Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

fatchris

Sikor dla laika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i dziękuję za poświęcony mi Wasz cenny czas.

Z kupnem noszę się dopiero od kilku dni i jeszcze nie mam wypracowanego gustu. Co do doświadczeń z zegarkami są tak ubogie, że szkoda gadać lecz postanowiłem coś sobie sprawić. Na oku mam kilka pozycji i proszę o rady. Póki co nie zastanawiam się nad mechanizmem ani materiałami, czy na pasku czy branzolecie. Ogólnie chce kupić zegar do użytku codziennego (student) w oko wpadły mi:

1. zegarki Seiko szczególnie Black Monster, wygląda świetnie ale nie ten przedział cenowy chodź mógłbym dorzucić parę stówek jak mnie przekonacie. Widziałem, że Lorus ma model podobny do tego Monstera i moje pytanie czy warto dopłącać do Monstera? Czym one się różnią w zasadzie?

2. Nixon Time Teller White koszyuje 400zł (może da się taniej?) czy jest jakaś firma co robi podobne bardzo proste zegarki jak ten Nixon?

zegarek_nixon_time_teller__white_zegarek_nixon_time_teller__white__d.jpg

3. Invicta 6065 II Collection Sport Chronograph sprzedawana na forumowej giełdzie, nówka bez gwarancji całkiem fajna chodź nie potrzebne jak dla mnie te dodatkowe wskaźniki.

1494585dd9dfdb59gen.jpg

4. Casio Gshock G-7800 po porstu wpadł mi w oko podoba się nawet.

7827_2.jpg

I tutaj moje pytanie, który waro brać ze względu na JAKOŚĆ, i codzienne użytkowanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 zegarki, a każdy z innej bajki :rolleyes: Ja jako EDC do codziennego użytkowania wziąłbym Casio. Solidny, niezawodny klasyk, a i wygląda całkiem przyzwoicie.

P.S. słowa "sikor" na tym forum nie używamy. To forum miłośników zegarków, nie ptaków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dorzucił do Black Monstera :rolleyes: fajny, dobry zegarek.

Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki sugestie biorę do serca i obiecuję się pilnować.

A co do g-shocków bo miałem na uwadze jeszcze GD-100 cały czarny albo zielony (coś ala militarny),

jestem zmieszany bo ciągnie też to zwykłego ze wskazówkami (ten Nixon jest konkretny skromny a zarazem ładny czytaj. nie jest taki pozerski) ale nie wiem jak wygląda jakościowo i jak prezentuje się na ręce nikt nie ma na forum co bym mógł zapytać?

EDIT: dodam, że tego Casio G-7800 mogę mieć za ok 220, black monster to wydatek z 800zł (chyba, że używka z bazaru tylko jestem nowy nie wiem jak często się pojawia), Lorus też ma kilka fajnych zegarków ala SEIKO, a Nixon mi się też widzi ale nie w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ty byś chciał bardzej sportowy czy elegacki czy jakieś połączenie?

Bo ciężko troche ci sugerować, jak się nie wie czego oczekujesz :rolleyes:

Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz wskazówkowy, mechaniczny i niedrogi to zapoznaj się też z zegarkami Seiko 5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

codziennie trzeba go nakręcać? (seiko 5) ale nixon mi bardzo się podoba ma ktoś na forum? a co myślicie o tym Invicta 6065 II Collection Sport Chronograph z giełdy tutejszej? Nie oczekuje niczego poprostu coś fajnego zgrabnego na codzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automatyczne zegarki nakręcają się w trakcie ruchu, a co do tego zegarka to moim zdaniem oryginalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rozrzut od annasza do kajfasza ;)

To, że stylistycznie to strasznie wszystko eklektyczne... To rozumiem. Mi też się podoba 10 rzeczy na raz :rolleyes:

Ale Seiko 5 które wkleiłeś, to pewnym sensie "maleństwo" :) 38mm + koronka.. Ma się nijak do rozmiaru mojej Invicty (47mm z koronką)

Proponuję pewne uszeregowanie faktów:

a.) elektroniczny, czy "wskazówkowy"

b.) bransoleta, czy guma/skóra

c.) rozmiar nadgarstka?

Ja mam 18,5 cm, i taka Invicta to optimum. Seiko wyglądałoby już nieco dziwnie.. Ale to musisz wiedzieć TY SAM. Znam takich, którzy przy łapie boxera z lubością noszą 50_letnie zabytki po 34mm

Pozdrawiam

Przemek

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

" Naród wspaniały, tylko ludzie k_rwy " - Marszałek J.Piłsudski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpunky a.) oraz b.) póki co nieważne, ponieważ tak jak mówię nie ma sprecyzowanego gustu i w tematyce zegarów raczkuję. Co do obwodu to wynosi on 18cm. Wiem, że muszę dać sobię czasu i będzie łatwiej coś wybrać. Napewno zamierzam połazić bo sklepach i podglądnąć co nieco. Zegarek ma być na codzień i nie chcę się nim za bardzo opiekować tak dbam o sprzęt ale szukam coś co się nie rozsypie po 1-2 latach. Póki co wybór jest między powyższymi zegarkami jak coś wpadnie w oko podam w temacie. Wszystkim zaangażowanym w rozmowę dziękuję!

Pozdrawiam

Krzysztof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może pierwsze kroki skieruj do jakiegoś dużego salonu z zegarkami i przymierz kilka różnych zegarków. Ułatwi Ci to później wybór typu zegarka, no i wielkości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrobię. Jest to zdecydowanie najlepszy sposób. Mają zazwyczaj nurkowce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poluj na fajnego nurka tutaj na FN, mam na zbyciu OM seiko i Sumo seiko, poczytaj trochę na temat seiko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle przeczytaj o historii seiko, jak powstało i kiedy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem już o Seiko uwierz. Podrzuć więcej info o zegarach, które chcesz sprzedąć na PW. Co do Potworka wole wersję Black.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Sprawa wygląda tak byłem w kilku sklepach i w oko nie wpadły mi żadne nurkowce, czy ten Casio g-7800 tylko zegarek na wzór tego Nixona tylko bardziej obszerny i takie mi się najbardziej podobają. Dokładnie chodzi o:

Adriatica A1117.5113Q

A1117.5113Q_1m.jpg

Po prostu wpada 100% w moje gusta. Jak jest z tą firmą? Brat ma tej firmy bardziej elegancki i nie narzeka. Jedynie co go szpeci to okienko z dniem jest zbędne. Czy jest coś tańszego na wzór tej Adriatici?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylko ze moge go miec za 416 juz z wysylka. Warto? Chodzi mi o wykonanie i jakosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego armaniego sobie odpuść to chińczyk nic nie wart... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki Stuttgart, ktoś zna podobne zegarki do tej adriatici?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.