Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wspinacz

Spóźniający się Atlantic Seabase- słaba bateria?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem modelu z tematu, zakupionego w roku 2008 (kwiecień). Zegarek ma już niemal 4 lata i ani razu nie zmieniałem w nim baterii. Żywotność baterii przewidziana była na około 3 lata (przynajmniej wg informacji producenta), niemniej, czasomierz dalej wesoło tyka. Ale! Mniej więcej w kwietniu zeszłego roku (czyli po równych 3 latach użytkowania), niezwykle dokładny do tej pory Atlantic z Rondą w środku zaczął łapać opóźnienie. Początkowo ok. 5 sek na miesiąc, potem, wraz z upływem kolejnych miesięcy, 15, 20, aż do stanu obecnego, około 30 i więcej sekund na miesiąc. Co ciekawe, zegarek nie daje jednak żadnych oznak rozładowania baterii (skaczący co 5 sekund sekundnik).

Z tego, co wiem, zegarek kwarcowy nie powinien 'zwalniać' wraz z upływem miesięcy, a po prostu zatrzymać się wraz z rozładowaną baterią.

Czy może się mylę?

Po prostu zastanawiam się, czy nie iść z nim do zegarmistrza, ale może jest to normalny 'objaw' i dzięki dobrej radzie jakiegoś Forumowicza będę mógł zaoszczędzić sporo czasu w moim codziennym napiętym grafiku;) Dodam, że to dość znaczące maleństwo w mojej kolekcji, stąd też troska...

Z góry dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co wiem, zegarek kwarcowy nie powinien 'zwalniać' wraz z upływem miesięcy, a po prostu zatrzymać się wraz z rozładowaną baterią.

Czy może się mylę?

Mylisz się. Np mój Timex zwalnia gdy bateria siada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze powinien po prostu stanac. W Tissocie sekundnik robi skok co dwie sekundy, ale dalej trzyma czas. Powinnienes wymienic baterie, skoro jest po terminie. Moze wylac, a tego pewnie chcialbys uniknac :rolleyes: .....

"....uczymy sie cale zycie , a i tak umieramy jako glupcy ..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.