Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tombox

Atlantic incabloc 1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam też pytanko. Wpadła mi do kolekcji stara koperta z tarczą . Tarcza (płaska wszystkie napisy i indeksy płaskie malowane) w połowie wytarta , widać część napisów: Atlantic,WATERPROOF,INCABLOC. Na dole tarczy są 2 napisy : ANTIMAGNETIC i drugi nieczytelny. Zagadkę mam z kopertą. Na dekielku znajdują się standardowe napisy ( dookoła ) a po środku napis INCABLOC a pod nim cyfra 1 w kółeczku. Nie ma na dekielku innych cyfr. Szukam jakiś informacji na temat mechanizmu jaki tam powinien być. Czy na podstawie tego napisu można to ustalić . planuję odbudować ten zegarek. jutro może uda mi się zrobić jakieś fotki

post-38743-0-36705500-1319469565_thumb.jpg

post-38743-0-88688700-1319469579_thumb.jpg

post-38743-0-31452900-1319469595_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

daj zdjęcia, będziemy szukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Tak powinna wyglądać tarcza:

atlantic0872117jewelsuw.jpg

a taki (AS 1430) mechanizm kiedyś w nim siedział:

atlantic0872317jewelsin.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki.

A wiesz może coś o roku produkcji? a ta jedynka to numer serii ?

Mam jeszcze jeden który jest dla mnie zagadką. Ciekawy ale inny.

post-38743-0-40450700-1319472219_thumb.jpg

post-38743-0-17565500-1319472231_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Atlantiki, to same zagadki. Np. numery na deklu, dokładny rok produkcji. Ten pierwszy, jest starszy do drugiego, oba datowałbym na lata 50-te.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pierwszy raczej początek lat 50tych, a ten drugi jak dla mnie ma trochę dziwną tarczę, xylog co sądzisz o samej tarczy?. Może już ktoś próbował ja kiedyś odnawiać bo te napisy hmm ......sam nie wiem pierwszy raz widzę taką czcionkę :P

A co do mechanizmu ciężko będzie znaleźć takiego Asa.....

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jak po raz pierwszy zobaczyłem to logo i napis Worldmaster byłem zdziwiony ale potem znalazłem identyczną czcionkę na innych zegarkach oto jeden przykład.

post-38743-0-08214300-1319476913_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do mechanizmu AS1430.......to przypadkowo mam taki na chodzie.....kupiłem tydzień temu....bo nie wiedziałem że takie były wkładane do Atlantica :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Sam nie wiem, nie mam żadnego z takim napisem Worldmaster - szczególna litera "s". Ale widziałem te zdjęcia. Mam natomiast jednego z takim Atlantic jak na tym zdjęciu z sieci (od Wojtka dokładnie) i z taką chmurką Artiflexu. Ale już Worldmaster jest inny. Może ktoś tworzy nowe "stare" Atlantiki? Brak aplikacji to ułatwia. Ale to chyba spiskowa teoria...

Tombox ja tez nie wiem jakie były wkładane werki do Atlantików.

W każdym razie tarczę musisz raczej robić, bo łatwiej będzie kupić cały zegarek (ja takiego nie mam i nie widziałem) niż samą tarczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarczę sobie odnowię ale najpierw go skompletuję. Ten drugi Zegarek mam od zegarmistrza u którego przeleżał jakieś 30 lat, nie chciał go sprzedawać. Zobaczyłem go jak szukałem dekielka do zegarka i wyżebrałem, Ma bardzo ładny mechanizm ze stylizowanym napisem Atlantic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Ty tu nie opisuj jakie to masz ładne zegarki tylko je obfoć i włóż do "pokażmy swoje Worldmastery" - ale tam tylko worldmastery, inne Atlantiki albo w nietypowych, albo w nowych nabytkach vintage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zdjęcie z sieci to raczej słaby argument bo na samym wejściu wskazówka sekundowa od Delbany razi w oczy :P

Co do mechanizmu to sporo szczęścia i tu gratuluję trafnych decyzji :)

Ale co do napisów na tarczy dalej nie jestem przekonany, zastanawiam się czy to nie radosna twórczość jakiejś firmy....

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest. Dziś wrzuciłem kilkanaście zegarków Atlantic do nowych nabytków, jak zrobię ładne fotki to wrzucę do "pokażmy swoje Worldmastery"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zdjęcie z sieci to raczej słaby argument bo na samym wejściu wskazówka sekundowa od Delbany razi w oczy :P

Co do mechanizmu to sporo szczęścia i tu gratuluję trafnych decyzji :)

Ale co do napisów na tarczy dalej nie jestem przekonany, zastanawiam się czy to nie radosna twórczość jakiejś firmy....

Pewnie masz racje z tą radosną twórczością.... sekundniki...szukam i w miarę możliwości kompletuję, ostatnio zdobyłem 6 z grotami i upiększyłem moje skarby :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też jak po raz pierwszy zobaczyłem to logo i napis Worldmaster byłem zdziwiony ale potem znalazłem identyczną czcionkę na innych zegarkach oto jeden przykład.

Toż to radosna "tfurczość", a nie Atlantic.

To że ktoś już takiego odmalował nie oznacza od razu kolejnej serii Atlantików.

Panowie - więcej zdrowego rozsądku... :P

Pozdrawiam

Iko

Edit - ten z postu #6 tak samo, niestety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.