaden nie był identyczny powiedziałbym nawet, z małą aczkolwiek myślę bardzo istotną różnicą. Na górnym mosiężnym zdobieniu w środku widnieje tarcza, mój zegar ma symbol psa lub coś w tym rodzaju, wszystkie zegary jakie udało mi się odnalężć nie mają żadnych symbolów, poprostu czystą tarczę. Może ktoś coś wie na ten temat? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bałtycki 0 #13 Napisano 14 Grudnia 2013 Kupłem na Allegro taki zegar WUBA i nie chce chodzić. Pochodzi godzinę, dwie i staje. Czy trzeba go przesmarowac? Bije godziny bardzo ładnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach