Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dar

O M E G A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o w miarę możliwości wstępną weryfikację oryginalności tego zegarka.

Zdaje sobie sprawę, że na podstawie tych zdjęć takie zadanie równa się niemalże równaniu z wieloma niewiadomymi. Dodam, że takie zdjęcia otrzymałem i na chwilę obecną lepszych nie mam. Zastanawiam się, czy:

- na podstawie tych zdjęć warto wykonać kolejny ruch i udać się w podróż, celem wykonania lepszych zdjęć i za ich pomocą podpytania Was o oryginalność ww. zegarka. W tej chwili nie mam dostępu do samochodu i prawdopodobnie taka podróż wiązałaby się z trudnościami (dzień wolny z pracy, etc.). Kawał drogi z mojego miasta.

- nawet i przy takich zdjęciach nie warto sobie głowy zawracać tym zegarkiem, bo to lipa (np. m.in. dlatego, że ktoś na hiszpańskojęzycznym forum poruszał wątek dot. podobnego zegarka i na wahniku zegarka pytającego logo omegi jest większe, niż na tym o którego pytam, co w rezultacie świadczy o tym, że pytam o fake. Mam nadzieję, że nie będzie niegodziwością umieszczenie linku na rzeczone forum:

http://www.relojes-especiales.com/foros/omega/seamaster-300m-cambio-de-segundero-82962/ )

- jest duże prawdopodobieństwo, że to oryginał.

omega1y.jpg

Uploaded with ImageShack.us

omega2s.jpg

omega3s.jpg

omega4t.jpg

zdjecie0056.jpg

zdjecie0058.jpg

zdjecie0059n.jpg

zdjecie0061.jpg

Pozdrawiam

Dariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porownaj ksztalt wahnika. Ten konkretny egzemplarz to chyba sam Bond nosil podczas akcji ;) , strasznie zmaltretowany. Jak chcesz kupic ta Omege to cena musi byc super atrakcyjna. Renowacja bedzie sporo kosztowac; tam jest urwany zawor helowy, tarcza wyglada na zalana, brak bransolety. Popros sprzedajacego o zdjecia dekla.

Do porownania masz zdjecia mojej Omegi.

Edycja:

To jest chyba jakis skladak

post-33326-0-89932700-1329566860_thumb.jpg

post-33326-0-37216600-1329566862_thumb.jpg

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby zrobić zdjęcia mechanizmu sprzedający udał się (prawdopodobnie) do zegarmistrza (rozebranie zegarka). Nie wiem czy uda mi się go namówić na ponowną wizytę, aby zrobił zdjęcia dekla, pomijając już aspekt jakości takiego zdjęcia ;)

Stwierdził, że:

- zegarek jest stary (lata 70 - 80),

- jest po dziadku, który zmienił w zegarku bransoletę,

- nie posiada do niego papierów,

- nie jest uszkodzony,

- brak tylko bocznego "pokrętła",

- tarcza i reszta jest w porządku,

- ma minimalne ryski,

- wcześniej (nigdy) nie był otwierany.

Dodał jeszcze, że zegarmistrz powiedział, iż mechanizm to prawdziwy majstersztyk.

Rzeczywiście - z zaworem helowym może być problem. Również zastanawiałem się, czy to jest składak.

W dodatku łuki na wahniku Twojego zegarka, a tego, o który pytam są różne (nie wiem czy to ma znaczenie).

Chętnie poznam innych zdanie w tej sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie taką samą akcję masz opisaną tutaj:

http://forums.watchuseek.com/f441/correct-movement-omega-bond-2357-80-fake-594938.html

konkluzja jest taka, jak moje przypuszczenie - ETA 2892 z grawerowanym wahnikiem.

Raczej nie miał prawa znaleźć się w oryginalnym zegarku.

mechanizm raczej nie ma numeru seryjnego, nie jest to cal 1120, pytanie czy koperta ma numer seryjny?

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie czy koperta ma numer seryjny?

Takiego numeru należy szukać na wewnętrznej stronie dekielka, czy w innych miejscach?

Omega z podanego linku ma nabite 1120, podczas gdy 1120 tak nie wygląda. Nabity wygląda tylko jak nabity, nie ma złotego odcienia. Podczas gdy numer na wahniku Omegi 1109 ma taki odcień.

Czy dobrze kombinuję, że w grę mogłaby jeszcze wchodzić Omega cal. 1109?

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Omega_1109

Czy sprawa jest już przesądzona świadcząca o nieoryginalności rzeczonego zegarka?

Edycja: Eta 2892 występowała w Omedze 1109? Czy mylę pojęcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer powinien być nabity na płycie głównej mechanizmu. Jeśli byłby to 1109, na wahniku miałby napis omega 1109. Skoro ma 1120 to w oczywisty sposób nie jest 1109 - omega takiej pomyłki raczej by nie zrobiła, nie jest to także 1120 gdyż, co ustaliliśmy ponad wszelką wątpliwość, 1120 wygląda zgoła inaczej.

A, że jak mawia Piotr Ratyński "wszelkie wątpliwości należy rozważać na niekorzyść danego zegarka", według mnie jest to zegarek, który dla spokojności ducha ominąłbym szerokim łukiem.

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro ma 1120 to w oczywisty sposób nie jest 1109 - omega takiej pomyłki raczej by nie zrobiła, nie jest to także 1120 gdyż, co ustaliliśmy ponad wszelką wątpliwość, 1120 wygląda zgoła inaczej.

Rozumiem. Powyższe (skądinąd słuszne) spostrzeżenie dotyczy zegarka z zagranicznego forum. Natomiast, moim zdaniem, nie można kategorycznie stwierdzić, iż dotyczy zegarka, o który pytam. Bowiem ani osoba, która chce ten zegarek sprzedać, ani ja nie twierdziliśmy, że na tym zegarku (przedmiot zapytania) wybito 1120. Załączone zdjęcia (z uwagi na słabą jakość) również tego ani nie potwierdzają, ani nie zaprzeczają.

Zastanawiam się, czy gdyby na wahniku zegarka, o który pytam byłoby nabite 1109, to czy taka informacja mogłaby świadczyć o tym, że zastosowano w tym zegarku taki mechanizm (pod warunkiem, że ktoś tego sztucznie nie zrobił) i czy mechanizm 1109 był stosowany oryginalnie w Omegach.

Dziękuję za poświęconą uwagę, czas i podpowiedzi, dzięki którym moja wiedza się rozwija.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba poleciałem skrótami myślowymi, więc od początku:

1120 i 1109 to kod produkcyjny mechanizmu wg firmy Omega. Bazą w obu przypadkach była ETA 2892A2.

Jeżeli na wahniku jest symbol 1109 - wygląda, że to oryginalny mechanizm,

Jeśli jest symbol 1120 - jest to fake, bo jak wygląda wahnik 1120 ustaliliśmy wcześniej.

Numer seryjny werku nabijany jest na płycie głównej i ma więcej niż 4 cyferki (chyba 8, ale nie pamiętam dokładnie)

Numer seryjny zegarka nabity jest na jednym z uszu zegarka - to jest dolne ucho na przedłużeniu godziny 7, powinien się składać z 8 cyfr. Po nim można ustalić datę produkcji zegarka.

Trzeba wobec tego ustalić, czy jest numer seryjny, czy gość pamięta jaki numerek był na wahniku, ile chce za ten zegarek i dlaczego tak drogo (jeśli wyjdzie, że oryginał), bo faktycznie bardziej wygląda na autentyczny bondowski egzemplarz po akcji niż autentyczną Omegę Seamaster.

Swoją drogą kto tego gościa uczył robić zdjęcia?

Na zakończenie kilka pożytecznych linków:

o Seamasterach:

http://www.chronocentric.com/omega/seamaster.shtml

o mechanizmach (na zdjęciach widać, gdzie powinny być bite numery seryjne mechanizmów

1120:

http://www.omegarolex.com/details/01120.html

1109

http://www.omegarolex.com/details/01109.html

Teraz chyba trochę lepiej to objaśniłem

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za okazaną pomoc.

Pozdrawiam

Dariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.