Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zwykły użytkownik

Dobry i sprawdzony zegarmistrz w BYDGOSZCZY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów

Jestem tutaj Nowy na forum, i także od niedawna zamieszkałem w Bydgoszczy. Orientuje sie może ktoś, i może polecić dobrego zegarmistrza , który naprawiłby Mi zegaraczek automat: A.Lange & Sohne.--chodzi mi o mechanizm....

Kolejne pytanie...NIE jes

tem kolekcjonerem, znajomy podarował mi ten zegareczek...jak obchodzic sie z automatami?--ma tam jakies wahadelko...ale i tak mial opoznienia, i ze dwa razy zatrzymal sie...i przy nakrecaniu...chyba sprezynke przeciagnąlem...hehe...

Jak obchodzic sie nalezycie z autmatem?

Dziekuje za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj u Matkiewicza na Konopnickiej 22 C (na Szwederowie). A co do automatu, to musisz go nosić cały dzień, żeby się nakręcił i przeszedł w nocy samodzielnie do rana. Ręcznie się ich nie nakręca, tylko podczas noszenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ręcznie się ich nie nakręca, tylko podczas noszenia.

Zdecydowaną większość automatów można bez problemu również nakręcić ręcznie koronką.

.i przy nakrecaniu...chyba sprezynke przeciagnąlem...hehe...

Zegarki automatyczne mają sprężynę wolną z jednego końca , tzn. nie jest ona zamocowana w bębnie na stałe, tylko ciernie przy pomocy specjalnego zakończenia, a to dlatego, żeby automat nie zerwał sprężyny, po pełnym jej naciągnięciu. Nakręcając automat należy wyczuć po ilu obrotach następuje przeskok sprężymy i nakręcić go o jeden, dwa obroty koronką mniej.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj u Matkiewicza na Konopnickiej 22 C (na Szwederowie). A co do automatu, to musisz go nosić cały dzień, żeby się nakręcił i przeszedł w nocy samodzielnie do rana. Ręcznie się ich nie nakręca, tylko podczas noszenia.

Tylko nie do nich. Profesjonalizm tej firmy jest wprost proporcjonalny do wyglądu ich strony internetowej i obecnej siedziby. Nie zrażony tymi rzeczami nieopatrznie zaniosłem tam mojego Maurice Lacroix do naprawy. Zegarek po siedmiomiesięcznej (sic!) naprawie wrócił do mnie z widocznymi uszkodzeniami mechanizmu, krzywo założoną wskazówką i brudem w środku. Po reklamacji i czyszczeniu przestał chodzić po paru godzinach pracy. Nie chcieli ponownie przyjąć zegarka do naprawy, oddali pieniądze i stwierdzili, że jeśli oni "najlepsi w Polsce zegarmistrzowie" nie potrafią tego naprawić, to już nikt tego nie zdoła. Zainteresowałem się bardziej tą firma. Właściciel nie chciał się przedstawić z imienia i nazwiska mimo wielokrotnych próśb, nie chciał się ze mną spotkać - stwierdził, że do kontaktu z klientami ma pracowników. Emaile nie były podpisywane imiennie. Okazało się, że właścicielem jest podstarzały emeryt - zegarmistrz, który odbiera zegarki w tym zakładzie, a napraw dokonuje nieco młodszy cwaniaczek. Firma istnieje od 2009 roku i z panem Matkiewiczem nie ma nic wspólnego. Ich NIP 9531064291, REGON 09144925 - każdy może sprawdzić ich wiarygodność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.