Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Mattii

stary zegar

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich!!!

dostalem stary zegar z troche podniszczona skrzynka(fornirowana), bez korników

!!!

i mam pytanie jak ja można odnowić??

jedyne co mi do glowy przychodzi to bejca i lakier ale wydaje mi sie że to tylko zepsuje ten zegar??

jak to sie powinno zrobic fachowo??

mattii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech Kin

Witam. Widzę, że nikt jeszcze nie odpowiedział na pytanie, więc postaram się to zrobić. Jestem zegarmistrzem i w zasadzie naprawiam mechanizmy, ale obudowy czasami również. Odnawianie skrzyni zaczyna się od usunięcia starego lakieru lub politury. Są w sprzedaży tzw. zmywacze do starych farb i lakierów (z niemieckiego Abbeizer, czy jakoś tak...). Kładzie się warstwę tego środka na stary lakier i po paru minutach zeskrobuje sie całość szpachelką starając się nie zrobić zadziorów na drewnie. Można też wykonać zdjęcie starej warstwy mechanicznie, papierem ściernym (najprościej ręczną wiertarką z założonym krążkiem z papierem ściernym - od "grubego" do "cienkiego" - można też na końcu zastosować "papier wodny" (bardzo drobny papier ścierny), który wręcz poleruje drewno. Na wyczyszczoną powierzchnię kładzie się bejcę w wybranym kolorze, a potem najlepiej wosk (obecnie najpopularniejsza metoda renowacji). Wosk może być bezbarwny lub w kolorze drewna. Nakłada się go specjalną watą stalową wcierając starannie w słoje drewna. Woskuje się czasem kilka razy, co daje większy połysk. Po wyschnięciu nawoskowaną powierzchnię należy wypolerować płócienną szmatką i efekt jest świetny. Inna, droższa metoda renowacji to pokrycie politurą, ale niestety 1 kg szelaku, z którego robi się politurę kosztuje 500 zł i jest to bardzo droga renowacja, więc nie polecam. Zresztą domowym sposobem pokrycie politurą i tak by nie wyszło. Polecam wspomniany wyżej wosk. Napewno odradzam lakier, bo efekty pracy są raczej niezbyt ciekawe. Lakierowanie dużych powierzchni zawsze pozostawia bardziej błyszczące i bardziej matowe smugi, które źle wpływają na całość wyglądu zegara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie wiertarką, bo narobicie tylko dołków i popsujecie całą skrzynkę.Polecam zmywacze do lakierów, to bardziej bezpieczna metoda.Naprawdę nic trudnego warto spróbować.Efekt i zadowolenie murowane. Zyczę udanej renowacji :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech Kin

Witam ponownie. Muszę sprostować: można wypolerować drewno wiertarką bez zrobienia dołków, ale trzeba mieć WPRAWĘ. Napewno za pierwszym razem się nie uda, więc początkującym polecam najpierw dokonanie wielu prób na zwykłym kawałku drewna. Są oczywiście specjalne urządzenia do delikatnego polerowania (działają podobnie do wiertarki), są takie małe ręczne polerowniki o wolnych obrotach, ale nie wiem czy są dostepne w handlu. Rzeczywiście chyba jednak płyn do zmywania będzie najlepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jesli skrzynka ma korniki to czym zatkac otwory??

zrobilem to szpachla do drewna i zabejcowałem

no a potem zawoskowałem

i jest niedobrze

bo bejca nie kryje szpachli i sa jasniejsze otwory

jak sobie z tym poradzic??

mattii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, chyba słabo przeszlifowałeś po szpachlowaniu. Albo szpachlówka jakaś tłusta.

BTW: Jest taka książka "Odnawianie Starych Mebli" Jakuba Rzymowskiego. W księgarniach raczej nieobecna, ale bywa na Allegro i przez jakąś stronę firmy meblarskiej. Spróbuj wyguglać.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli bejca szpachle powinna pokryć bez większych problemów??

mattii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.