CALABREZE 0 #1 Napisano 15 Października 2011 Witam wszystkich miłośników zegarów.Na poczatku informuję że jestem narazie 100% laikiem w sprawie zegarów.Kupiłem stary zegar wiszący i zastanawim się czy jest to orginał czy jakiś składak.Na tarczy widnieje sygnatura Le roi a Paris.Mechanizm F.M.S. z gapą 54/96D.R.P. N.55006D.R.G.M.nr.2120668215065widnieje jeszcze 97097Na skrzynce brak sygnatur.Proszę o wszystkie możliwe informacje. Narazie nie posiadam lepszych zdjęć.Postaram sie zamieścić jutro.Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 15 Października 2011 Wygląda na składak. Skrzynia jest młodsza od werku. Zobacz uważnie , czy nie ma otworów na tylnej ściance w okolicy wieszaka, śladów po drewnianych szynach na bocznych ściankach. O "Le Roi" i FMS znajdziesz sporo w forumowej wyszukiwarce.Wskazówki też nie są kompletem - minutowa jest za krótka. Co do malowniczego opisu mechanizmu - domyślasz się zapewne co powinieneś zrobić. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #3 Napisano 15 Października 2011 Z Twojego opisu mechanizmu nie może to być nic innego jak Frederich Mauthe Schwenningen (F.M.S) Jak zobaczymy zdjęcia mechanizmu będzie można powiedzieć coś więcej o jego wieku a taki napis na tarczy zegary tej firmy także posiadały. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #4 Napisano 15 Października 2011 Jak koledzy pisali - mechanizm!Ale - skrzynia jest mlodsza i na pewno tarcza i wahadlo nie pasuja do niej - to pisze tylko na podstawie tego co widze . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #5 Napisano 16 Października 2011 Jak koledzy pisali - mechanizm!Ale - skrzynia jest mlodsza i na pewno tarcza i wahadlo nie pasuja do niej - to pisze tylko na podstawie tego co widze . Spłoszyłeś Kolegę Jak ty będziesz teraz z tym żył. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #6 Napisano 16 Października 2011 Spłoszyłeś Kolegę Jak ty będziesz teraz z tym żył. No nie! Niech Kolega odpowie! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CALABREZE 0 #7 Napisano 16 Października 2011 Dziekuje za dotychczasowe informacje.Zamieszczam parę dodatkowych fotek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #8 Napisano 17 Października 2011 Sygnatura Mauthe wprowadzona u schyłku XIX wieku i stosowana do mniej więcej lat 20. XX wieku. Sygnatura była bita na werkach pełnopłytowych i z płytami ażurowumi co przesuwa datowanie na pewno na początek XX wieku. To wahadło w mojej ocenie może być kompletem z tym werkiem. Dodaj zdjęcia wewnątrz skrzyni wraz z mocowaniem mechanizmu to wiele więcej powie o zegarze . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #9 Napisano 17 Października 2011 Dodajmy, ze sanki nie były kompletem z tym mechanizmem (lub zdemontowano część przykręcaną do werku). W tym wypadku patent Kiellmanna jest bezużyteczny - nie ma nieruchomego elementu - takiego bolca ograniczającego wychył. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CALABREZE 0 #10 Napisano 18 Października 2011 Dzięki za cenne i rzeczowe informacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #11 Napisano 18 Października 2011 Tak wygląda werk uzbrojony w patent Kiellmanna. Czy możesz odkręcić mocowanie werku w skrzyni i zrobić zdjęcie tego miejsca? Coś mi nie gra na linii werk - skrzynka ale zobaczymy... Ten werk chyba powinien być bardziej na gongu Adler 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CALABREZE 0 #12 Napisano 19 Października 2011 Rzeczywiście coś nie gra na lini skrzynia-werk.Widać że wczesniej musiało byc inne mocowanie werku(róznice rozstawu otworów na śrubki mocujące) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CALABREZE 0 #13 Napisano 19 Października 2011 Z tyłu tarczy znalazłem jeszcze przez kogoś wyskrobaną datę 1919 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #14 Napisano 19 Października 2011 Sam teraz widzisz, że werk z obudową zegara nie stanowi kompletu. Napiszę Ci co ja sądzę o Twoim zegarze. Werk pochodzi z pierwszych lat XX wieku. D.R.P. N.55006 patent na zawieszkę wahadła Kiellmanna, D.R.G.M.nr 2120668215065 w 1903 Mauthe opatentował pewne rozwiązania techniczne, które wprowadził jeszcze w końcu XIX wieku. 97097 numer werku, dla różnych modeli werków różna numeracja (nie ma zestawień numerów fabrycznych). Werk, tarcza i wahadło komplet ale mocowanie werku powinno być według mnie na gongu Adler 1919 naniesiona rysikiem na podkładzie tarczy to data najprawdopodobniej pierwszej naprawy mechanizmu ( zegarmistrzowie w ten sposób oznaczali daty napraw mechanizmów) Skrzynia powinna być w stylu eklektycznym, dobrze by pasowała do Twojego werku ta pierwsza ze zdjęć które zamieściłem w sprawie wahadła. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CALABREZE 0 #15 Napisano 20 Października 2011 Dziękuje.Wszystko juz wiem.Mam na oku starą skrzynię eklektyczną,w wolnym czasie renowacja i zegar jak nowy.Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach