Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ptaku

Ruhla DDR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Podaczas wigili u rodzicow troszke pomyszkowalem po szufladach i znalazlem stara Ruhle made in DDR. Poszukalem toroche na sieci ale wszedzie sa Ruhle mechaniczne a ta jest kwarcowa. Wsadzilem do nie baterie i zegareczek chodzi oraz jest punktualny.

Czy to jakis wynalazek Ruhli czy poprostu u nas nad wisla nie byl zbytnio popularny.

Prawde mowiac nie wiem co z tym zegarkiem zrobic, nie wpadl mi ten zagareczek w moje gusta (w tym stylu mam stara Doxe i ona mi starczy)i nie wiem czy mam ja trzymac jako ciekawostke czy raczej wrzucic ja na allegro moze znajdzie jakiegos pasjonata.

bd30f01c37be011am.jpg

830cedc15e46095em.jpg

Moze ktos cos wie o tym modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)Czy to jakis wynalazek Ruhli czy poprostu u nas nad wisla nie byl zbytnio popularny.

A czy jedno wyklucza drugie ?

Prawdopodobnie widziałeś mechanizm podczas wymiany baterii.

Mógłbyś nam coś o nim napisać oraz zamieścić zdjęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukalem toroche na sieci ale wszedzie sa Ruhle mechaniczne a ta jest kwarcowa. Wsadzilem do nie baterie i zegareczek chodzi oraz jest punktualny.

Czy to jakis wynalazek Ruhli czy poprostu u nas nad wisla nie byl zbytnio popularny.

Wbrew pozorom tych elektromechanicznych UMF Ruhla wcale nie jest tak mało, były produkowane w latach 1963-73, a dużo z nich miało jeszcze datę do tego.

Moim zdaniem ten zegarek posiada mechanizm UMF 26-02 z lat 1969-73, ale oczywiście przydałoby się zdjęcie mechanizmu.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udalo mi sie zrobic zdiecia od srodka. Musze przyznac ze dla mnie jako laika w porownaniu do zegarkow kwarcowych z ktorymi mialem do czynienia to taki mechanizm starej Ruhli wyglada "dosc powaznie"

f83176c3ec79d797m.jpg

cbe20e8647bf8542m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie jest to kaliber 26-02, a takiego jak ten na razie nie znalazłem.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wbrew pozorom tych elektromechanicznych UMF Ruhla wcale nie jest tak mało, były produkowane w latach 1963-73, a dużo z nich miało jeszcze datę do tego.

Moim zdaniem ten zegarek posiada mechanizm UMF 26-02 z lat 1969-73, ale oczywiście przydałoby się zdjęcie mechanizmu.

To nie jest zegarek elektromechaniczny, a więc nie jest to UMF 26-02. To typowy mechanizm kwarcowy z oscylatorem 32768 Hz, z dużą cewką silnika krokowego oraz trymerem (kondensatorem o zmiennej pojemności).

Bardzo podobny mechanizm z 7 kamieniami obejrzysz na tym zdjęciu:

ruhla quartz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegarek ani mnie nie ziebi ani nie grzeje. Jak Panowie myslice jest sens go umieszczac na znanym portalu aukcyjnym czy lepiej wrzucic go do szuflady i niech sobie tam cyka. Nie chodzi mi o zarobek tylko bardziej o mozliwosc przedluzenia zagareczkowi zycia (moze znajdzie sie na niego jakis pasjonat i zegarek moze komus posluzyc).

Ja z vintage mam stara Doxe ktora wyglada jak siedem nieszczesc ale trzyma czas idealnie (lapie 7s na 24h) i od 4lat obiecuje ze oddam ja do renowacji i jakos zawsze brakuje funduszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie masz do niego tzw. stosunku emocjonalnego to rzeczywiście może lepiej by znalazł nowego opiekuna.

Jeśli można doradzić, to spróbowałbym wystawić na niemieckim eBayu. Tam najszybciej znajdą się osoby z sentymentem patrzące na przedmioty z DDR.

A Twój zegarek wygląda na b. ładnie zachowany.

serdecznie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za cenna rade. Musze tylko znalesc jakis aparat cyfrowy bo zdjecia telefonem pozostawiaja wiele do zyczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.