Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jarosław

Wymiana mechanizmu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam prośbę do Was o poradę i sugestie.

Chodzi o wymianę mechanizmu w zegarku DIESEL. Mechanizm kwarcowy kaliber VD53B.

Tutaj temat związany z tym zegarkiem: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/66990-zegarek-diesel/

Mechanizm zakupiony i dotrze do mnie w poniedziałek.

Stary mechanizm wymontowany.

Nowy mechanizm musi zostać oprawiony i zamontowane wskazówki.

Na co zwrócić szczególną uwagę przy montażu? Jest to CHRONO + DATA. Ustawienie wskazówek na h 0.00 w momencie przeskoku daty. Do tego mała tarcza i wskazówka trybu 24h na 24 co oczywiste.

Na co jeszcze patrzeć?

Proszę o uwagi.

Załączam pliki PDF mechanizmu i opisów.

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

vd53.pdf

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Pierwsze primo: Zakładam że masz narzędzia.

Drugie primo: Zakładam że masz wprawę.

Jeżeli nie, mogą być straty.

Zacznij od montażu wałka (zakładam że jest już dopasowanej długości i z zamontowaną koronką).

Później wskazówki.

W przypadku chrono najwięcej zabawy jest przy wskazówkach.

Zwróć uwagę na to żeby wskazówki nie były w "kolizji" ze sobą i/lub tarczą. Każda wskazówka musi "pracować" w płaszczyźnie równoległej do tarczy i jednocześnie zachowując odstęp od siebie i tarczy.

O synchronizacji datownika wspomniałeś, nie zapomnij o synchronizacji wskazówek minutowej i godzinowej względem siebie tzn jeżeli godzinowa pokazuje pełną godzinę, minutowa jest na godzinie 12stej.

Wskazówki od chrono możesz zsynchronizować "software'owo", przyciskami z zewnątrz. Nie zapomnij tylko o tym żeby były założone "równo" tzn nie pomiędzy indexami.

Teraz wyjmij wałek i mechanizm chyc do koperty.

Montaż wałka, wkładki dystansowej i gotowe.

Mam nadzieje że nie zbyt zawile ;) .

Pozdrawiam

Zegarki kwarcowe to maszynki do odmierzannia czasu a nie prawdziwe zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oto foto (telefon) wyjętego mechanizmu.

Tarcza (cyferblat) nie jest blokowany na kołkach jak w zegarkach (starszych) mechanicznych np. Rakieta.

Generalnie będę musiał pozostawić koronkę bo ta jest sygnowana.

Mozna byłoby całą oś zamienić ale to zły pomysł.

Oś ma być nowa a koronka - stara.

post-31-0-95020300-1323555693_thumb.jpg

post-31-0-21224000-1323555697_thumb.jpg

post-31-0-34940300-1323555701_thumb.jpg

post-31-0-53719500-1323555706_thumb.jpg

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam was.

Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem polegającym na tym że jest możliwość aby do wstawianego, nowego mechanizmu VD53B wstawić albo całą oś z koronką albo na nową oś oprawić koronkę? I tu i tu powinno się przy montażu oś zdemontować.

Co Wy na to?

Co do samego mechanizmu to albo jest to produkt TMI albo SHI. Oczywiście producent z Chin. Jednak patrząc na wykonanie to nie jest ono złe. Oczywiscie blok mechanizmu jest z 'plastiku' jednak jakościowo jest dobrze. Fakt że mechanizm nie posiada kamieni jest oczywisty przy tego typu jak i ceny mechanizmach. Jednak kupić taki mechanizm nie jest prosto a cena nie najmniejsza!

Aby kupic w/w mechanizm musiałem odnaleźć stosownego hurtownika/dystrybutora. Odnalazłem 2 punkty zajmujące sie rozprowadzaniem takich mechanizmów. Dodatkowo pzyjąłem opcję zakupu całego nowego zegara w przypadku możliwych różnic cenowych pomiędzy ceną mechanizmu a gotowym zegarem. Ostatecznie uzyskałem szybką i konkretną odpowiedź od jednej z firm że mechanizmy takowe posiadają i oczywiście wyślą natychmiast pod wskazany adres. Cena mechanizmu w tej firmie to 97zł + wysyłka. Nie mało powiecie? Racja ale najtaniej gotowy zegarek na (żekomo) tym mechaniźmie to cena od 150-160 zł w górę. Ciekawa sprawa wyszła z drugim punktem dystrybutora/hurtownika takich mechanizmów. Po napisaniu zapytania o dostępność mechanizmu i ew., cenę otrzymałem odpowiedź że owszem posiadają mechanizmy ale mi nie sprzedadzą! Oczywiście o cenie mowy nie było. Po paru próbach namówienia na jednak - sprzedaż otrzymałem grzeczną acz ostateczną odmowę z informacją że tylko zakład zegarmistrzowski może dokonać takiego zakupu. Mam więc udać się do wskazanego zegarmistrza w okolicy który współpracuje z hurtownikiem i tam poprosić o to aby ten sprowadził takowy mechanizm i mi go sprzedał bez montażu. No jak się nie da to dzwonię do wskazanego przez hurtownika ...zakładu. Mowię im co chcę i wskazuję hurtownika. Dostaję informację że sprawdzą i oddzwonią za 1h. Czekam. Mija te 1h i nic. Dzwonie raz jeszcze. Dostaję informację ze właśnie teraz dostali odpowiedź i taki mechanizm od zakładu dostanę za jedyne 250 zł. Pomyślałem że zapytam ile jeszcze byłoby za przekładkę mechanizmu. Dowiedziałem się że musi zostać stwierdzone jakie są wymagania podczas składania więc wstępnie byłoby to min 50 zł. Czyli razem 300 zł min. Owszem za 300 zł mam gwarancję od zakładu - chyba?

Generalnie trzeba liczyć że nie zostanie zrobiona wymiana na poczekaniu więc trzeba byłoby pojechać autem do punktu 2 razy a to = 20 zł na paliwo. Razem to ok 320 zł. Tak więc wybrałem dostawę mechanizmu do własnej roboty i montaż.

A jak to się skończy do czwartku Wam streszczę.

Jarosław Urbanowicz

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli poprzedni wałek jest cały, nie uszkodzony i wyrobiony to możesz go użyć w nowym mechanizmie. Lepiej oczywiście zastosować nowy, ale wtedy trzeba go odpowiednio skrócić i nakręcić koronkę.

Sytuacji z hurtownią nie można się dziwić. Jesteś jednorazowym klientem, i jak sama nazwa brzmi, hurtownie sprzedają ilości hurtowe i są jeszcze takie, które widać się tego trzymają (brak mieszania detalu i hurtu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PONIEDZIAŁEK.

Zgodnie z informacją od hurtownika dziś dotarła do mnie przesyłka z mechanizmem.

W w/w przesyłce jest:

1. mechanizm w specjalnym pudełku. Ośka wyjęta - osobno.

2. w pudełku w zestawie bateria

3. druga bateria

Myślę że spróbuję wstawic ośkę z koronką od starego mechanizmu. Zobaczę przez lupę jak wygląda w porównaniu z nową i jakie są wymiary.

Jutro składam.

Czy robic reset po wstawieniu baterii czy ustawić i nie dotykać?

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zrobione.

Najtrudniejsza jest oprawa wskazówek. Tu nie ma żartów.

Wskazówki założone w ustawionym momencie przeskoku daty na 12 stej. Oczywiście odpowiednie ustawienie wskazówki tarczy godziny w wymiarze 24.

Odpowiednie ustawienie wskazówek stopera.

Istotne jest pokrycie wskazówek przy teście obracania na przełączenie daty.

Zegarek noszę już drugi dzień. Zafundowałem mu jazdę na rowerze po wybojach, wiercenie wiertarką, pobijanie młotkiem. Oczywiście mówimy o założonym zegarku na rękę i wykonywanie prac! Wszystko jest ok, wskazówki trzymają jak trzeba. Koronka z ośką została z poprzedniego mechanizmu. Nowa zachowana.

Myślę że mogę już oddać czasomierz właścicielowi.

Oby było dobrze.

(wynika z tego że tak też się da zrobić :-))

post-31-0-73622100-1323855965_thumb.jpg

post-31-0-44176200-1323855966_thumb.jpg

post-31-0-15619600-1323855967_thumb.jpg

post-31-0-82290100-1323855967_thumb.jpg

post-31-0-39580300-1323855968_thumb.jpg

post-31-0-92377700-1323855968_thumb.jpg

post-31-0-40872900-1323855969_thumb.jpg

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...oczywiście uważam temat za ZAMKNIĘTY.

Pozdrawiam Wszystkich.

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.