Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gabrielxxx

Girard Perregaux Gyromatic - jak rozpoznać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

spotkałem się z zegarkami Girard Perregaux Gyromatic, które są na sprzedaż. Otóż interesują mnie wersje z 39 kamieniami. Na ebayu podam dla przykładu 2 aukcje:

http://www.ebay.com/itm/Girard-Perregaux-Gyromatic-39-Jewels-Automatic-Wrist-Watch-/280808762094?pt=Wristwatches&hash=item416181aaee

http://www.ebay.com/itm/Girard-Perregaux-Chronometer-HF-Gyromatic-Gold-Filled-Plated-/140672791029?pt=Wristwatches&hash=item20c0c071f5

Oba mechanizmy są 39J, ale właśnie prosiłbym o napisanie - czy to te same mechanizmy??, bo na jednym zegarku jest napisane, że to chronograf, a na drugim nie ma tego napisu.

Chciałbym sprawić sobie zegarek z takim mechanizmem (ponoć perełka), ale czekam na wersję z ładną kopertą (kształt).

pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest napisane chronograf tylko chronometer:/... to troche roznica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie. Spora roznica.... Nie wszystkie zegarki spelniaja warunki otrzymania certyfikatu chronometer. Poszukaj na forum definicji, i wtedy wszystko zrozumiesz :unsure: . Swoja droga obstawalbym przy pierwszym :rolleyes:

"....uczymy sie cale zycie , a i tak umieramy jako glupcy ..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slaw - dzięki za odpowiedź:rolleyes: a możesz napisać mi dlaczego obstawiałbym ten pierwszy - kwestia urody koperty a może lepszy mechanizm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzgledy typowo estetyczne :rolleyes: . Zegarki tego typu to po prostu piekne klasyki ktore mozesz nosic nie tylko do garnituru. Co zas sie tyczy drugiego , forma koperty nie przemawia do mnie. Mam prawie identycznego Zodiaca 36600.... Pierwszemu potrzebna bedzie solidna renowacja, ale pozniej bedzie cieszyl oczy przez wiele lat :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha zapomnialem dodac, nawiazujac jeszcze do Twojego pytania. Nie zawsze nalezy sie sugerowac certyfikatem chronometru.... Oczywiscie nie jest on przyznawany bez przyczyny, jednak nawet z zegarkow bez takowego oznaczenia mozna naprawde sporo wycisnac jesli chodzi o dokladnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha zapomnialem dodac, nawiazujac jeszcze do Twojego pytania. Nie zawsze nalezy sie sugerowac certyfikatem chronometru.... Oczywiscie nie jest on przyznawany bez przyczyny, jednak nawet z zegarkow bez takowego oznaczenia mozna naprawde sporo wycisnac jesli chodzi o dokladnosc.

Dzięki wielkie za odp:) a mi właśnie chodziło aby zegarek był w czołówce sławetnej Piramidy i prócz tego by cechował go kunszt wykonania mechanizmu i aby cena też nie była zaporowa:) No a ponoć ten mechanizm na 39 kamieniach jest Ciekawy no i cena nie jest jakaś zaporowa jeśli chodzi o Gyromatica.

A nie znając się tak dokładnie na fachowym zegarmistrzostwie wydawało mi się, że jak zegarek ma certyfikat chronometru to jest to mechanizm lepiej wykonany, z większym kunsztem technicznym, niż ten bez certyfikatu - chociaż nie znam różnic pomiędzy wykonaniem werków w tych obu wyżej wspomnianych Gyromaticach.

Przegladalem jeszcze inne marki Nardin, Zenith itp (oczywiście w przedziale cenowym Gyromatica), no ale tam mechanizmy to wszystkie 17-25 kamieni i pewnie niezbyt wyszukane jeśli chodzi o kunszt techniczny (ale na pewno super wykonane)- chociaż z drugiej strony ilość kamieni to też nie jest wyznacznik wyższości mechanizmu. Ale pewni i tak w czymś się tu mylę i zostanę poprawiony hehe.

A tak sobie pomyślałem Gyromatic - super firma + 39Jewels = BARDZO dobry zegarek

Uff ale się rozpisałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje w pewien sposob... Zawsze jest lepiej miec cos co ma dodatkowy certyfikat :) .Pamietaj jednak , ze tylko zegarki wlasciwie serwisowane potrafia utrzymywac zadane im wymagania. Jednakze, moim i tylko moim zdanie w zegarkach z lat 60-70 powinienes wybrac ten ktory bardziej Ci sie podoba. Oczywiscie jesli myslisz o pozniejszej sprzedazy zegarek sygnowany jako chronometer moze podniesc jego cene, jednak zegarki vintage maja swoja grupe wielbicieli ktorzy nie zawsze sugeruja sie danymi technicznymi :) . Tak wiec reasumujac, wybierz ten ktory bardziej do Ciebie przemawia i zobaczysz ......bedziesz z niego mega zadowolony. Jakby na to nie patrzec manufaktura wielce zacna bez wzgledu na model :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.