Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mger

Co to za zegar wieżowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak rozpoznać stary zegar wieżowy? Od czego zacząć, gdzie w "mechanizmie" szukać podpowiedzi? Producent, rok produkcji, itp.

W jednej z wież kościoła w Zabrzu znalazłem zegar wieżowy, proszę spojrzeć na załącznik. Niestety, nie ma żadnych opisów, nadruków, itp - może pochodzić z roku pomiędzy 1870 -1920? Zegar połączony mechanicznie z trzema dzwonami w dzwonnicy.

Od czego zacząć

Pozdrawiam

Marek

post-46664-0-25624600-1328389188_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od załączenia większej ilości zdjęć. Zegar ma wychwyt stosowany przede wszystkim przez Mannhardta, ale też kilku innych :rolleyes:

Wygląda na koniec XIX wieku, ok. 1890. Posiada ok. dobową rezerwę chodu. Ciekawy, warto by go uruchomić.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

oto dwa dodatkowe zdjęcia, jestem w stanie wykonać dodatkowe - czy mam przybliżyć jakąś część prezentowanego zegara?

Hmm... doczytałem jeden z tematów i okazuje się że w przypadku gdy zegar jest już nie używany i został zastąpiony elektronicznym - "ciężarki" powinny być uwolnione a nie naciągać stalowe linki??

Pozdrawiam

post-46664-0-53217600-1328440398_thumb.jpeg

post-46664-0-90124900-1328440419_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dopuszczono do zastąpienia prawdziwego zegara protezą, to niech się teraz właściciel obiektu martwi co zrobić by urywające się wagi nie rozbiły co najmniej dwóch stropów wieży :rolleyes:

Zegar jest szalenie ciekawy i naprawdę cenny. Ale to już przeszłość...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jest sens rozkręcić tarczę i poszukać nazwy producenta i ewentualnie jakiś danych?

A może istnieje jakiś katalog starych zegarów;-)

Z tego co zauważyłem mechanizm jest sprawny w sensie mechanicznym, niestety nie wiem czy "zegarowym".

Muszę znaleź jakiś opis zasady działania, itp.

Dzięki za pomoc

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem co to za zegar, tylko w jakim celu potrzebne są te informacje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, to jest Bernhardt Zacharia z Lipska. Zegar posiada napęd pośredni, bicie godzin i kwadransów i wogóle jest super :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiniol serdeczne dzięki ;-)

info nt. dlaczego mnie ten zegar interesuje wysłałem Ci na priv'a.

Może kiedyś uda się go uruchomić tak na stałe - no ale niestety kaska, kaska jest potrzebna.

Czy możesz potwierdzić, zasada działania jest podobna lub taka sama jak przytoczona Przez kolegę Cześka na forum Zegar wieżowy z dnia 27 sierpnia 2011 - Zegar nawet wygląda podobnie ;-) ?

Tylko ten zielony kolorek mnie niepokoi i drażni - chyba go ktoś odmalował.

Jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdobycie kaski nie jest takie trudne, ważne są chęci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasada działania tego zegara jest taka sama jak w moim poście w wątku z 27.08.2011 r. Oczywiście są różnice w konstrukcji mechanizmów, ale podyktowane były zapewne lokalizacją zegara na wieży, lokalizacją tarcz, miejscem opadania obciążników, itp. Jest to mechanizm typu niskiego i średniego (koła przekładni ułożone są w poziomie ale część z nich jest zamontowana w pionie). Jako ciekawostkę można wymienić, że część kół mechanizmu chodu i bicia ułożone są POD główną poziomą linią kół przekładni mechanizmów bicia i chodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.