Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

parigot

Jaka dobra whisky/whiskey na piatek wieczor mozesz polecic?

Rekomendowane odpowiedzi

Justerini & Brooks (J&B)- wczoraj pierwszy raz próbowałem i jest bardzo fajna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogromne dzięki za link znalazłem już tą stronę internetową tak jak parę innych sklepów internetowych. Jak nie kupie u siebie to na pewno zamówię. Tak jak wspomnieliście większość zakupów zrobiłem w makro i ceny faktyczne są niższe niż większości sklepów on-line.

A jeśli chodzi o whisky z nutą lawendy , możecie coś polecić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda nie jestem miłośnikiem "kwiatowych whisky", ale poszukaj może wśród Glenrothes np 1994

Nie kłóć się z idiotami - sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dziś taką budżetową whisky popijam.Jak na taką popitkę bez zbędnych ceregieli to całkiem ok:)

post-46569-0-45360600-1351966806.txt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie kierowane do zorientowanych w temacie (np Robret, Pargiot). Za parę dni wracam do domu a jutro tzw. "sprzedaż załogowa" i chę sobie wziąć na swięta do domu jakiegos SM, który jest mi nieznany. I tak mam parę opcji do wyboru ale nie wiem na co się zdecydować by nie żałować :D Dla ułatwienia powiem, że jak narazie mój ulubiony single malt to Glenfiddich 12YO, natomiast blendziak to balentyna. Wniosek prosty, najbardziej podchodzą mi te lagodniejsze i delikatne. Wybór jest między :

The Glenlivet 12YO

Aberlour 10

Bowmore

Balvenie Double Wood 12YO

Macallan Select Oak

Sing;eton of Dufftown 12YO

Każda znich miesci się w przedziale 100-150pln za litr więc cena o niczym nie przesądza. Chcę czegosc co umili mi delikatnie swiąteczne wieczory, ale wolęzapytać niż się potem krzywić z niesmaku :P

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznę może od końca:

Singleton - moim zdanie szkoda kasy i czasu, niestety niczym mnie nie urzekła. Nie tak dawno była wprowadzana na rynek i dość mocno reklamowana, ja na szczęście dostałem ją w prezencie więc bardzo nie rozpaczałem.

The Macallan Selecta nie piłem, ale Fine Oak owszem. Znacznie lepiej od Singletona ale jak już wspominałem o tym wcześniej podstawkowy Macallan to już nie to co dawniej.

Balvenie DW możesz śmiało spróbować tym bardziej, że podchodzą Ci te delikatniejsze whisky. Wyczuwalna nuta sherry, kwiatowe dodatki i dość długi finisz.

Bowmore to whisky z Islay, zdecydowanie bardziej torfowa i zadymiona od wcześniejszych. To może być dobry początek na "poważną zabawę" z Islay

Aberlou - nie miałem przyjemności

The Glenlivet - gładka, lekka, piłem raz i wystarczy.

Nie kłóć się z idiotami - sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie piłem Singletona 18yo ale powiem szczerze po doświadczeniach z 12yo raczej nie dałbym kasy jakiej żądają za osiemnastkę. W tych pieniądzach można dostać znacznie lepsze whisky. Co do Cardhu próbowałem 12 latkę, a nawet mam jeszcze trochę w domowych zapasach ponieważ zupełnie mi nie podeszła. Bardzo delikatna i słodkawa dla mnie lekko nijaka, ale może dlatego, że osobiście bliżej mi do klimatów z Islay. Z powodu swojej "delikatności" uważana jest za "babską" whisky. Jako ciekawostka, jest bardzo ważnym składnikiem blendów JW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wziąłem Aberlour 10YO, zobaczymy co z tego wyjdzie jak będe w domu. Z tego co czytam na tubie te 10 lat leżakowała w beczkach po sherry a nuty smakowe to wiosenne owoce i miód. Jest niby "smooth and creamy" więc powinna podejść :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wziąłem Aberlour 10YO, zobaczymy co z tego wyjdzie jak będe w domu. Z tego co czytam na tubie te 10 lat leżakowała w beczkach po sherry a nuty smakowe to wiosenne owoce i miód. Jest niby "smooth and creamy" więc powinna podejść :D

Typowy Polak. Zapytałeś o radę, dostałeś propozycje, wybrałeś jedyną, o której Robson nic nie wiedział.

Po co pytałeś?

Ja piłem Aberloura - bardzo mi pasował : mocny, słodkoawy , ale nie wiem czy twój też jest ok 60 % .

mark191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Typowy Polak" hahahahahahaha co za komentarz, skąd się wziąłeś czlowieku ;) Kupilem tą a nie inną z czystego przypadku. Zakupy robimy na statku między 8,30 a 9,30 a Robert napisał później i mój zakup to czysty strzał w ciemno oparty o opisy na tubach lub butelkach. Nie wiesz za bardzo co napisać to oszczędź sobie płytkie, nic nie wnoszące komentarze 'typowego Polaka' człowieku.

EDIT: ten, który kupiłem ma 43%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.