Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ladek22

Zagadka literacka z zegarem w tle.

Rekomendowane odpowiedzi

Autor to pewnie będzie Sławomir Sierecki, książki nie znam.

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autor to pewnie będzie Sławomir Sierecki, książki nie znam.

Tak, to ten autor! W tytule jest nazwa pewnego stowarzyszenia.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tylko "Bractwo Tajnych Laborantów".

Spałem długo, tak długo, że kiedy rozbudziłem się, mojego towarzysza Floriana Rymszy nie było już w domu. Niedbale posłane łóżko wskazywało, że sam się tym zajął, pragnąc zapewne, aby Minna mnie nie obudziła. Śniadanie przeznaczone dla mnie stało na stole, a mleko było jeszcze ciepłe. Woda w dzbanku na umywalni także ciepła — musiał więc odejść niedawno...

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tylko "Bractwo Tajnych Laborantów".

BRAWO!!!! Tak to "Bractwo Tajnych Laborantów" Sławomira Siereckiego! Długopisy + mała niespodzianka wędrują do kolegi Wojtka. Proszę na PW o adres do wysyłki!

Ps. Nagroda niespodzianka powędruje też do kolegi pirx65.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może coś i ja znów wrzucę?

"Nad salą posiedzeń rady miejskiej znajduje się wieża przeznaczona na dzwonnicę. Mieści się w niej i od niepamiętnych czasów zawsze się mieścił dziw i chluba tego zaścianka - wielki zegar osady. I on to jest przedmiotem, ku któremu zwracają się oczy starych jegomościów, siedzących w obitych skórą fotelach. Wielki zegar ma siedem oblicz, odpowiadających siedmiu ścianom wieżycy; jest więc widoczny ze wszystkich domostw. Oblicza jego są wielkie i białe, a wskazówki krzepkie i czarne. Ustanowiono dzwonnika, którego jedynym obowiązkiem jest czuwać nad nim; wszelako ten obowiązek jest najpospolitszą synekurą - gdyż nigdy jeszcze się nie zdarzyło, żeby zegar miał   cokolwiek do czynienia ze swym strażnikiem."

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E.A .Poe "Opowiadania"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) OK

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę? .Wczoraj obejrzałem "Kruk.Zagadka zbrodni" , i to było pierwsze skojarzenie .A film do obejrzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.