Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Pinus

Serwis TH Carrera Autoamtic - gdzie pójść (Kraków/ Warszawa)

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym oddać do pierwszego przeglądu 4'cio letni TH Carrera Automatic cal 5 - czyli dopracowana ETA 2824-2.

I tutaj są schody bo:

- renomowane serwisy w Krakowie (Strojny, Płonka) to koszt 350 zł

- autoryzowany serwis TH prawie dwa razy tyle

- pan Rosiak (Warszawa) 250 zł (chociaż "jak coś wyjdzie to może być więcej").

Pytanie:

- czy warto korzystać z autoryzowanego (na zdrowy rozum tylko wtedy jeśli mi sporo wymienią to co pozostali by zostawili lub użyli gorszych części albo ogólnie zrobią coś więcej)

- Ząbkowska w Warszawie jest raczej polecana, ale nie jestem przyzwyczajony, że usługi w Warszawie są znacznie tańsze. Czy coś tam jest nie tak i lepiej dopłacić do Strojnego/ Płonki ? Dodatkowo oddam do serwisu Ball'a więc różnica w kosztach razy dwa.

Na koniec pytanie ile taka usługa powinna kosztować (czyt standardowo kosztuje u przyzwoitego zegarmistrza) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Warszawie jest bardzo dobry zegarmistrz Zbigniew Bronowski, na Pięknej 47. Młodszy niż P. Rosiak i bierze się za tematy dużo przekraczające Etę 2824. Trochę droższy od Rosiaka. W ramach przeglądu w autoryzowanym serwisie w usłudze masz wymianę wszystkich uszczelek, koronki, w przypadku chronografu (nie wiem jak przy zwykłym) - wskazówek oraz polerowanie koperty/bransolety i zrobią test wodoszczelności. W przypadku Swatch Group w gratisie możesz dostać porysowaną/poobijaną kopertę, odpadające indeksy lub znacząco przyspieszający mechanizm...

I to kosztuje małą fortunę. Jeśli zegarek chodzi i prawidłowo się nakręca raczej nie wymieni Ci nikt części, ponieważ najpewniej wszystko jest w porządku. Czyli demontaż, czyszczenie, smarowanie i regulacja. Dla normalnego zegarmistrza żadne mecyje.

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę że osoba jeżdżąca Ferrari powinna serwisować swój samochód w serwisie a nie u Pana Wieśka w garażu.

W przypadku wspomnianych zegarków 250-350 zł to chyba żaden koszt przy średnim serwisowaniu raz na 4-5 lat.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę że osoba jeżdżąca Ferrari powinna serwisować swój samochód w serwisie a nie u Pana Wieśka w garażu.

W przypadku wspomnianych zegarków 250-350 zł to chyba żaden koszt przy średnim serwisowaniu raz na 4-5 lat.

Nie wiem czy Pan przeczytał komentowany post bo uwaga średnio na temat.

Mam wybór 250/ 350 /740 -> ten ostatni to jest autoryzowany serwis (obejmuje więc polerowanie, oryginalne części i kontrolę szczelności) i chodzi o to CO WYBRAĆ. 740 zł to ponad 10% ceny nowego zegarka - trzymając się motoryzacji za przegląd samochodu ostatnio płaciłem 2% ceny.

IMO TH to jest bardziej Opel niż Ferrari :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyt:"W przypadku Swatch Group w gratisie możesz dostać porysowaną/poobijaną kopertę, odpadające indeksy lub znacząco przyspieszający mechanizm..."

Ani Heuer ani Ball nie należy chyba do Swatch Group..

TAGHeuera-a w Warszawie robi na pewno Pieśkiewicz( ten od Rolexa)

ale z moim vintage diverem TAG-a sobie nie poradził ,tłumacząc się brakiem części..(ETA 2824 :angry: )

ze świerzym zegarkiem ,nie powinien mieć problemów

cena 250-350 to raczej normalna za serwis takiego zegarka,jeśli nie niska nawet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyt:"W przypadku Swatch Group w gratisie możesz dostać porysowaną/poobijaną kopertę, odpadające indeksy lub znacząco przyspieszający mechanizm..."

Ani Heuer ani Ball nie należy chyba do Swatch Group..

Nie należy. Tylko tak jadem strzyknąłem w kierunku SG i chciałem podeprzeć się przykładem. :angry:

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.