Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kasiaMF

Looping SA/G. Droz-Meylan Reveils Looping Swiss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

poszukuję informacji nt producenta Looping SA/G. Droz-Meylan Reveils Looping Swiss. Jestem posiadaczką malutkiego (średnica tarczy 6,2 cm) budzika tej właśnie firmy i nigdzie nie moge znaleźć danych o producencie. Tylko na Mikrolist znalazłam że takowy zarejestrował swój znak towarowy 05.11.1947. Załączam fotografie owego cudeńka.

post-44620-0-46127000-1329674373_thumb.jpg

post-44620-0-72456600-1329674533_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich,

poszukuję informacji nt producenta Looping SA/G. Droz-Meylan Reveils Looping Swiss. Jestem posiadaczką malutkiego (średnica tarczy 6,2 cm) budzika tej właśnie firmy i nigdzie nie moge znaleźć danych o producencie. Tylko na Mikrolist znalazłam że takowy zarejestrował swój znak towarowy 05.11.1947. Załączam fotografie owego cudeńka.

informacje już znalazłam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

informacje już znalazłam:)

Looping SA/G. Droz-Meylan Reveils Looping Szwajcaria,
Utworzona w 1925 r. w Cormondreche jako Fabryka zegarków i budzikóww z Neuchatel. Wyspecjalizowana w produkcji zegarków-podróżnych, małych budzików i zegarków z alarmem. Produkowała także zegarki otwierane, części mechaniczne oraz inne drobne i lekkie modele.
OGLOSZENIE z 1928 r. - reklama budzików z alarmem 1- i 8-dniowych 
W 1941 r. zarejestrowana w Corcelles. W 1950 r. firma bierze udział w targach w Bastle, reklamując swoje 1- i 8-dniowe modele.
W latach 1951-56 zmiana nazwy na Looping S.A. W 1959 r. na Wyspy Brytyjskie sprowadzona przez E. Rauch London. W 1966 r. oferta Looping obejmuje zegarki z budzikiem 1- i 8-dniowe, zegarki elektryczne, zegarki biurkowe, 8-dniowe zegarki biurkowe, oraz 8-dniowy zegarek z alarmem wyposażony w 19-liniową dźwignię oraz zegarki z 7 lub 15 kamieniami. W w tamtych czasach w reklamie wykorzystywano wizerunek bardzo lekkiego modelu (zegarek o „wadze papieru” – „paper weight”).
Poniżej zamieszczam fotografie owego cudeńka. Mechanizm bardzo precyzyjnie wykonany, płyta ze stali szlachetnej, przez co budzik jest dość ciężki, jak na swoje niewielkie rozmiary. Edytowane przez kasiaMF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Looping SA/G. Droz-Meylan Reveils Looping Szwajcaria,

Utworzona w 1925 r. w Cormondreche jako Fabryka zegarków i budzikóww z Neuchatel. Wyspecjalizowana w produkcji zegarków-podróżnych, małych budzików i zegarków z alarmem. Produkowała także zegarki otwierane, części mechaniczne oraz inne drobne i lekkie modele.

OGLOSZENIE z 1928 r. - reklama budzików z alarmem 1- i 8-dniowych.

W 1941 r. zarejestrowana w Corcelles. W 1950 r. firma bierze udział w targach w Bastle, reklamując swoje 1- i 8-dniowe modele.

W latach 1951-56 zmiana nazwy na Looping S.A. W 1959 r. na Wyspy Brytyjskie sprowadzona przez E. Rauch London. W 1966 r. oferta Looping obejmuje zegarki z budzikiem 1- i 8-dniowe, zegarki elektryczne, zegarki biurkowe, 8-dniowe zegarki biurkowe, oraz 8-dniowy zegarek z alarmem wyposażony w 19-liniową dźwignię oraz zegarki z 7 lub 15 kamieniami. W w tamtych czasach w reklamie wykorzystywano wizerunek bardzo lekkiego modelu (zegarek o „wadze papieru” – „paper weight”).

Poniżej zamieszczam fotografie owego cudeńka. Mechanizm bardzo precyzyjnie wykonany, płyta ze stali szlachetnej, przez co budzik jest dość ciężki, jak na swoje niewielkie rozmiary.

post-44620-0-98151800-1345733589_thumb.jpg

Edytowane przez kasiaMF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi