Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Samotny Nawigator

Cyma by Synchron Conquistador

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

otrzymałem w prezencie zegarek Cyma by Synchron Conquistador. Zegarek bym przez kogoś nieudolnie naprawiany, czegoś w środku brakuje, przeleżał w szufladzie 10 lat. Byłem u zegarmistrza, koszt naprawy, wymiany szkiełka i polerowania koperty (co tylko trochę poprawi jej stan) wyniósłby 350zł, dodatkowo do wymiany jest równierz bransoleta (toleruje tylko paski). Pytanie moje brzmi - czy jest to inwersycja opłacalna, czy też może skusić się na nowe Seiko 5. Chcę mieć 1 mechaniczny zegarek z automatycznym naciągiem - uważam, że każdy powinien mieć taki zegarek dla zasady - ale na codzień oczywiście timex expedition :rolleyes: . Czy doprowadzenie tego do stanu mechanicznej sprawności - bo niestety nigdy nie będzie "piękny" - ma sens?

p1139605.jpg

p1139607.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle,ze warto seiko 5 możesz mieć na jedno kliknięcie myszką, a o taką cymę ciężko.To ładny i solidnie wykonany zegarek,zresztą przekonasz się jak będzie wyglądał po renowacji..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym na pierwszy rzut oka wcale nie wygląda źle, po renowacji możesz być miło zaskoczony, szczególnie jak dobierzesz ładny pasek. Wygląda na to że tarcza jest w świetnym stanie, a to już pierwszy krok do sukcesu ;) Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkło jest do wymiany lub do wypolerowania, koperta także (chyba jest stalowa). Możesz to (polerowanie koperty) zrobić samodzielnie, np za pomocą oferowanych na forum ściereczek CAPE COD. Tarczy w ogóle nie trzeba ruszać. Nie wiem jaki jest zakres uszkodzeń mechanizmu - czegoś, jak napisałeś, brakuje? Zegarek się nakręca, działa, zmienia datę? Nie ma może wahnika, czyli nie działa automatyczne nakręcanie? Skonsultuj zakres i koszt naprawy z innym zegarmistrzem bo możliwe, że cena oferowana za usługę jest zbyt wysoka (być może padłeś ofiarą klasycznego taksowania klienta a nie wyceny naprawy - szwajcarski automat i to stary - panie to musi kosztować ;)) - za podobne pieniądze kupisz taki zegarek działający i ładnie wyglądający... Może warto poczekać i kupić jakiegoś nieboszczyka na części.

Natomiast sam zegarek jest z pewnością wart przywrócenia do życia i nieco poprawy wizerunku B).

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem u p.Chrusta w Lublinie (zdecydowałem się na niego po lekturze tego forum), zegarek chodzi po nakręceniu, sam się nie nakręca, zmienia datę, dokładność chodu ustaliłem na +5s/dobę (zgodnie ze stroną time.is). Także chyba tkwi w nim potencjał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli z mechanizmem, poza wahnikiem albo inną usterką automatycznego nakręcania nic tragicznego się nie stało. Pewnie czyszczenie i konserwacja się przydadzą.

Porozmawiaj z p. Darkiem róg Szopena i Okopowej albo z młodym zegarmistrzem z Zielonej. Ciekawy jestem czy zaśpiewają Ci 350... Galeria Olimp to specyficzne miejsce...

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I zegarek został na Zielonej. 180zł za regenerację mechanizmu i polerowanie. Jeszcze tylko bransolety na pasek i gotowe, jak zegarek wróci to opiszę tutaj swoje wrażenia, póki co dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I zegarek wrócił, jest po naprawie i po polerowaniu szkła i dekla. Firmowy mat na kopercie na razie musi zostać. Zmieniłem pasek na skórzany, ale jak dla mnie jest nieco za "lekki" i niepotrzebnie się zwęża. Później pomyśle nad czymś grubszym (pewnie z podkładką). Niestety spieszy się ok 1,5min na dobę, trzeba będzie podregulować. W kolejce do renowacji czeka jeszcze Atlantic, Delbana i Doxa kieszonkowa, ale to już inne zagadnienie...

112fpjk.jpg

wv9uoo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać było warto. Podoba mi się ta fakturka w cegiełki na tarczy, wcześniej nie zwróciłem na nią uwagi.

Ogólnie przyjemny zegareczek, dobrze, że trafił w ręce kogoś, kto przywrócił go do życia.

Poprzedni właściciel widział efekty spa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech się dobrze nosi. Fajnie, że nie przepłaciłeś w Olimpie.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.