Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

parigot

Jaka dobra whisky/whiskey na piatek wieczor mozesz polecic?

Rekomendowane odpowiedzi

Gratuluję :) , to bardzo dobra (czyt. delikatna) whisky, zresztą jak i inne produkty tej destylarni - no może z pominięciem 10YO

Nie kłóć się z idiotami - sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocny, bursztynowy kolor. Nie wyczuwam ostrego zapachu alkoholu, czuje winogrona, słodkie i wyraźne - to zapewne robota Pedro Ximenez :) . Delikatna? Tak! Ma słodki, głęboki i wyrazisty smak ale daje odczuc swoja 43% moc- arcydzieło!

Oto "szkotka" w moim nowym, testowym szkle:

post-44118-0-53849000-1349980649_thumb.jpg

PS: Szklankę dostałem wraz z zakupem Bruichladdich Rocks - dobra whisky i wg mnie dużo lepsza od Ten z tej samej rozlewni.

Parisien - tête de chien! - Parigot - tête de veau!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę panowie że w dobie kryzysu zachciewa wam się dobrych drogich trunków :) nie wstyd wam naród głoduje.A tak żeby było coś na temat to kiedyś ktoś poczęstował mnie takim oryginalnym wiskaczem i jedna myśl mi przyszła do głowy że denaturat to by pewnie była przy tym ambrozja , więc po co przepłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę panowie że w dobie kryzysu zachciewa wam się dobrych drogich trunków :) nie wstyd wam naród głoduje.A tak żeby było coś na temat to kiedyś ktoś poczęstował mnie takim oryginalnym wiskaczem i jedna myśl mi przyszła do głowy że denaturat to by pewnie była przy tym ambrozja , więc po co przepłacać.

Myślę ze ten ktoś poczęstował Ciebie JW Red Label i dlatego masz takie skojarzenia które mnie jakoś wcale nie dziwią B) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało znany fakt.

W Szkocji, jeżeli zamówisz szkocką z colą, barman ma prawo uderzyć Cię w twarz.

Bardzo dobry trunek:

bushmills-black-bush-irish-blended-whiskey-70cl.jpg

Oraz moja ulubiona whisky

post-50051-0-67202000-1350591126_thumb.jpg

Grumpy old man...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bushmills robi naprawdę niezłą whiskey za niewygórowaną cenę - nawet podstawowy biały czy zielony (kategoria cenowa JW RL) jest absolutnie nie do pobicia przez tanie szkockie blendy - da się go wypić bez rozcieńczaczy i bez żadnej męki.

A co do Dalwhinnie 15yo to jest to jedna z moich ulubionych towarzyszek na wieczory - gdzieś tu się już na jej temat rozpisywałem... B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

większość wypowiedzi jest o single malt. czy blended nie zasługuje na konsumpcję?

[/quot

Mówimy tu o "single malt" dlatego ze jest warta szerszego poznania, natomiast jeśli chodzi o blended, to wg mnie nie jest skazana na jakikolwiek niebyt! Jest to wspaniała gorzała do wypicia na szybko, pod warunkiem ze będzie to Chivas Regal 12yo minimum, ewentualnie 16yo. Niestety poniżej "Cziwasa" nie da się żadnego blenda przełknąć bez rozcieńczaczy! Ale każdy ma inny smak i gust....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość surovy77

Polecam łyszkę o nazwie PASSPORT widziałem ostatnio 0,7 w realu. W smaku bardzo przypomina balentynkę a dużo tańszy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie przeplacaj i bierz denaturat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie amatora...

Wszystkie te trunki pijecie bez dodatków tzn. pepsi itp?

...z pepsi?

Zdarzyło mi się tak wypić w liceum ale szybko wyrosłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis na wieczór whisky od Mistrza Taketsuru - co prawda tylko 12yo ale jest naprawdę niezła - godna polecenia.

Ostatnio pojawiła się u mojego sprzedawcy irlandzka Connemara 12yo, miał ktoś z nią do czynienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie czy zaopatrujecie się może w jakimś sklepie internetowym? Jeśli tak jaki możecie polecić ?

Ja zachorowalem na Macallan 12yo sherry oak zachwyciła mie, jeszcze sprobowałem Jura 10yo moja przygoda z single malt się rozpoczyna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mieszanek polecam Windsor, a z jednorodnych najbardziej lubię poczciwego Taliskera. Co do zakupów - raczej markety, makro itp. Od jakiegoś czasu popularne marki dość dobrze dostępne. Mniej znane do eksperymentowania przywoże sam lub za pomocą uczynnych znajomych z UK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tanich whisky polecam Old Smuggler - słodka i łagodna, bez problemu da się pić bez dodatków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie czy zaopatrujecie się może w jakimś sklepie internetowym? Jeśli tak jaki możecie polecić ?

Ja zachorowalem na Macallan 12yo sherry oak zachwyciła mie, jeszcze sprobowałem Jura 10yo moja przygoda z single malt się rozpoczyna...

Jura 10yo jest absolutnie nie w moim typie, jej zapach jest dla mnie odrzucający. Spróbuj Scapa 16yo - przez dlugi czas była moja ulubiona - dość łagodna i o przyjemnym zapachu. Nie boj się tez japońskiej whisky - jest naprawdę niezła, np Nikka 12yo jest przystępna cenowo i godna polecenia.

Ze słodkich polecam Dalwhinnie 15 - niebo w ustach za rozsądne pieniądze.

A propos ja wole kupić w sklepie, wychodzi taniej jak przez internet ale to może specyfika kraju w którym mieszkam. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mieszkam w Niemczech i zamawiam przez internet bo jest taniej niz w sklepie

Natomiast pilem teraz Jure 16yo i polecam jak rowniez Knockando 18yo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzis kupiłem w statkowej biedronce taki wynalazek : Glen Grant The Major's Reserve Single Malt. Skusiła mnie głównae cena bo, jak będzie niezdtatne do picia to moje dziewcze napewno chętnie wypije ze spritem, czy innym szajsem i nie będzie szkoda. Próbował ktos ? Przy cenie, niespełna 20 euro za 1L nie liczę na cuda ale kto wie... Obok stała Jura 10YO, niewiele droższa, ale jakos mnie ta butelczyna nie przekonała.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grant SM jest zbyt przesłodzony i ciężki w smaku wg mnie, niby single ale jednak smakuje dalej jak podrzędny malt - ale przynajmniej dziewczyna się ucieszy :) Na Jura 10 yo trza być naprawdę zawziętym by to wypić bez rozcieńczaczy - mi się to udało i zajęło jakieś 2 miesiące :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po wstępnych oględzinach (prawie pół butli) i jest OK. Na pewno lepiej niż pospolite blendziaki typu Grants's, JWR czy wspominany tu Old Smugler. Przechodzi z kapką wody gazowanej i kostką lodu.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zakupiłem parę buteleczek ; Macallan 12yo Fine Oak (niestety nie dostałem cherry wood), oraz Royal Lochnagar 12 yo. Na dzisiejszy wieczór wybrałem Royal Lochnagar. Whisky w moim odczuciu delikatne z bardzo bogatym ciekawym bukietem , idę dalej cieszyć się szklaneczką oraz pięknie rozpoczętym wieczorem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Royal Lochnagar 12 yo to całkiem niezła whisky, jak piszesz delikatna, o posmaku sherry, słodkawa szkoda tylko że finisz dość krótki. Co do Macallana Fine Oak to niestety w moim odczuciu ma ona niewiele wspólnego z dawnymi wyrobami tego producenta. Seria Fine Oak "jedzie" już na opinii.

Nie kłóć się z idiotami - sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Robson01

Dlatego poszukiwałem Macallana Cherry wood ale niestety nie dostałem. A możecie polecić jakąś dobrą buteleczkę z nutą lawendową lub ziołową?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Robson01

Dlatego poszukiwałem Macallana Cherry wood ale niestety nie dostałem. A możecie polecić jakąś dobrą buteleczkę z nutą lawendową lub ziołową?

Jesteś pewien, że nie Sherry Oak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.