Gusti 0 #1 Napisano 16 Lipca 2011 U znajomego stoi zegar który jak rodzinna legenda głosi został "pożyczony" przez dziadka z kwatery głównej wermachtu podczas zdobywania Berlina. Czy da się to jakoś zweryfikować? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #2 Napisano 16 Lipca 2011 Jeśli ma okienko z którego o północy wyskakuje Adolf H. i dwanaście razy skrzeczy Sieg Heil - to dokładnie ten zegar !! 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kurant 2 #3 Napisano 16 Lipca 2011 :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #4 Napisano 16 Lipca 2011 A swoją drogą ciekawe czy ktokolwiek z Polaków podczas zdobywania Berlina mógł i miał okazję "splądrować" Oberkommando der Wehrmacht OKW przed Rosjanami czy też przed Amerykanami? Czy Ktoś na "sali" jest historykiem lub wie coś więcej? 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #5 Napisano 16 Lipca 2011 Szeregowy Tomasz Czereśniak mógł ! 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #6 Napisano 16 Lipca 2011 Nooo widziałem ale czy to napewno on? 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mw75 36 #7 Napisano 16 Lipca 2011 OKW i OKH nie były zlokalizowane w Berlinie lecz w Zossen, czyli ponad 20 km na południe od centrum Berlina. Polacy biorący udział w szturmie Berlina działali raczej na północy miasta. 0 Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #8 Napisano 16 Lipca 2011 Ten temat przypomniał mi, że mam w swoich skromnych zbiorach zegarek związany z drugą wojną światową.Może przy okazji Ktoś z Kolegów będzie potrafił mi pomóc w ustaleniu historii tego zegarka? Założyłem nowy temat z tym zegarkiem:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/61562-hamilton-usa-z-dedykacja-cyrylica-z-ii-w-sw/ PozdrawiAM 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #9 Napisano 16 Lipca 2011 Ruscy mieli tendecje do handlowania " giermańcami" które to nie miały takowej wartości dla nich jak zegarki nabyte od cywilów droga wymiany.Za np badziewiaka kołkowego od cywila dawali 2 porządne (często woje)poniemieckie, a więc tutaj moze istniec droga handlu.Pokaz kolego ten zegar, a napiszemy ci co to jest. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #10 Napisano 16 Lipca 2011 Jak OT to OT. Przypomnę:"Oj, ciężkie czasy!" - powiedział Ruski zdejmując zegar z wieży ratuszowej.... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #11 Napisano 16 Lipca 2011 Czyli mówiąc wprost kolegi dziadek był ''złodziejem''. Jestem ciekawy czy wnuczek tego dziadka odziedziczył tę wspaniałą cechę ''pożyczania'', jeżeli tak, to dzieci wnuczka też będą się miały czym pochwalić. Pozdrawiam A tak serio, to jeżeli zegar był na oficjalnym wyposażeniu budynków urzędów państwowych III Rzeszy, to powinien mieć stempel od spodu lub z tyłu, w tym przypadku nazistowskiego czarnego orła ze swastyką na dole. Lub jeden z czterech insygniów Wermachtu, w zależności gdzie wisiał. Powinien mieć również tabliczkę z numerem ewidencyjnym. Jeżeli nic takiego tam nie widzisz, to dziadek znajomego był uczciwym i bohaterskim żołnierzem, a legendę o ''pożyczonym'' zegarze prawdopodobnie sobie dorobił. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #12 Napisano 17 Lipca 2011 Trofiejne nie kradzione - dziadek mogl przeciez odebrac cos co wczesniej zostalo zrabowane. Tak czy inaczej zdjecie by sie przydalo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #13 Napisano 17 Lipca 2011 A tak serio, to jeżeli zegar był na oficjalnym wyposażeniu budynków urzędów państwowych III Rzeszy, to powinien mieć stempel od spodu lub z tyłu, w tym przypadku nazistowskiego czarnego orła ze swastyką na dole. Lub jeden z czterech insygniów Wermachtu, w zależności gdzie wisiał. Powinien mieć również tabliczkę z numerem ewidencyjnym. Domyślam się, jak te oznaczenia Sztabu Generalnego Wehrmachtu najpewniej wyglądają...: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #14 Napisano 17 Lipca 2011 No to teraz mam zagwozdke, bo mam takie 2 z tymi oznaczeniami:Marny budzik i marny chodzik i ciekawi mnie jaka szycha je macała. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #15 Napisano 17 Lipca 2011 Podpuszczacie... i jeszcze ktos uwierzy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #16 Napisano 17 Lipca 2011 No to teraz mam zagwozdke, bo mam takie 2 z tymi oznaczeniami:Marny budzik i marny chodzik i ciekawi mnie jaka szycha je macała. Szychy nosiły zapewne takie zegarki, bo nie wypadało inaczej http://olsztyn.gazet...203781.html?i=2 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #17 Napisano 17 Lipca 2011 Szychy nosiły zapewne takie zegarki, bo nie wypadało inaczej http://olsztyn.gazet...203781.html?i=2 Super SS kollektion... perełki z ukraińsko - rosyjskiego zagłębia nabijania w butelkę fanów swastykalii. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #18 Napisano 17 Lipca 2011 Super SS kollektion... perełki z ukraińsko - rosyjskiego zagłębia nabijania w butelkę fanów swastykalii.Wiem wiem, ale swoją drogą jestem ciekawy jak opiszą go fachowcy z Muzeum Historii Polski w Warszawie 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #19 Napisano 17 Lipca 2011 Już dotarł....: Na allegro był w 2008:http://archiwumallegro.pl/zegarek_w_dniu_urodzin_adiego-370382063.html A teraz - przekroczył muzealne progihttp://www.radiokolor.pl/wiadomosci/2291/aDla fanów jest jeszcze wersja olimpijska : 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #20 Napisano 17 Lipca 2011 Jaki fajny Thiel z bułgarskiej manufaktury 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
armian 10 #21 Napisano 17 Lipca 2011 temat rzeka - i legendy w stylu dziadek z brygady trofiejsznej i jego "zdobyczne" zegarki z gapami itp. Ale taki z okienkiem i krzyczący o 12 to było by coś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach