Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Shreku

Włos do roczniaka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie szanowne grono

Jako że jestem tu nowy a zegarmistrzostwo to moje jedynie amatorsko rozwijane hobby to z góry proszę o wybaczenie ewentualnych niedokładności opisu czy czasem niefachowego zachowania

a teraz do rzeczy

Ostatnio stałem się posiadaczem trzech zegarów rocznych - konkretnie roczniak Betina, roczniak Kern, i 1000 dniowy Shatz - zegary są kompletne, niezniszczone i po wstępnych oględzinach mam wrażenie że "będzie im się miało na życie" a teraz konkretnie w zegarku Shatz jest do wymiany włos i tutaj sprawa jest oczywista (stary mam więc grubość i długość nie jest problemem) - Co do roczniaków Kern i Betina - tutaj włosy są całe - ale nie rozumiem dlaczego są poskręcane

stąd moje pytania do bardziej zorientowanych w temacie ode mnie:

- czy mam rozumieć że takie poskręcanie oznacza że włos jest do wymiany ? czy może o coś z tym poskręcaniem chodzi ? ( poskręcanie tak "na oko" wygląda tak jakby ktoś tak 3 - 4 razy obrócił włos wokół własnej osi ) - moim zdaniem sprawa nielogiczna ale nie wiem

- czy mam zakupić nowe włosy - czy próbować te stare prostować - a jeśli prostować to jak - na zimno pewnie nie da rady - na ciepło to ile rozgrzać i jak chłodzić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Specjalistą w roczniakach nie jestem, lecz wydaję mi sie że włosy w nich powinny byc proste i nieposkrecane.Możesz próbować te włosy prostować lecz w żadnym wypadku nie wolno ich rozgrzewać czy mrozić bo całkiem poważnie stracą swoje właściwości o ile już w jakimś stopniu nie straciły poprzez poskręcanie ich. Z tego co wiem to trudno jest dobrać odpowiedni włos do roczniaka i nieraz trzeba korygować na jego długości i stabilizatorach; - jest to praca w bardzo dużym stopniu pochłaniająca czas.Tak jak napisałem wyżej, spróbój te włosy najpierw wyprostować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlosy poskrecane sa do wyrzucenia.

Dwie drogi:

- zegarmistrz - niektorzy dorabiaja sami wlosy z budzikow lub maja ze "starych zapasow" - ogolnie dosc droga zabawa.

- uzyc np ksiazki "The Horolovar...."zidentyfikowac mechanizm na podstawie tylnej plyty i zobaczyc jaki wlos proponuje ta firma i taki kupic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiscie nie rozumiem jak i po co ktoś te włosy skręcał - naturalnie raczej to niemozliwe - przecież swobodnie to sobie wisi - nie znam historii zegarów - zakupione na "pchlim targu" od czlowieka co sciaga różne rzeczy ze zbednych wystawek z Niemiec

kupione raczej w przyzwoitej cenie

Betina i Kern - po 50 zł

Shatz - 100 zł

Jest oferta włosów na allegro po niecałe 25 zł za szt ( różne grubości) - chyba się skuszę i kupię - boję się tego prostowania - to sprężymune i pewnie dobrze na zimno wyprostować się nie da a po rozgrzaniu na ponowne dobre zahartowanie chyba jestem za cienki w wiedzy i doświadczeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Ja osobiscie nie rozumiem jak i po co ktoś te włosy skręcał - naturalnie raczej to niemozliwe - przecież swobodnie to sobie wisi - nie znam historii zegarów - zakupione na "pchlim targu" od czlowieka co sciaga różne rzeczy ze zbednych wystawek z Niemiec

kupione raczej w przyzwoitej cenie

Betina i Kern - po 50 zł

Shatz - 100 zł

Jest oferta włosów na allegro po niecałe 25 zł za szt ( różne grubości) - chyba się skuszę i kupię - boję się tego prostowania - to sprężymune i pewnie dobrze na zimno wyprostować się nie da a po rozgrzaniu na ponowne dobre zahartowanie chyba jestem za cienki w wiedzy i doświadczeniu

Często widywałem poskręcane i pokrzywione włosy z roczniaków jak i normalnych zegarków. z tych drugich z powodzeniem prostowałem,zarabiałem krzywe breguetowskie itd. , oczywiście w temepraturze pokojowej bez rzadnego grzania .Zawsze można popróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Będziemy zamawiac czesci m.in.do roczniaków ,jezeli jest kolega zainteresowany prosimy o kontakt bezposrednio na pracownie 58/7614889

zegarmistrz norbert żukowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.