Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jazzfunk

Bulova vs Tissot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem jak wiecie nowym, młodym i niedoświadczonym użytkownikiem forum ;) Po pierwszym zakupie minimalistycznego tissota szykuje się kolejny. Ale zanim on nastąpi chciałbym abyśmy potoczyli dyskusje na temat kilku czasomierzów. Zacznijmy od dwóch głównych zawodników, mianowicie chodzi o Bulovę i Tissota. Poniższe modele chciałbym porównać i zaczerpnąć opinii od obeznanych ludzi.

Bulova Precisionist 96B127 BW00776a.jpg_Precisionist_Claremont_jaw_02-vi.jpg_Precisionist_Claremont_jaw_01-vi.jpg

Zaintrygował mnie ten model dopiero, gdy zobaczyłem go "na żywo". Jednak jest pewien minus... Szkiełko jest mineralne, co wg. mnie jest trochę niedorzeczne, zaś wskazówka sekundowa płynie niczym w mechanicznym B) Z tego co mi wiadomo pod Bulovą skrywa się mechanizm Citizena.

Drugi to dość popularny Tissot Couturier Chrono/nie chrono, kwarcowy, choć ten automatyczny za 2.5 tys. nieco bardziej do mnie przemawia z wyglądu . Z tego co czytałem w automatach tego modelu mechanizmy są nieciekawe.

4b5e771393b7dd793ce222195fa6fed8.jpgtissot-couturier-quartz-chronograph_197423.jpgT035_410_16_031_00.jpg.

Poprosiłbym również o podawanie możliwie podobnych, lepszych zegarków w nieodbiegających znacznie cenach.

P S Odkąd sie zarejestrowałem, kupiłem zegarek codziennie śledzę forum, oglądam czasomierze - zdaje się, że złapałem bakcyla, hehe:)

Pozdrawiam, Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwóch, choć zupełnie różne brałbym Bulovę.

Mechanizm typu HEQ - dokładność +/-20 sekund na rok. Miałem jednego Preciscionista tylko inny model i rzeczywiście trzyma dobrze czas. Do tego sekunda płynie lepiej jak w niejednych automatach. Cenowo też taniej.

Co do Tissota w chrono to za wiele nie powiem. Wydaje jednak mi się, że to za bardzo oklepana marka u nas w PL ;) Jak byś kupował Tissota przez internet to uważąj - jest pełno podróbek.

Time is tickin away, youve gotta - live your life - day by day

happy or sad, good or bad, life is too short youve gotta - keep your head

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdą jest, że w Polsce z jakiejś przyczyny jest to bardzo znana marka, co do podróbek - fakt, szczególnie pełno couturierów, prc etc, etc za 600-800 zł na popularnych serwisach aukcyjnych, od allegro po ebay. Z kolei wydaje się, że Bulova u nas jest raczej niszową

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z kolei wydaje się, że Bulova u nas jest raczej niszową

Dla mnie lepiej. Nie lubię spotykać co chwila kolesi z takim samym zegarkiem jak ja ;)

Zegarek jest dla mnie, a nie po to aby inni widzieli, że mam Tissota Swiss made B)

Ostatnio coraz bardziej idę w kierunku zegarków japońskich - szczególnie tych niedostępnych w Europie. Jestem zafascynowany japońską technoogią i jakością wykonania.

Jak chcesz więcej rad od użytkowników co do wyboru zegarka powinieneś określić więcej szczegółów - na czym Tobie najbardziej zależy, czy to będzie zegarek na codzień czy okazyjny, jaki budżet przewidujesz itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie lepiej. Nie lubię spotykać co chwila kolesi z takim samym zegarkiem jak ja ;)

Zegarek jest dla mnie, a nie po to aby inni widzieli, że mam Tissota Swiss made B)

Zgadzam się z tym w 100%, jak kiedyś już tutaj napisałem zegarek jest właśnie dla mojej osoby i informacja o nałożonej jakości, wiedza czy może cena jest dla mnie a nie dla otoczenia.

A samo Swiss Made już dzisiaj mniej znaczy, za prawdziwego "szwajcara" trzeba srogo zapłacić, nieprawdaż?

Zegarek ma być codzienny, ładny 40,42,43,45 mm kwota hmm w granicach Bulovy i Tissota nie mam zamykam się w szczególnej kwocie.

Z innej beczki - na dni bardziej przeplatane sportem chciałbym zakupić takiego G-Shocka, model zdaje się nie spotykany w Polsce, kupowałbym w stanach, 82 dolary + przesyłka wydaje się za niego niewielką kwotą.

140.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do G-shocków to ja za bardzo nie śledzę co się tam dzieja. MAm jednego na siłownię - jest prawie niezniszczalny :) i na tym moja wiedza się kończy.

Wejdź do działu Casio - jest tam temat poświęcony G-shockom - na pewno ktoś pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn co do G-shocka, wymagałbym jako tako ładny wygląd, nierzucający się w oczy, bez efektu "odpustowego zegarka", trwałości i funkcjonalności.

Fajnie by miał tought solar, waveceptor, jednak ten akurat model, który jako nieliczny mi się podoba tego nie ma ale z drugiej strony nie są to niezbędne funkcje - to ma być ładny, porządny, typowo sportowy zegarek, np na siłownie, bieganie czy także w dni powszednie.

Co do Tissota, musze przyznać, że bardzo mi się podoba, fajny, casualowy zegarek, choć nie wiem czy +/- 1000 zł za niego to nie za dużo na kwarca, ale z kolei za mało na porządny mechanik/automat.

Tego G raczej wezmę, już jeden życzliwy forumowicz się zgłosił z pomocą w zagranicznym kupnie B)

Pokazujcie proszę jakieś ciekawe pozycje, będę wdzięczny za nieco większy ruch w tym temacie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

choć nie wiem czy +/- 1000 zł za niego to nie za dużo na kwarca, ale z kolei za mało na porządny mechanik/automat.

Tego G raczej wezmę, już jeden życzliwy forumowicz się zgłosił z pomocą w zagranicznym kupnie ;)

Pokazujcie proszę jakieś ciekawe pozycje, będę wdzięczny za nieco większy ruch w tym temacie .

Mozna.1000zl Japonski automat Orientu...

Zodiac Z08801.Victorinox Swiss Army 241340(orange).Tissot Chrono Pr50Navy.

Orient Elite FET0H002B .Magrette Regattare 500M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulova ma wyjatkowo ladny design. Dopracowany jezeli chodzi o detale i raczej nie kopiuje innych za bardzo. Precisionist ma bardzo dobry werk citizena o dokladnosci deklarowanej +/- 10 sek rok.

Pod koniec 2011 Bulova poszerzyla repertuar modeli. Poki co do ok 1000 spokojnie kupisz model Claremont, ktory pokazywales na bransolecie. Wersja z paskiem byla ok 100 tansza. W wakacje widzialem ten model Bulovy u jednego sprzedawcy z USA majacego konto na allegro za ok 750 zl. W USA chodza po ok 170-190 $

Wolne media dla Wolnych Polaków - wpolityce.pl, niezalezna.pl, gpcodziennie.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.