Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Mauzer

Kieszonkowy Cortebert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na mechanizmie zegarka jest numer 289, na kopercie 409. Czy to świadczy o tym, że jest to "składak"? Z jakich lat może pochodzić ten zegarek? Jakie szkiełka wtedy montowano? Plastikowe, czy szklane?

Pozdrawiam

post-17344-0-57209200-1330686632_thumb.jpg

post-17344-0-13664700-1330686639_thumb.jpg

post-17344-0-29096300-1330686645_thumb.jpg

post-17344-0-44846600-1330686651_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mechanizmie zegarka jest numer 289, na kopercie 409. Czy to świadczy o tym, że jest to "składak"?

Niekoniecznie, chociaż różnica jest spora więc jest to możliwe.

Z jakich lat może pochodzić ten zegarek?

Przełom XIX i XXw. Mechanizmy z wychwytem cylindrowym były produkowane do roku ok. 1925 i używane najczęściej w tanich zegarkach, a potem wychwyt ten został zastąpiony wychwytami kotwicowymi, mniej awaryjnymi i łatwiejszymi w naprawie.

Jakie szkiełka wtedy montowano? Plastikowe, czy szklane?

Do zegarków kieszonkowych nie montowano w zasadzie pleksi, chyba że potem przy naprawie jak szklane pękło.

A w ogóle to skąd wiesz, że to Cortebert? Przydałoby się trochę lepszych zdjęć, zdjęcie tarczy i dobrze widocznej puncy na mechanizmie. Werk wygląda mi raczej na wyrób firmy AS, a nie Cortebert, ale mogę się mylić.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie, chociaż różnica jest spora więc jest to możliwe.

Przełom XIX i XXw. Mechanizmy z wychwytem cylindrowym były produkowane do roku ok. 1925 i używane najczęściej w tanich zegarkach, a potem wychwyt ten został zastąpiony wychwytami kotwicowymi, mniej awaryjnymi i łatwiejszymi w naprawie.

Do zegarków kieszonkowych nie montowano w zasadzie pleksi, chyba że potem przy naprawie jak szklane pękło.

A w ogóle to skąd wiesz, że to Cortebert? Przydałoby się trochę lepszych zdjęć, zdjęcie tarczy i dobrze widocznej puncy na mechanizmie. Werk wygląda mi raczej na wyrób firmy AS, a nie Cortebert, ale mogę się mylić.

Dziękuję Panie Piotrze!

Na kopercie i mechanizmie jest wyraźnie widoczne logo. Jeszcze jedno: Otto Rus, to był zegarmistrz. Tylko tyle na razie się dowiedziałem. Może Pan Piotr wie coś więcej na temat jego osoby.

Pozdrawiam

post-17344-0-74470900-1330714626_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otto Rus, to był zegarmistrz. Tylko tyle na razie się dowiedziałem. Może Pan Piotr wie coś więcej na temat jego osoby.

Otto Rus był najprawdopodobniej dystrybutorem tych zegarków w Niemczech, konkretnie żadnej wiedzy o nim nie znalazłem, ale nazwisko to w paru wypadkach występuje jako grawerka na deklu zegarka kieszonkowego.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Piotrze!

Na mechanizmie i kopercie jest logo Corebert, ale ma trochę inna grafikę. Czy te loga (bicia) były stosowane zamiennie, czy w różnych okresach produkcji (przedziale czasowym) były stosowane konkretne?

Pozdrawiam

Cortebert1.bmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.