Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Robert Frączak

Zlota Raketa (identyfikacja)

Rekomendowane odpowiedzi

Bede wdzieczny za identyfikacje Rakety ze zdjecia. Szer 32mm (bez koronki) wys 39mm. Jeden z zegarkow z kolekcji dziadka. Zegarek jest koloru zlotego. Nie umiem otwierac zegarkow i dlatego brak jest zdjecia mechanizmu. Ewentualnie jak go otworzyc zeby sprawdzic. Jestem zielony w temacie.

Chce tez go poddac renowacji. Prosze nie pisac w stylu "nie oplaca sie" oraz "Po co inwestowac". Zegarek nalezal do dziadka i to jest dla mnie swietosc. Czy jest to pokrywa zlocona i czy mozna ja poddac polerowaniu?

pozdrawiam

post-45091-0-80850900-1326213250_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż ją od spodu. Jeżeli nie ma wybitej próby to jet pozłacana. Warstwa ta raczej nie jest zbyt trwała i po kilku latach używania wyciera się. Dlatego też należy uważać z polerowaniem. Może się okazać, że jedynym wyjściem będzie nałożenie nowej powłoki.

Śmiało można za to wypolerować szkiełko lub w razie konieczności wymienić je (koszt ok. 20-30 zł).

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za pomoc. a jak otworzyc mechanizm bez tych takich dolkow do otwierania (dolna klapka)? Bo mam kilka zegarkow ktore chce otworzyc. I jak wyczyscic zegarek? Woda z mydlem delikatna szmatka? czy jakis preparat kupic? Poslucham sie rady i nie oddam do polerowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak otworzyc mechanizm bez tych takich dolkow do otwierania (dolna klapka)?

Musi być jakaś szparka ;) Przyjrzyj się dokładnie,zwłaszcza przy uszkach :P

Pozdrawiam,
Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za pomoc. a jak otworzyc mechanizm bez tych takich dolkow do otwierania (dolna klapka)? Bo mam kilka zegarkow ktore chce otworzyc. I jak wyczyscic zegarek? Woda z mydlem delikatna szmatka? czy jakis preparat kupic? Poslucham sie rady i nie oddam do polerowania.

Żeby go otworzyć trzeba delikatnie, acz stanowczo podważyć dekielek. Najlepiej to zrobić ostrym nożem. Niewykluczone, że ma - tak jak pisał kolega przede mną - wcięcie w dekielku.

Co do mycia, to raczej unikałbym moczenia starego zegarka. Ewentualne wżery na kopercie mogą powodować przedostanie się wody do werku, co niesie za sobą nieprzyjemne konsekwencje. Lepiej umyć go wilgotną szmatką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki panowie za pomoc. Mam cala kolekcje zegarkow po dziadku i sukcesywnie odnawiam i identyfikuje.

A gdzie moge dostac pasek 17mm ze zlota klamerka do tego zegarka. Szukalem reda i inne... i nic. Wszystkie 17mm sa ze srebrna klamerka lub w dziwnych kolorach (te od swatch). 18mm bedzie za duza na 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie bawilem sie paskiem w tym zegarku i odkrylem napis: Au 10 / Czyli powloka 10um z tego co czytalem.

post-45091-0-04131000-1326228441_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przeglądam tę stronę w poszukiwaniach paska dla siebie http://pasekdozegarka.com.pl/

Można wybrać kolor klamerki. Trochę nietypowe te 17 mm. Jeśli nie znajdziesz, można trochę zwęzić pasek 18 mm. A jak nie, to czasem u zegarmistrza można znaleźć coś ciekawego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny po pradziadku, nie wiem co to za model, potrzebuje pomocy.. demaju6u.jpgsy8amysy.jpg

Wysyłane z mojego HTC One V za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiore wszystko to co koledzy napisali:

Meachanizm: 2609.HA

http://www.mechanicznezegarki.republika.pl/Werk%20Rakieta2609.HA.html

Zegarek jest pokryty złotą powłoką o grubośći 10mikronow.

Przy tak cienkiej powłoce radze nie ryzykować polerowania.

Koledzy mi polecili płyn do czyszczenia srebra i złota - KIWI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny po pradziadku, nie wiem co to za model, potrzebuje pomocy.. demaju6u.jpgsy8amysy.jpg

Wysyłane z mojego HTC One V za pomocą Tapatalk 2

czesc

nie zadawaj tego samego pytania w kilku watkach bo dostaniesz"bure" od Moderatora :)

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/7252-najnowsze-zakupy-nowe-nabytki/page__pid__883222__st__12020#entry883222

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/36981-co-to-za-zegarek-tu-pytamy-o-swoje-znaleziska-zakupy/page__pid__883218__st__3120#entry883218

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.