Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sfrog

Wychwyt Grahama (i cylindrowy) vs. reszta świata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

na Wikipedi polskiej pod hasłem "wychwyt" jest obszerny artykuł, który kończy się stwierdzeniem "Obydwa te wychwyty (cylindryczne i kotwicowy wychwyt spoczynkowy) uchodzą do dziś za najbardziej precyzyjne i punktualne rozwiązania wychwytów w zegarach mechanicznych." W związku z kilkoma innymi mechanizmamy używanymi do dzisiaj w zegarkach, zastanawiam się czy powyższe jest prawdziwe. Czy ktoś mógłby mnie oświecić w tej kwestii? Szukałem na forum, ale więcej jest o niezawodności niż precyzji wychwytów.

Ponadto czy kotwicowy wychwyt spoczynkowy to po angielsku to samo co Deadbeat escapement?

Przy okazji, Wikipedia PL na temat wychwytu zawiera 915 znaków, wersja EN zawiera 36044 (trzydzieści sześć tysięcy czterdzieści cztery!) - bez przypisów i notatek. Ech...

Pozdrawiam

SFrog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żenada, piszący ten artykuł najprawdopodobniej przepisał część jakiegoś tłumaczenia, nie mając żadnego pojęcia o tym o czym napisał. Same błędy - nazewnictwo, fakty, logika

George Graham skonstruował około roku 1715 kotwicowy wychwyt spoczynkowy, którego zaletą jest to, że poruszające się palety kotwicy nie cofają koła wychwytowego, dzięki czemu zegar może być bardziej punktualny. G. Graham udoskonalił również w roku 1715 wychwyt cylindryczny wynaleziony przez Thomasa Tompiona stosowany w zegarkach kieszonkowych niemalże do końca XIX wieku. Obydwa te wychwyty uchodzą do dziś za najbardziej precyzyjne i punktualne rozwiązania wychwytów w zegarach mechanicznych.

Wychwyt nie nazywa się cylindryczny (czyli inaczej okrągły), tylko cylindrowy (posiadający cylinder), a Graham według mojej wiedzy udoskonalił go w 1720 roku. No i pytanie logiczne, jeżeli ten wychwyt do dziś jest uważany za najbardziej precyzyjny, to dlaczego stosowano go tylko do końca XIX w.? Zresztą stosowano go do ok 1925 roku, czyli dużo dłużej.

Oba wychwyty, cylindrowy i Grahama są wychwytami spoczynkowymi, więc wcale nie najbardziej precyzyjnymi i punktualnymi. Za takie uchodzą jedynie wychwyty wolne, czyli dla zegarków wychwyty kotwicowe, a za najbardziej precyzyjne z nich uznawane są: szwajcarski i glashüttowski, oraz wychwyty chronometrowe (bez kotwicowe), natomiast z całej plejady wolnych wychwytów zegarowych największe uznanie zyskały wychwyty Strassera i Rieflera.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Tak mi się właśne ten artykuł podejrzany wydawał, a wersja angielska jest o wiele obszerniejsza. Czy jakbym spróbował przetłumaczyć z angielskiego wiki na polskawy co nieco to ktoś mógłby to potem na zegarmistrzowski poprawić i skorygować? Bo wstyd jest troche na wiki teraz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.