Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

michal1990

ATLANTIC WORLDMASTER 17 JEWELS SPECIAL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od niedawna posiadam zegarek Atlantic Worldmaster 17 Jewels Special z początku lat 50. Zegarek jest w 100% sprawny, ma tylko zbitą szybkę i zżółknięty cyferblat. Chciałem oddać go do renowacji ale niestety koszt takiej renowacji to około 400zł. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś z forumowiczów posiada może taki cyferblat, lub taki zegarek tylko uszkodzony z ładnym cyferblatem. Jeżeli ktoś posiada to jestem zainteresowany kupnem.

post-41575-0-07795900-1314101147_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Koszt malowania tarczy to chyba 170 u Głowackich w Warszawie. Ale zastanów się, czy na pewno chcesz mieć taki błyszczący nowy-stary zegarek. Może tylko umyć tarczę, załozyć nowe szkiełko i cieszyć się starym zegarkiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem już u znajomego zegarmistrza i dowiedziałem się, że takiej tarczy nie można wyczyścić tylko trzeba ją oddać na przemalowanie i ponowne położenie złota. A koszt wymiany szkiełka to 15 zł. Jeżeli uda mi się zakupić taką tarczę to mój znajomy wymieni mi ją za niższą cenę i włoży nowe szkiełko. Chcę tylko zmniejszyć koszty tej renowacji. Widziałem na allegro jedną tarczę za 75 zł ale jest od innego typu worldmastera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

To pooglądaj dział "Pokażmy swoje Worldmastery". Ciekawe co by twój znajomy zegarmistrz powiedział na to co tam można obejrzeć, tarcza przed i po umyciu.

Ja jestem neofita w myciu tarcz, ale to moje wprawki:

dsc00001cc.jpg

dsc00002srn.jpg

Ideał to może nie jest, ale widać różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A orientujesz się może ile może kosztować takie czyszczenie i gdzie można coś takiego zrobić. Ja osobiście nie znam się na zegarkach i nie potrafię tego zrobić.Chcę tylko zminimalizować koszty renowacji. Najlepiej by było żebym dorwał taki sam jak mój, uszkodzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

O ile wiem to nikt tego zawodowo nie robi, raczej tylko swoje czyścimy. Zawsze jest ryzyko, ze coś nie wyjdzie i dlatego lepiej swoje czyścić. Moim zdaniem, na tarcze do tego modelu - jest dość rzadki - nie masz co liczyć. Zostają następujące wyjścia:

1. Malowanie

2. Mycie samemu, popytasz to może sam to zrobisz, albo znajdziesz kogoś kto ci pomoże,

3. Zostaje tak jak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mam takie pytanie bo widzę że się znasz na atlanticach. Obejrzałem ten dział o którym pisałeś wcześniej(piękne zegarki)ale swojego tam nie widziałem. Wiesz może coś ciekawego apropo mojego atlantica. Z tego co mi się wydaje to zegarek pochodzi z 1952 lub 1953 roku. Tak chyba mówił mi mój dziadek ale nie jestem pewien co do daty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się jak Koledze pomóc w renowacji. Koperta wymaga renowacji i w tym już mogę pomóc. Natomiast nad tarczą się zastanawiam, czy nie dało by się ładnie rysunku nadrukować. Nie każda tarcza da się do urządzenia "założyć", ale jak się już da to wynik jest bardzo dobry. Wcześniej trzeba zrobić na komputerze rysunek tarczy i jak się rysunek zrobi to tak tarcza wyjdzie. Wskazówkom też należy się złocenie lub niklowanie, to jest do zrobienia. Reszta, to znaczy gruntowny przegląd to już tylko formalność. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Żeby mieć o czym rozmawiać to trzeba poprosić kolegę, żeby zrobił zdjęcie w trybie makro. Jeśli on nie ma aparatu, nich poszuka wśród znajomych i wtedy moglibyśmy rozmawiać o zakresie koniecznych prac.

Ustalenie dokładnego rocznika Atlantika jest raczej trudne, jeśli nie niemożliwe. Ale można przyjąć, że to lata 50/60, ze wskazaniem na 50.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.