Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

parigot

Jaka dobra whisky/whiskey na piatek wieczor mozesz polecic?

Rekomendowane odpowiedzi

Taa... Najlepsza whisky jaką do tej pory piłem to Glenlivet, dostępny u nas w Selgrosie.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa... Najlepsza whisky jaką do tej pory piłem to Glenlivet, dostępny u nas w Selgrosie.

No to opisz wrażenia, może jest tego warta?

Parisien - tête de chien! - Parigot - tête de veau!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to opisz wrażenia, może jest tego warta?

Nie jestem koneserem whisky, którą tylko czasem pijam w samotności "do telewizora", a ogólnie to wolę czystą wódkę, więc trudno mi tak bardziej fachowo opisać doznania, ale w ogóle nie ma porównania do zwyklaków typu Red Label, czy Ballantines. W sumie jest łagodna i lekka w smaku, ale sam smak jest intensywny jakby owocowy połączony z orzechami, trudno mi go porównać do czegokolwiek. Zapach jakby ananasowy, ale też nie dokładnie.. i to tyle. Aaa... i jak przesadzić z ilością, to rano we łbie huczy jak w pustej beczce. :D

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa... i jak przesadzić z ilością, to rano we łbie huczy jak w pustej beczce. :D

No to zły znak, normalny facet zażywający 0,7/1,0L zacnego trunku (bez mieszanek itd) według Tradycyi Staropolskiej powinien nazajutrz się jakoby nowonarodzic i dać rade soczystej dziewce o poranku. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mis rządzi na całej linii :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos Glenlivet to za ten rocznik u mnie żądają 3 999€:

m8653.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zły znak, normalny facet zażywający 0,7/1,0L zacnego trunku (bez mieszanek itd) według Tradycyi Staropolskiej powinien nazajutrz się jakoby nowonarodzic i dać rade soczystej dziewce o poranku. B)

Nie wiem co powinien normalny facet po whisky o poranku, a Tradycja Staropolska mówi tylko o tym, że Polak pije whisky & soda tylko w jeden sposób, on whisky, a żona soda. Natomiast jeżeli chodzi o soczystą dziewkę, to w moim wieku trudno taką dogonić nawet bez kaca giganta, a uciekają już wszystkie... ;)

A propos Glenlivet to za ten rocznik u mnie żądają 3 999€:

Zwykła 12 Year Old jest o wieeele tańsza.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykła 12 Year Old jest o wieeele tańsza.

I to jej główna przewaga nad Glenlivet 1943 pozlewaną przez G&M.

A co do ceny to można kupić taniej, za 2,375£ :D , niestety ale 55letnia whisky nie może być tania

Nie kłóć się z idiotami - sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, którys z Was obcował może z takim trunkiem : http://delikatesyverde.pl/nowoci/84-niusy/560-glen-parker-speyside-single-malt Dzis się pojawił w sklepie statkowym w smiesznej cenie 49pln ale i tak nie wiem czy warto wydac te pare złoty na takowy napitek.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, którys z Was obcował może z takim trunkiem : http://delikatesyverde.pl/nowoci/84-niusy/560-glen-parker-speyside-single-malt Dzis się pojawił w sklepie statkowym w smiesznej cenie 49pln ale i tak nie wiem czy warto wydac te pare złoty na takowy napitek.

Pierwszy raz widzę prawdę powiedziawszy, o takiej destylarni również nie słyszałem.

Ale 49 zł. to niewiele jak okaże się nieakceptowalna w smaku to strata niewielka - najwyżej wylejesz za burtę :D .

Nie kłóć się z idiotami - sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na statku nie pijemy :P Wziąłem bo i puszka ładna i tanio, w przyszłym tygodniu wracam do domu to sie zobaczy co ta 'rocket fuel'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jej główna przewaga nad Glenlivet 1943 pozlewaną przez G&M.

A co do ceny to można kupić taniej, za 2,375£ :D , niestety ale 55letnia whisky nie może być tania

Ba! Pewnie ze musi kosztować! Ale ja to skłonny jestem prędzej wydać taka sumę na jakiś zegarek i mieć z niego radochę trochę dłuższą jak chwilka zapomnienia z trunkiem za kilka €K. Oczywiscie takich alkoholi się nie pija - je się przetrzymuje by za następne 20 lat wyciągnąć na aukcje i sprzedać.

Ps: Swego czasu Szczeciński Polmos, jak jeszcze produkował Starke, to jej wersja 50 letnia kosztowała circa 6500 zł za butelke - tez nieźle jak na polskie warunki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna nowosć, której wczoraj przy zakupie tego wynalazku za 49pln nie dostrzegłem : http://cavist.pl/glenfarclas-12yo-single-malt-whisky-40-07l-p-699.html , litrowa butelka w ładnej tubie za 89pln. Miał ktos stycznosć czy przyjdzie mi w ciemno przetrzeć szlak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie i Panowie oto przedstawiam moja dobra przyjaciółkę - przesłodką i uroczą Dalwhinnie - i choć jeszcze nieletnia (ma 15 lat) to jest w stanie zaspokoić nie jednego, znużonego i zmęczonego po ciężkim dniu faceta.

Ale od początku:

-blondynka, jest to whisky o pięknym jasno-złotym kolorze

-Dalwhinnie już na wstępie kusi nas swoim zapachem, z lekka waniliowym i niewinnym - nic nie zwiastuje w nim zdradzieckiego i mocnego alkoholu.

-jest słodka jak miód i lekko egzotyczna w smaku - delikatnie migdałowa, bym powiedział.

-i jak nieletnia panna jest zdradliwa, nie czuć jej zniewalającej 43% mocy rażenia!

Bardzo przyjemna whisky - dla kogoś kto lubi delikatny, lekko slodki i zarazem wyrafinowany smak to jest ten single malt który powinien spróbować - zupełnie przeciwny biegun w porównaniu do Laguvalin 16yo.

A teraz zdjęcia top less (tylko dla użytkowników pełnoletnich):

post-44118-0-82605200-1334602217_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Parigot, opis przyjacółki - rewelacyjny :)

Chyba się skuszę w przyszłości :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Parigot, opis przyjacółki - rewelacyjny :)

Chyba się skuszę w przyszłości :)

Jak lubisz delikatne whisky - to masz romans z nią gwarantowany!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, dopiero planuję rozpocząć swoją przygodę z whiskey i w związku z tym mam do Was pytanie: co moglibyście polecić na początek, od czego zacząć ?

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek proponuję coś "łagodnego" z regionu Lowlands lub Speyside. Zdecydowanie nie zaczynaj od wysp lub Islay. Konkretnie może to być Auchentoschan (naprawdę delikatna i przyjemna whisky), Carthu (dość dużo słodyczy) lub Glenfiddich. Oczywiście są jeszcze inne, które nadają się "na dobry początek" z whisky. Propozycje dotyczą Single Maltów a nie blendów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Robson za rady, na pewno którejś z nich spróbuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dostałem Balvenie Double Wood 12. Ulubiony trunek darczyńcy. Spóbujemy i posmakujemy :)

Mniejsza z perfekcją, wystarczy być bardzo dobrym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dostałem Balvenie Double Wood 12. Ulubiony trunek darczyńcy. Spóbujemy i posmakujemy :)

Widać ze darczyńca wie co dobre - delikatna i słodka whisky.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, ostatnio zostałem uraczony tym trunkiem. Słodycz, kwiaty, owoce cytrusowe i sherry. Chociaż wolę klimaty Islay to Balvenie jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, ostatnio zostałem uraczony tym trunkiem. Słodycz, kwiaty, owoce cytrusowe i sherry. Chociaż wolę klimaty Islay to Balvenie jest ok.

Najlepiej to mieć przynajmniej po butelce z każdego regionu w barku, bo tez wiele zależy od humoru czy nawet pogody na dworze ;) .

Właśnie a tak a propos Robson próbowałeś Scapa 16yo? Wydaje mi się ze smakowo jest pomiędzy typowym Islay a Lowlands (w sumie nie dziwi bo jest z Highlands czyli pomiędzy nimi geograficznie) czyli trochę miodu, kwiatów z odrobina soli morskiej( ale naprawdę odrobinę) i gorzkiego jodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie próbowałem 16YO, ale 12YO i owszem. Nie wiem jak bardzo (i czy w ogóle) różnią się między sobą te dwie edycje, ale ta młodsza niestety nie ma nic wspólnego z Islay. Lekka, owocowa bez torfu (przynajmniej ja go nie wyczułem), że o dymie nie wspomnę. Jak dla mnie bez szału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.