Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość rend

Mamo a dlacego...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rend
post-0-0-15033400-1330521944.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Zeby nie isc off topem. Dlaczego kupujemy zagraniczne zegarki. Nie mamy zadnej marki polskiej.
Nie wiem. Może po prostu nasi klienci dzielą się na tych, którzy chcą mieć jakiś w miarę ładny zegarek za rozsądną cenę i na tych, którzy gonią za prestiżem? W każdym razie polska firma byłaby na spalonym bo dla pierwszych są zegarki ze wschodu a dla drugich z zachodu.
Dlaczego kupujemy zachodnie auta, odziez, telewizory, rowery. A nie mamy nic swojego. Niemcy kupuja swoje auta. W wiekszosci az do znudzenia.
No, kupujemy też sporo wschodnich. :D Wydaje mi się, że jest to spowodowane brakiem kapitału i dobrej siły roboczej. Zresztą, nawet gdyby taka firma powstała nie miałaby szans na zmonopolizowanym rynku aut. Toyota, Hyundai, VW, PSA, Ford - oni trzymają świat motoryzacji za jaja i ciężko byłoby się z nimi bić.

Czy jestesmy tacy ograniczeni. Czego nam brakuje ze jestesmy gorsi od innych narodow. Gorsi pod wzgledem technologicznym. W czym tkwi problem. Dlaczego nie chronilismy swojego rynku.
I to jest najciekawsze. Jeszcze niedawno myślałem, że jedyną słuszną drogą jest absolutnie wolny rynek. jednak obserwując Polskę musiałem zmienić rynek. Teraz opieram się za pewnym protekcjonizmem i popieram walkę z gigantami z zagranicy.

Czy w tym ze rosjanie niemcy wybili polska inteligencje. Takim narodem jest pozniej latwiej manipulowac/zarzadzac.
TO jest bardzo istotny problem. A, zauważcie, że gdy w Polsce mówi się o tradycji, to zawsze jest to tradycja chłopska a nie szlachecka. Przykre...

Nie rozumiem dlaczego cala europa jest pelna wiatrakow. Problem energetyczny nastapi za kilka lat. W polsce z tytulu klimatu zapotrzebowanie energetyczne jest wieksze niz np w hiszpanii.
Ludzie się boją atomu. Ja bym się zgodził, żeby powstała taka elektrowania ale tylko gdyby była budowana z pomocą zagranicznych speców. Choć i tak pewnie Polacy rozkradną materiały budowalne do tego stopnia, że będzie niebezpieczna... :roll: Pamiętacie most, który się właśnie tak zawalił? Żenada.

Dlaczego mlodziez w wieku produkcyjnym po studiach wyjezdza z kraju a pan w telewizji mowi jakies inne rzeczy.
Bo tu przez te międzynarodowe firmy nie można dobrze zarabiać - albo masz szczęście i załapałeś się na stoniwisko w jednej z nich albo zarabiasz grosze w polskiej firmie. W innych krajach (o prawidłowo rozwiniętym rynku) są drzewa silne, słabe ale jednak większość to średniacy. W Polsce właśnie ze średnimi jest najgorzej. Poza tym ja nie lubię Polaków i ich mentalności :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

Tsuki nie odpowiedziales na pytanie.

Rzeczywiscie kupujemy tez ze wschodu. Zalezy z ktorej strony patrzec. :D Ale to nie nasze. Nie my mamy prace i zyski z tego.

Czego brakuje konsekwencji pomyslow determinacji uczciwosci talentow ?

Juz o grze w pilke nie wpominam.

To co tylko wodka i zielona budka. A kiedys byla tylko jedna przy kinie Moskwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

mi się wydaje, że to wszystko się wywodzi ze zmiany ustroju.

Po upadku komuny praktycznie od razu do polski przykicały zagraniczne koncerny. i to one opanowały rynek. Taka prawda. Potem polskie firmy podjęły walkę ale one były na straconej pozycji. I dalej są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

Tak jedna z moich teorii to ze komune obalil zarzadz coca coli.

A na mojej uczelni mowiono mi ze czlowiek nie moze zyc dlugo w zaklamaniu. To tez ciekawa teoria.

Wzgledem upadku komuny czy jak jej tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

nie rozumiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę się wypowiadał ogólnie. Ja spędziłem sporą część źycia za granicą i w obecnej pracy spotykam się bezustannie z obcokrajowcami - wyleczyło mnie to z kompleksów i pozwala na spokojne źycie w Polsce, bez złudzeń i mżonek o zachodzie. To kwestia potrzeb i wartości, ale u nas w kraju moźna wieść wartościowe źycie.

A tak na marginesie

Tsuki, postaraj się unikać słów "zawsze" i "nigdy" w wypowiedziach, to świadzczy o dojrzałości.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

jeśli to świadczy o dojrzałości to dlaczego mam przestwać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jeśli to świadczy o dojrzałości to dlaczego mam przestwać?

odwrotnie: unikanie takich kategorycznych stwierdzeń to dojrzała postawa.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

Tsuki chodzi o to ze. To ze na zachodzi jest tak dobrze. TO dlatego ze od lat kilkunastu lat maja nowe rynki zbytu. Ale juz o nas nie pamietaja.

Wiec na reke im bylo zeby komuna upadla. To kwestie ekonomiczne. A ze robili lamenty z przyjeciem laskawie do unii to smiech. Ale ktory polityk podniosl ten argument.

Zawsze i nigdy to taryfikatory mocne i mozna tym podniesc cisnienie tetnicze. :D

Klod ja sporo podrozuje od lat. I kompleksow uwazam ze nie powinnismy miec ale jak widzisz cos jest nie halo.

Pan biegnie z ta pilka w strone bramki ale na samym koncu cos mu nie wychodzi a staral sie. TO JEST TEN MOMENT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

i to dla Ciebie jest wyznacznik dojrzałości? :D zastanów się nad sobą... są rzeczy, które są zawsze i nigdy. Pora to zaakceptować.

Ale widzę, że jesteś w kanonie dzisiejszego pseudointelektualisty więc twoimi mottami są takie "perełki":

:arrow: Nie ma rczeczy czarnych i białych. Są tylko szare

:arrow: Prawda zawsze leży pośrodku

:arrow: Każda skrajność jest naegatywna

P.S

Wszyscy właściciele Panerei mają taką manię na punkcie "dojrzałości"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pan biegnie z ta pilka w strone bramki ale na samym koncu cos mu nie wychodzi a staral sie. TO JEST TEN MOMENT

Tak,masz rację.

Albo syndrom: "Zdolny, ale leniwy"

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

To ze elity ekohumanistyczne sa klotliwe. I na to traca czas i energie. To tez powod do wolniejszych zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
..Wszcy właściciele Panerei mają taką manię na punkcie "dojrzałości"?

Oczywiście, bo do Panerai trzeba dojrzeć :D

Tsuki, po prostu "nigdy nie mów nigdy" i tyle.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tornan
Dlaczego kupujemy zagraniczne zegarki. Nie mamy żadnej marki polskiej.

Tu już nawet w/g mnie nie chodzi o prestiż marek szwajcarskich... Tu chodzi o tradycję! Skąd się wzięło (i kiedy?) powiedzenie: "chodzi jak w szwajcarskim zegarku"? Problem zaczął się po II Wojnie Światowej. Na nasze nieszczęście nasz kraj był zrujnowany pod chyba wszystkimi możliwymi względami i najpierw musieliśmy się podnieść do poziomu normalności (sprzed I Wojny) podczas gdy inne kraje (np. Szwajcaria) już ten poziom posiadały i to pozwoliło im się dodatkowo wybić. Wykorzystali dobry moment. A poza tym odnoszę wrażenie (nawiązując do tej dziwnej ale prawdziwej tradycji), że Polak i tak wybrał by taniego "szwajcara" niż taniego, a nawet troszkę droższego "polaka" bo dla niego "made in poland" to tak jak "made in village" albo "no name". Prestiż żaden, sądzę, że nawet nie najmniejszy. No bo po co mieliby się chwalić czymś co mogło by im przynieść tylko wstyd (w porównaniu do...). Zaznaczam, że tutaj mówiłem statystycznie. Ja osobiście uważam, że w Polsce można by...

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

Tornan ale do swojego gniazda sie nie sra. Dlaczego myslimy ze made in poland to slaby produkt. Bo za komuny robili buble. Wszedzie robia buble.

Dlaczego wiec szwajcaria byla neutralna a my nie podczas wojny. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

Zeby nie isc off topem.

Jaki zegarek nosil Janek Bond w Never say never?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc
Oczywiście, bo do Panerai trzeba dojrzeć

chyba dorobić :roll: :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tornan

Nie wiem nawet heh... Czy Omegę jak zawsze? W każdym razie chodzi mi o to, że ciężko a nawet bardzo ciężko było by zmienić teraz albo w ogóle tok myślenia naszego narodu z akcentem na ludzi starszych... (bez obrazy - nie mam na myśli niektórych forumowiczów :wink: :wink: :wink:). Myślę, że dzisiejsi młodzi są a i na pewno będą na tyle elastyczni umysłowo, że mogli by podołać zmianom.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tornan
Oczywiście, bo do Panerai trzeba dojrzeć

chyba dorobić :roll: :?

I agree :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

Tornan ale tych u gorych to nie masz mlodych ludzi. Masz jakis co rozkopuja historie.

Bo nikt nie zrobil tego "jednym cieciem".

To ze podolaja ok ale wez tych to trzeba juz granatem od wladzy odrywac.

Ja myslalem ze sie zajme polityka ale w takim towarzystwie to sobie odpuscilem na jakis czas. To sami psychopaci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tornan
Ja myslalem ze sie zajme polityka ale w takim towarzystwie to sobie odpuscilem na jakis czas. To sami psychopaci.

Pozwól, że zacytuję jeden z najpopularniejszych filmowych tekstów w ogóle: "Nie rób tego!" :D:D

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tornan

A tak w ogóle to dlaczego na forum jest 12:15 a u mnie na kompie/zegarku/telefonie 1:15? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

Bo jestesmy w Moskwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tornan

No taa... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.