Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

CezarZ

KTO WYKONUJE PRZESZKLENIA W DEKLACH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

chciałbym sprezentować komuś odrestaurowanego atlantica z lat 60-tych i chodzi mi po głowie jeszcze przeszklić dekiel aby można podziwiać mechanizm - widziałem fotografie takich wynalazków i robią niesamowite wrażenie - czy wiecie kto mógłby taką usługę wykonać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast dekielka wykonuje się ramkę do szkła. Trzeba się zdecydować jakie szkło ma być wstawione, szklane czy plastikowe. Ramka ma być podobna do dekla, jeśli potrzeba to ma być gwint do zakręcania i uchwyty do klucza. Pewnie nikt nie reklamuje się z takimi usługami, to trzeba zamówić i po sprawie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy do Atlantica nie pasowałby dwuczęściowy dekiel od jakiegoś ruska. Wystarczyłoby wtedy dociąć szkiełko i ush..

IMG_2807.JPG

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nikt nie reklamuje się z takimi usługami, to trzeba zamówić i po sprawie. Pozdrawiam

Faktycznie wpadłem na to - wyszukałem w sieci siedem zakładów zajmujących się renowacją i skierowałem do nich pytanie - odzew negatywny, ale może nie trafiłem pod odpowiedni adres, może taki ktoś zna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W bazie Wojtka Kutermankiewicza znalazłem taki wynalazek i o taki efekt by chodziło

post-39853-0-91177100-1320692544_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba standardowy dekiel z wyciętym środkiem. Poszukaj jakiegoś zakładu zajmującego się mechanika precyzyjną być może uda im się wyciąć i wyfrezować odpowiedni otwór.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykły dekiel jest za cienki aby zrobić miejsce na szkło. Trzeba zrobić ramkę, a nie próbować wstawiać szkło w nakrętkę. Zegarmistrz zajmujący się renowacją zwykle ma tokarkę zegarmistrzowską, na której trudno zrobić detal z wałka fi 40 i naciąć na tym gwint. To się robi na dużych tokarkach, a ewentualnie wykończenie robi na zegarmistrzowskiej tokarce. Robiłem pierścienie do zakręcania, to pewnie i ramka by wyszła, nie ma pewności, że to by ładnie wyszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz na mój PW, to podam Ci namiary na firmę, gdzie chyba robią takie dziwne rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem pierścienie do zakręcania, to pewnie i ramka by wyszła, nie ma pewności, że to by ładnie wyszło.

Na pewno wyszło by ładnie. :blink: Dorobienie ramki to dla posiadacza tokarki i odpowiedniej wiedzy to nic trudnego.A w oryginalny dekiel, to faktycznie bardzo rzadko udaje się wstawić szkło, bo musi on byc sporej grubości, najlepiej więcej niż 1mm, a standardowe maja ok 0,6-0,7 mm.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.