Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

macek

Zegarek Orient - jak ustawić czas?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dostałem "w spadku po dziadku" zegarek Orient AAA Crystal, mniej więcej taki jak na tym obrazku:

http://www.watchhunter.ca/Orient%20AAA%20Automatic%20Crown.jpg .

Nie wiem, czy to oryginał, czy jakaś podróba, poprzedni właściciel nie powie. Głupia sprawa - ale nie wiem jak ustawić czas ani jak go nakręcić. Z góry mówię, że dzieciństwo spędziłem wśród zegarków mechanicznych, więc nie idzie o zdumienie, że nie ma baterii a działa :D ...

Przycisk zmiany daty (tzn. dnia tygodnia) funkcjonuje. Natomiast korona nie daje się wyciągnąć. Jest minimalny ruch (może 0,2 mm), a kiedy wcisnąć ją z powrotem to jest słyszalne delikatne "prztyknięcie". Ale kręcenie nic nie daje - ani wciśniętej, ani tak lekko wyciągniętej - nie naciąga to także sprężyny, po prostu luźno się kręci w obie strony. O ile jeszcze mogę sobie wyobrazić, że ponieważ to automat, to się go nie nakręca (choć chyba automaty też się nakręca?), o tyle godzinę i datę jakoś trzeba ustawić :D . Zegarek chodzi, nakręcił się przy oglądaniu :D .

Czy jest jakaś sztuczka "jak to się robi" czy zegarek jest zwyczajnie popsuty?

--

pzdr, macek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

dostałem "w spadku po dziadku" zegarek Orient AAA Crystal, mniej więcej taki jak na tym obrazku:

http://www.watchhunt...matic Crown.jpg .

Nie wiem, czy to oryginał, czy jakaś podróba, poprzedni właściciel nie powie. Głupia sprawa - ale nie wiem jak ustawić czas ani jak go nakręcić. Z góry mówię, że dzieciństwo spędziłem wśród zegarków mechanicznych, więc nie idzie o zdumienie, że nie ma baterii a działa wink.gif ...

Przycisk zmiany daty (tzn. dnia tygodnia) funkcjonuje. Natomiast korona nie daje się wyciągnąć. Jest minimalny ruch (może 0,2 mm), a kiedy wcisnąć ją z powrotem to jest słyszalne delikatne "prztyknięcie". Ale kręcenie nic nie daje - ani wciśniętej, ani tak lekko wyciągniętej - nie naciąga to także sprężyny, po prostu luźno się kręci w obie strony. O ile jeszcze mogę sobie wyobrazić, że ponieważ to automat, to się go nie nakręca (choć chyba automaty też się nakręca?), o tyle godzinę i datę jakoś trzeba ustawić smile.gif . Zegarek chodzi, nakręcił się przy oglądaniu smile.gif .

Czy jest jakaś sztuczka "jak to się robi" czy zegarek jest zwyczajnie popsuty?

--

pzdr, macek

Pierwsza metoda: spróbuj wyciągnąć koronkę kiedy wskazówka sekundowa będzie na godzinie 12 ( delikatnie), jeżeli nie pójdzie to pozostaje sposób drugi.

Druga metoda: koronka może posiadać gwint prawostronny. W prawo dokręcasz do uzyskania oporu, zaś w lewo odkręcasz. Aby ustawić czas odkręć w lewo aż koronka odskoczy od koperty o 2mm. Teraz możesz delikatnie pociągnąć. Godzinę ustawiasz kręcąc w prawo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

automat nakręca się sam a w tych tanszych nie ma dokrecania z koronki. Widać zegarek dziala. Po odciagnieciu koronki ew. odkręceniu filozofii nie ma-wskazowki powinne sie przemieszczać. Moze zerwany jest jakis walek-zegarmistrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.