Mattii 0 #1 Napisano 27 Sierpnia 2006 witam wszystkich!!!dostalem stary zegar z troche podniszczona skrzynka(fornirowana), bez korników!!!i mam pytanie jak ja można odnowić?? jedyne co mi do glowy przychodzi to bejca i lakier ale wydaje mi sie że to tylko zepsuje ten zegar?? jak to sie powinno zrobic fachowo?? 0 mattii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wojciech Kin #2 Napisano 6 Grudnia 2006 Witam. Widzę, że nikt jeszcze nie odpowiedział na pytanie, więc postaram się to zrobić. Jestem zegarmistrzem i w zasadzie naprawiam mechanizmy, ale obudowy czasami również. Odnawianie skrzyni zaczyna się od usunięcia starego lakieru lub politury. Są w sprzedaży tzw. zmywacze do starych farb i lakierów (z niemieckiego Abbeizer, czy jakoś tak...). Kładzie się warstwę tego środka na stary lakier i po paru minutach zeskrobuje sie całość szpachelką starając się nie zrobić zadziorów na drewnie. Można też wykonać zdjęcie starej warstwy mechanicznie, papierem ściernym (najprościej ręczną wiertarką z założonym krążkiem z papierem ściernym - od "grubego" do "cienkiego" - można też na końcu zastosować "papier wodny" (bardzo drobny papier ścierny), który wręcz poleruje drewno. Na wyczyszczoną powierzchnię kładzie się bejcę w wybranym kolorze, a potem najlepiej wosk (obecnie najpopularniejsza metoda renowacji). Wosk może być bezbarwny lub w kolorze drewna. Nakłada się go specjalną watą stalową wcierając starannie w słoje drewna. Woskuje się czasem kilka razy, co daje większy połysk. Po wyschnięciu nawoskowaną powierzchnię należy wypolerować płócienną szmatką i efekt jest świetny. Inna, droższa metoda renowacji to pokrycie politurą, ale niestety 1 kg szelaku, z którego robi się politurę kosztuje 500 zł i jest to bardzo droga renowacja, więc nie polecam. Zresztą domowym sposobem pokrycie politurą i tak by nie wyszło. Polecam wspomniany wyżej wosk. Napewno odradzam lakier, bo efekty pracy są raczej niezbyt ciekawe. Lakierowanie dużych powierzchni zawsze pozostawia bardziej błyszczące i bardziej matowe smugi, które źle wpływają na całość wyglądu zegara. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tonic 1 #3 Napisano 6 Grudnia 2006 Tylko nie wiertarką, bo narobicie tylko dołków i popsujecie całą skrzynkę.Polecam zmywacze do lakierów, to bardziej bezpieczna metoda.Naprawdę nic trudnego warto spróbować.Efekt i zadowolenie murowane. Zyczę udanej renowacji :wink: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Wojciech Kin #4 Napisano 6 Grudnia 2006 Witam ponownie. Muszę sprostować: można wypolerować drewno wiertarką bez zrobienia dołków, ale trzeba mieć WPRAWĘ. Napewno za pierwszym razem się nie uda, więc początkującym polecam najpierw dokonanie wielu prób na zwykłym kawałku drewna. Są oczywiście specjalne urządzenia do delikatnego polerowania (działają podobnie do wiertarki), są takie małe ręczne polerowniki o wolnych obrotach, ale nie wiem czy są dostepne w handlu. Rzeczywiście chyba jednak płyn do zmywania będzie najlepszy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mattii 0 #5 Napisano 5 Stycznia 2007 dzieki za wskazowki, 0 mattii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mattii 0 #6 Napisano 11 Stycznia 2007 a jesli skrzynka ma korniki to czym zatkac otwory??zrobilem to szpachla do drewna i zabejcowałem no a potem zawoskowałem i jest niedobrzebo bejca nie kryje szpachli i sa jasniejsze otwory jak sobie z tym poradzic?? 0 mattii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #7 Napisano 11 Stycznia 2007 Oj, chyba słabo przeszlifowałeś po szpachlowaniu. Albo szpachlówka jakaś tłusta. BTW: Jest taka książka "Odnawianie Starych Mebli" Jakuba Rzymowskiego. W księgarniach raczej nieobecna, ale bywa na Allegro i przez jakąś stronę firmy meblarskiej. Spróbuj wyguglać. J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mattii 0 #8 Napisano 11 Stycznia 2007 czyli bejca szpachle powinna pokryć bez większych problemów?? 0 mattii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach