Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

truesoul

Pasek do Orienta patelni

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy,

Otrzymałem takiego oto Orienta "patelnię" w spadku.

sdc11409p.jpg

Względnie doprowadziłem go do stanu używalności (przegląd, smarowanie, polerka szkła i koperty) ale noszenie na bransolecie jakoś mi nie pasuje. Przeglądam od kilku dni różnego rodzaju paski ale nie mogę sobie poradzić.

Czy możecie mnie wspomóc jakimiś propozycjami? Będę b. wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakiś czarny skórzany pasek z białymi przeszyciami?

Dokładnie, myślę że czarny pasek jak najbardziej będzie pasował mogą być białe przeszycia jak również czerwone, może wybierzesz sobie coś z kolekcji PATTINI mają fajne pachy i różne wzory przeszyć

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za wskazówki. Myślałem również nad jakimś paskiem w stylu rally - czy taka stylistyka będzie odpowiadała?

Czy do tego koloru tarczy nie lepszym rozwiązaniem będzie jednak brązowy pasek. Czarnego nie potrafię sobie wyobrazić, mam pilota na czarnym z nitami "a'la IWC" i przykładając go do Orienta nie siedzi mi ta konfiguracja.

Czy macie jakieś propozycje z brązów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pasek 24mm, przycięty i sklejony do 19mm.

Bardzo fajnie dobrany pasek - czy możesz mi powiedzieć jak dociąć i skleić pasek w ten sposób domowymi rozwiązaniami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajnie dobrany pasek - czy możesz mi powiedzieć jak dociąć i skleić pasek w ten sposób domowymi rozwiązaniami?

Przeróbka paska nie jest trudna; najważniejszy jest dokładny pomiar od krawędzi paska (ja mierzyłem suwmiarką) 24mm- 2,5mm z każdej strony. Następnie ostrym nożem nacinamy na ok 3mm (o tyle pasek schowa się w zagłębieniu do mocowania na teleskopach) z każdej strony. Tak powstałych 2,5mm wąskich paseczków skóry nie odcinamy bezpowrotnie , tylko z drugiej strony przecinamy jedną warstwę tuż przy zakończonym cięciu 3mm, by powstał odcinek 6mm. Teraz tak powstałą zakładkę, należy przygotować do klejenia (butapren lub szewski) po wcześniejszym oczyszczeniu i dopasowaniu długości do

stałej zakładki która nie była przez nas nacinana. Dodaję parę zdjęć na których widać finalny efekt mojej twórczości. (Nie robiłem zdjęć podczas przeróbki- teraz łatwiej było by pokazać niż opisywaćbiggrin.gif)

d45004c3b0925a43mc.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ebc552b2a86b5421.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33fc74cb9ad2a5c0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/844f14c169566c3b.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d45004c3b0925a43.html

,,Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec? (George Carlin)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest to !!! Bardzo Ci dziękuję za opis oraz fotki. Rozpoczynam poszukiwania paska :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Życzę powodzenia i trzymam kciuki.

Wrzuć fotkę jak założysz nowy paseksmile.gif

,,Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec? (George Carlin)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno tak zrobię - tylko znajdę odpowiedni pasek. Mam jeszcze pytanie w sprawie Twojego Orienta. Widzę po zdjęciach że koperta jest spolerowana na lustro - czy sam to zrobiłeś, czy miałeś taką wersję. Moja jest szczotkowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Orient też początkowo był szczotkowany, obecnie jeszcze pracuję nad lepszym spolerowaniem jego powierzchnismile.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bogdanie proszę o podpowiedź: Czy to magia zielonej pasty polerskiej czy inne zabiegi, jeśli tak to jakie ? Chciałbym również mojej patelni nadać taki blask.

" w poszukiwaniu straconego czasu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bogdanie proszę o podpowiedź: Czy to magia zielonej pasty polerskiej czy inne zabiegi, jeśli tak to jakie ? Chciałbym również mojej patelni nadać taki blask.

Do wypolerowania koperty zegarka należy przygotować papier ścierny o gradacji 1000 i 2000. Na cienką listewkę o przekroju 10x 5mm najlepiej przykleić, lub owinąć pasek papieru najpierw 1000, później 2000 tak by powstał rodzaj małego pilniczka którym będziemy obrabiać powierzchnię naszego zegarka. Trzeba zwrócić szczególną uwagę na bezel- pierścień okalający szkiełko by on sam nie został przez nas poprzecierany ( on już jest wypolerowany fabrycznie). Dlatego opcja przyklejenia paska papieru na listewkę. Bezel można zdjąć- ja tak zrobiłem, założyłem go po polerowaniu z powrotem, jednak nie jest to takie łatwe- trzeba to robić z dużym wyczuciem by go nie pokrzywić. Po takiej operacji znikają z koperty ślady szczotkowania, zostaje magia pasty polerskiej lub ściereczek do polerowania. W Lidlu można kupić za śmieszne pieniądze wełnę stalową z środkiem pieniącym do polerowania naczyń. Przed użyciem do naszej polerki środek pieniący należy wypłukać wodą i wysuszyć wełnę. I pasta polerska, flanela i co tam jeszcze żeby lśniłobiggrin.gif. Do dzieła!biggrin.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za instruktaż. :angry: Od przyszłego tygodnia rozpoczynam akcję: "patelnia jak lustro"

A co z głębszymi rysami: np. na deklu od nieumiejętnego otwierania ?

" w poszukiwaniu straconego czasu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za instruktaż. :angry: Od przyszłego tygodnia rozpoczynam akcję: "patelnia jak lustro"

A co z głębszymi rysami: np. na deklu od nieumiejętnego otwierania ?

Mój Orient też miał poorany dekiel tak, jak gdyby ktoś próbował dostać się do niego przy pomocy młotka i majzlablink.gif, albo otwieracza do konserwwacko.gif.

Poradziłem sobie z tymi uszkodzeniami w dość radykalny sposób: najpierw pilniczkiem iglakiem o przekroju owalnym spiłowałem najgłębsze rowy mariańskiebiggrin.gif, następnie papierem ściernym starłem ślady pilnika i drobniejsze rysy z całej powierzchni. W tym momencie dekiel nie wyglądał najlepiej- przygotowałem wiertarkę ręczną ze zmianą prędkości obrotowej i wymyślony przez siebie łącznik - adapter do dekla który poddałem końcowej obróbce polerowania papierem ściernym. Adapter ten to twardy kauczukowy korek, (akurat wtedy trafił przypadkowo w moje ręce) jednym końcem umieszczony w zacisku wiertarki a do drugiej strony przykleiłem taśmę montażową z dwustronnym klejem. Na tak przygotowany korek przykleiłem do niego dekiel i powstał rodzaj ,,grzybka" którego ,,kapelusz" smile.gifmogłem już swobodnie polerować przy niewielkich obrotach wrzeciona wiertarki. Po całej tej operacji dekiel wygłąda tak:klikbiggrin.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.