Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jakubbi

No niebawem u mnie zagości takowy - będzie trójca :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy czasomierze inne niż naręczne też się kwalifikują do tego tematu? Jeśli tak, to pochwalę się nietypowym nabytkiem :(

http://allegro.pl/item162939387_zegar_lotn...hronograf_.html

Na razie link do aukcji, bo nie mam cyfrówki i jeszcze z miesiąc nie będę miał...

Wspaniały nabytek, gratuluję ! Można by pomyśleć o zamontowaniu go w samochodzie - tylko potem trzeba uważać czyli starać się oderwać zwrok od zegara i patrzeć na drogę :wink:

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy czasomierze inne niż naręczne też się kwalifikują do tego tematu? Jeśli tak, to pochwalę się nietypowym nabytkiem :)

Hmmm - nowiutki ACzS-1 za trzy stówy - chyba warto było.

Po fotkach wygląda, że ta tarczy jest wytłoczony napis bez białej farby, prawdopodobnie rezerwa chodu. Ile oni tam piszą?

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje Inferno. Profesjonalny zegar w świetnym stanie,korzystna cena.

O ile dobrze pamiętam z wersji lądowej ten dodatkowy wskaźnik na tarczy to mechaniczny licznik motogodzin pracy silnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Inferno

Dzięki za gratulacje! :)

Wspaniały nabytek, gratuluję ! Można by pomyśleć o zamontowaniu go w samochodzie - tylko potem trzeba uważać czyli starać się oderwać zwrok od zegara i patrzeć na drogę Wink

Oj trudno byłoby się oderwać. Myślę o jakiejś skrzyneczce dla niego, ale jeszcze nie znalazłem odpowiedniej.

Hmmm - nowiutki ACzS-1 za trzy stówy - chyba warto było.

Po fotkach wygląda, że ta tarczy jest wytłoczony napis bez białej farby, prawdopodobnie rezerwa chodu. Ile oni tam piszą?

Ja nie żałuję, za to moja dziewczyna mi powtarza, że dałem "3 stówy za budzik". No cóż, ale kobieta tego nie zrozumie :wink:

Na tarczy napisane jest 2 doby (2 сутoк). Taki jest zalecany interwał nakręcania. Zmierzona przeze mnie rezerwa chodu wynosi 84 godziny (dokładnie 3,5 doby).

O ile dobrze pamiętam z wersji lądowej ten dodatkowy wskaźnik na tarczy to mechaniczny licznik motogodzin pracy silnika.

Ten zegar czasu pracy silnika nie wskazuje.

Oprócz wskazania czasu bieżącego, posiada jeszcze dwa stopery. Górny służy do pomiaru czasu lotu (jak oznajmia napis na tarczy ВРЕМЯ ПОЛЕТА), dolny natomiast mierzy czasy do 1 godziny. Obydwa uruchamiane są niezależnie od siebie.

Znalazłem nawet małą recenzję, niestety po francusku.

http://bruno.cracco.free.fr/montres/revues...ck/tchassi.html

Przedstawiony tam na zdjęciu zegar to wersja B, mój natomiast nosi oznaczenie K. Mają one identyczne funkcje i rezerwę chodu. Jedyna znana mi różnica, to indeksy (B - zielonkawe, K - białe) i wskazówki dolnego stopera (B - żółte, K - białe).

Czy ktoś orientuje się, kiedy mój zegar mógł zostać wyprodukowany? Lata 70 czy 80? Numer seryjny na tarczy 15115.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ati

Dziś zakupiłem takiego oto Poljocika :) O ile pamietam Nick555 prezentował sliczne fotki z jego udziałem :)

polj1.jpg

No i zdjęcie grupowe z Pobiedka (rocznik 1956), która miałem wrzucić już wcześniej, ale czasu nie było :) Sorki za słabe fotki, ale na szybko i przy słabym świetle :)

polj2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość z00h
Znalazłem nawet małą recenzję, niestety po francusku.

http://bruno.cracco.free.fr/montres/revues...ck/tchassi.html

Przedstawiony tam na zdjęciu zegar to wersja B, mój natomiast nosi oznaczenie K. Mają one identyczne funkcje i rezerwę chodu. Jedyna znana mi różnica, to indeksy (B - zielonkawe, K - białe) i wskazówki dolnego stopera (B - żółte, K - białe).

Czy ktoś orientuje się, kiedy mój zegar mógł zostać wyprodukowany? Lata 70 czy 80? Numer seryjny na tarczy 15115.

Jak to mowia, ulala, le magnifique!! Tez mi sie takie zegary podobaja i sie kiedys przymierzalem do zakupu. Spora czesc egzemplarzy w stanie takim jak Twoj to juz produkcja z lat 90 tych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Inferno

To w końcu jak to z nimi jest? Gdzieś spotkałem informację, że produkcji ACzS-1 zaprzestano w latach 80...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość z00h
To w końcu jak to z nimi jest? Gdzieś spotkałem informację, że produkcji ACzS-1 zaprzestano w latach 80...

Z ponizszych zdjec wynikaloby, ze byly robione do 92. Jacek pewnie bedzie wiedzial dokladniej.

AYC-1M-2.JPG

AYC-1M-S.JPG

AYC-1M-r.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Inferno

Faktycznie, stoi jak byk, że 92. Może z tymi latami 80-tymi chodziło o konkretną wersję. Swoją drogą zauważyłem, że 95% spotkanych w necie zegarów, to wersje B. K jest dużo trudniej dostać. Może właśnie dlatego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amator3nr jakbys chcial go odsprzedac to daj znac :wink: Ten Prim bardzo mi sie podoba 8)

...Dominic

Tempus Fugit jak jasna cholera!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bali_82

Dziś po długiej przerwie wybrałem sie na bazarek i oto zegarki które wróciły ze mną:

e77762f9208ee7d4.jpg5d7481ca773161d2.jpg

9ad8c37e341e227c.jpgc194f5425b5d7f80.jpg

59e2d91c1d6152b8.jpg

Wiem ze ta RUHLA tu zbytnio nie pasuje ale bardzo mi sie spodobała

Wszystkie na chodzie, jak widac do czyszczenia itp

I miałbym od razu pytanko co do Zodiaka: Mianowicie jaki tam w oryginale jest sekundnik? Bo ten niestety nie ma.... A pasowałby mi tu jakis z czerwoną koncówka - a'la Delbana :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

bali_82

gdzie byeś na placyku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bali_82

Na Świebodzkim :) Sie wie :) Błoto po pas ale było warto :)

amator3nr Dzieki wielkie! Nie wiem czy tylko mi :evil: ale nie działa wyszukiwarka na forum? :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

to chyba teraz Ty byłeś z samego rana

-bo poten wybór był większy niż twoje nabytki :wink:

szwajcary od 60,ruskie kwarce od 15,ruskie mechaniki

od 10

i chyba ze 3 stoiska

---czy widziałeś to co ja? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość amator3nr

Mi tez nie dziala wyszukiwarka :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bali_82

Stał pan co miał z 20 zegarków wszystkie po 5 zł Ale pokazał mi zegarki "extra" takie schowane :twisted: Miał tam ok 4 Delban po 40-45 zł pare Poliotów Nom ok 3 stoisk było Generalnie to poszedłem "na spacer" ale az zal serce sciskał ak sie widziało te zegarki.... No i ogranicznie finansowe... Byłem ok 9-11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

no fakt wybór był spory,ale aż takich ciekawostek

nie widziałem i wyszedłem tylko z jednym wynalazkiem,

ale za to bombowo dużym u.f.o Poljota

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Faktycznie, stoi jak byk, że 92. Może z tymi latami 80-tymi chodziło o konkretną wersję. Swoją drogą zauważyłem, że 95% spotkanych w necie zegarów, to wersje B. K jest dużo trudniej dostać. Może właśnie dlatego?

Wersji ACzs-ów było od groma; różniły się ilością i rodzajem tarcz wskazania czasu lotu, wskaźnikiem rezerwy chodu, nawet typem i umieszczeniem grzałki. Np. mój egzemplarz to w ogóle nie ACzS, tylko ACzCh (chronomietr), przeznaczony do montażu na stanowisku nawigatora. Była nawet jego książeczka z wykresami odchyłek i certyfikatem - niestety skończyła razem z "moim" Iłem-14.

A co do daty zakończenia produkcji, to nie wie nikt, bo chyba jej nie było. ACzsy zamawiało już MO federacji, są stosowane nawet w eksportowych Su-27, więc prawdopodobnie oprzyrządowanie do produkcji jest gdzieś składowane. Poza tym są olbrzymie zapasy gotowych zegarów i tzw. zip-ów (zapasnoje imuszcziestwo pribora).

W dodatku daty na obudowach są datami odbioru technicznego przez wojsko; niby OTK odbywało się w zakładzie produkcyjnym, ale na 100% wiele partii latami czekało w magazynie na swój kwitek. Tu zxcvbm by się przydał ze względu na kontakty ze starymi osprzętowcami z Łęczycy.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Inferno

Dzięki Jacek. Każda info jest cenne. Chociaż ACzS-ów i pokrewnych im wynalazków jest wszędzie pełno, to jakichkolwiek dokładniejszych informacji brak niestety...

Była nawet jego książeczka z wykresami odchyłek i certyfikatem - niestety skończyła razem z "moim" Iłem-14.

Pamiętasz może jaką oni odchyłkę tam deklarowali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pamiętasz może jaką oni odchyłkę tam deklarowali?

Świta mi że w warsztacie 0,3 s na dobę.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi