Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość argos72

NAJNOWSZE ZAKUPY - NOWE NABYTKI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem na forum od wczoraj. Mam sentyment do ZSRR i lubię eleganckie zegarki więc postanowiłem zacząć kolekcję. Właśnie kupiłem takie oto 2 egzemplarze:

http://imageup.ru/s966342

http://imageup.ru/s966353 cena 40 PLN

i drugi:

http://imageup.ru/s966355

http://imageup.ru/s966357 cena 10 PLN

Bardziej mi się podobają te droższe, ale nie chciałem wtopić na początek więc zacząłem delikatnie. Obydwa działają ale jeszcze nie miałem ich w rękach, bo dopiero co zamówiłem. Proszę bardziej doświadzonych kolegów o info, co myślicie o moich zakupach. To jest Waszym zdaniem coś warte, czy też zmarnowałem kasę? Mam spory apetyt na te sikory i najchętniej to bym kupił od razu hurtem ale słabo się na tym znam więc postanowiłem zapytać specjalistów. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie szczere opinie. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Witam,

Jestem na forum od wczoraj. Mam sentyment do ZSRR i lubię eleganckie zegarki więc postanowiłem zacząć kolekcję. Właśnie kupiłem takie oto 2 egzemplarze:

Bardziej mi się podobają te droższe, ale nie chciałem wtopić na początek więc zacząłem delikatnie. Obydwa działają ale jeszcze nie miałem ich w rękach, bo dopiero co zamówiłem. Proszę bardziej doświadzonych kolegów o info, co myślicie o moich zakupach. To jest Waszym zdaniem coś warte, czy też zmarnowałem kasę? Mam spory apetyt na te sikory i najchętniej to bym kupił od razu hurtem ale słabo się na tym znam więc postanowiłem zapytać specjalistów. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie szczere opinie. Pozdrawiam.

Szczerze ma być... to były pochopne zakupy. Zakupione zegarki to radziecka pospolitość i (jak jeszcze dojdzie przesyłka) nie bardzo nawet korzystna dla Ciebie finansowo (stan wizualny taki sobie - techniczny nie znany). Jeśli chcesz kolekcjonować, to najlepiej najpierw trochę na forum posiedzieć pooglądać zbiory innych, zastanowić się czy będzie to kolekcja do noszenia, czy do szuflady i dopiero zacząć zbierać egzemplarze. Tu warto w odpowiednim wątku zapytać przed zakupem, czy zakup ma sens i zegarek jakąś unikatową czy użytkową wartość. Te zakupy wyglądają na przypadkowe.

Edytowane przez D@dik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze ma być... to były pochopne zakupy. Zakupione zegarki to radziecka pospolitość i (jak jeszcze dojdzie przesyłka) nie bardzo nawet korzystna dla Ciebie finansowo (stan wizualny taki sobie - techniczny nie znany). Jeśli chcesz kolekcjonować, to najlepiej najpierw trochę na forum posiedzieć pooglądać zbiory innych, zastanowić się czy będzie to kolekcja do noszenia, czy do szuflady i dopiero zacząć zbierać egzemplarze. Tu warto w odpowiednim wątku zapytać przed zakupem, czy zakup ma sens i zegarek jakąś unikatową czy użytkową wartość. Te zakupy wyglądają na przypadkowe.

Wg mnie to nie są jakieś super zegarki (choć wostok jest dość rzadki), ale od czegoś przecież trzeba zacząć. Ty od pierwszego egzemplarza leciałeś 3017, 3133, podwójnokoronkowym diverem wostoka itp? ;) każdy zaczynał od pierwszych lepszych egzemplarzy, ważne że "apetyt rośnie w miarę jedzenia" i kwitnie miłość do radzieckich zegarków :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, bardzo dziękuję za Wasze opinie. Rozumiem, że nie są to skarby ale też i nie jakaś totalna wtopa, bo z tego co się zorientowałem to nawet chińskie podróbki się trafiają :) Będę selektywny w wyborze i przyjrzę się katalogom. Kupionego wostoka dam do regulacji i zawieszę na czarnym skórzanym pasku. Myślę, że będzie świetnie pasował do ciemnych garniturów. Najbardziej podobają mi się szturmanskie, amfibie i eleganckie poljoty ale te które widziałem nie były wg mnie warte ceny. Z transportem rzeczywiście nie jest idealnie bo dostawa będzie dopiero za ok. miesiąc. Zegarki pochodzą "ze źródła" i zaprzyjaźniony handlowiec przywiezie mi je przy okazji następnej wizyty w Polsce. Myślę, że do tego czasu jeszcze coś wybiorę i wrzucę na forum. Wracam do katalogów :) Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow :o . W oryginale wygląda imponująco ten Wostok. Znalezienie takiej złotej koperty może być trudne ale pasek myślę że da się załatwić. Teraz już jestem przekonany że to był dobry zakup :) Dzięki Krzysiek. A kto to jest Phil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie podpytam trochę - mam do wyjęcia 3 gazomierze (czerwona, niebieska, żółta) za 150 zeta, ostatnio na alledrogo ceny powariowały. Technicznie bez zarzutu, niestety NOS-y to nie są, ale ich jeszcze nie mam w kolekcji. Brać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow :o . W oryginale wygląda imponująco ten Wostok. Znalezienie takiej złotej koperty może być trudne ale pasek myślę że da się załatwić. Teraz już jestem przekonany że to był dobry zakup :) Dzięki Krzysiek. A kto to jest Phil?

Złoto w cenie to i kopert brak :angry: , ale koronkę już masz B). Wostok w oryginale super się prezentuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj przyszedł,jestem więcej niż zadowolony,kupiony na alle w bardzo korzystnej cenie

2012-06-12%2014.22.51.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Wg mnie to nie są jakieś super zegarki (choć wostok jest dość rzadki), ale od czegoś przecież trzeba zacząć. Ty od pierwszego egzemplarza leciałeś 3017, 3133, podwójnokoronkowym diverem wostoka itp? ;) każdy zaczynał od pierwszych lepszych egzemplarzy, ważne że "apetyt rośnie w miarę jedzenia" i kwitnie miłość do radzieckich zegarków :)

Nie zaczynałem ;-)(zresztą do dziś mam same pospolite wołki robocze) ale też nie pisałem: "Obecnie dla forumowiczów bardziej fascynująca jest bardzo średniej jakości w średnim stanie technicznym pierwszy lepszy zegarek - czy to już schyłek działu radzieckiego?

ja chyba odpuszczam, czas się pożegnać" . Te zegarki mnie nie zafascynowały, ot i szczerze napisałem, jak Kolega chciał ;-) Jednakowóż także zachęcam do zdobywania wiedzy i poszerzania kolekcji.

Edytowane przez D@dik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego D@dik, Twoja odpowiedź była dla mnie bardzo pouczająca. Posiadasz fachową wiedzę i udzieliłeś mi szczerej odpowiedzi. Kolega Krzysiek_W wkleił świetne zdjęcia naprawdę eleganckiego zegarka. Utwierdziłem się w przekonaniu, że ten wostok ma potencjał. Za to Wam szczerze dziękuję. Dołożę do wostoka kilka złotych i spróbuję zbliżyć go do tego z kolekcji Phila (Dzięki za linka kolego chopin). Na zima jeszcze nie mam pomysłu. Myślę, że piękny zegarek, który wrzucił kolega Krzysiek_W wyrównał poziom forum po moich "zegarkach bardzo średniej jakości w średnim stanie technicznym" :) Zapewniam, że interesują mnie kozackie zegarki a nie żadne przeciętniaki. Sprawdzę co potrafią zegarmistrze, którzy na co dzień zajmują się takimi sikorami i ile taka przyjemność kosztuje :) Teraz zapoluję na coś bardziej wyszukanego. Przeglądam katalogi i zaczynam się orientować. Pewnie niedługo coś wybiorę to się pochwalę. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zapewniam, że interesują mnie kozackie zegarki a nie żadne przeciętniaki.
Nie widzę niczego złego w przeciętniakach , jeżeli kogoś nie stać na rarytasy ,, to nie może nic zbierać ? Nie atakuję Ciebie konkretnie ridah , jeżeli Cię stać na wyszukane egzemplarze to gratuluję , uważam jednak że nie ważne co się zbiera , ale ważne z jaką pasją podchodzi się do tego . Edytowane przez ksawery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Kolego D@dik, Twoja odpowiedź była dla mnie bardzo pouczająca. Posiadasz fachową wiedzę i udzieliłeś mi szczerej odpowiedzi. Kolega Krzysiek_W wkleił świetne zdjęcia naprawdę eleganckiego zegarka. Utwierdziłem się w przekonaniu, że ten wostok ma potencjał. Za to Wam szczerze dziękuję. Dołożę do wostoka kilka złotych i spróbuję zbliżyć go do tego z kolekcji Phila (Dzięki za linka kolego chopin). Na zima jeszcze nie mam pomysłu. Myślę, że piękny zegarek, który wrzucił kolega Krzysiek_W wyrównał poziom forum po moich "zegarkach bardzo średniej jakości w średnim stanie technicznym" :) Zapewniam, że interesują mnie kozackie zegarki a nie żadne przeciętniaki. Sprawdzę co potrafią zegarmistrze, którzy na co dzień zajmują się takimi sikorami i ile taka przyjemność kosztuje :) Teraz zapoluję na coś bardziej wyszukanego. Przeglądam katalogi i zaczynam się orientować. Pewnie niedługo coś wybiorę to się pochwalę. Pozdrawiam.

Wcale nie posiadam wielkiej wiedzy - szczególnie fachowej ;-) i szczerze Ci chciałem tylko przekazać, żebyś nie popełniał takiego błędu jak wielu z nas na początku - kupowanie wszystkiego, jak napisałeś, że chciałeś kupować hurtowo. Na początku jest chyba zawsze mocne zauroczenie, a potem człowiek myśli, że zamiast tych pięciu zegarków mógł kupić 2 ale może w ładniejszym stanie. To o czy pisałem widziałeś u Phila tzn. warto się przed zakupem porozglądać po kolekcjach prawdziwych ekspertów i poszukać czegoś co wpadło w oko. Życzę wielu fajnych perełek w zbiorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiony u kolegi D@dika za niewielką kaskę dostał szansę na drugie życie :)

pięknie i bardzo dokładnie cyka po wyczyszczeniu i tarcza po umyciu też prezentuje się bardzo fajnie jak na jego wiek.

post-34697-0-62418700-1339586244_thumb.jpg

post-34697-0-19652600-1339586251_thumb.jpg

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dingo

kupiony u kolegi D@dika za niewielką kaskę dostał szansę na drugie życie :)

pięknie i bardzo dokładnie cyka po wyczyszczeniu i tarcza po umyciu też prezentuje się bardzo fajnie jak na jego wiek.

Śliczny, bardzo podoba mi się ta wskazówka sekundowa i indeksy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tarcze zawsze myję w płynie do mycia naczyć, sprawdzam na brzegu czy farba nie jest podatna na rozpuszczenia tak aby nie popsuć całej ewentualnie rozmarze mi się tylko kawłek brzegu :) do tego ciepła woda i delikatna śćiereczka. Tarcza musi być zdjęta z werku oczywiście, a no i jeszcze przed myciem poleruję indeksy na filcu nasączonym pastą polerską :) to tak w skrócie :) jak to wygląda u mnie :) szkło poleruję na papierze wodnym 2500 i później też filc :) koperta na filcu, mechanizm umyty i posmarowany. Tak więc miło popatrzeć na efekt końcowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne, wczesnoradzieckie cudo z początku lat '30. stan taki sobie, złamana oś, urwana srubka (ciężko będzie niestety wyciągnąć resztki :( ), połamane ząbki małego koła naciągu... Ale cudny to jest :)

goschaszavodtyp100.jpg

goschaszavodtyp103.jpg

goschaszavodtyp102.jpg

goschaszavodtyp105.jpg

goschaszavodtyp104.jpg

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Fajnie Ci poszło to umycie tarczy Goral35. Trochę strat w indeksach minutowych jednak nie dało się uniknąć pomiędzy 3 a 4. Wygląda jednak o niebo lepiej niż "przed" reanimacją, a że jeszcze dobrze chodzi to warte docenienia. Pmwas'owa kieszonka bardzo urokliwa i trzymam kciuki, by przywrócić ją do życia. Gratuluję nabytków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polspider :)

A u mnie ostatnio dużo rzadziej coś przybywa, ale czasami coś się uda ustrzelić. Ostatnio taki NOS się trafił :)

Szczęka opada... Gdzie takie cuda rosną? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne, wczesnoradzieckie cudo z początku lat '30. stan taki sobie, złamana oś, urwana srubka (ciężko będzie niestety wyciągnąć resztki :( ), połamane ząbki małego koła naciągu... Ale cudny to jest :)

goschaszavodtyp100.jpg

goschaszavodtyp103.jpg

goschaszavodtyp102.jpg

goschaszavodtyp105.jpg

goschaszavodtyp104.jpg

Przepiekny, bardzo mi sie podoba. Ciezko cos ustrzelic ponizej 50-go roku, a juz nie mowie lata 30-te.

Pozdrawiam PAKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D@dik wiem wiem że pomiędzy 2 a 4 jest kiszka ale to efekt umiejscowienia koronki :) tak to już jest przy nieszczelnych wałkach tarcza zawsze najszybciej dostaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne, wczesnoradzieckie cudo z początku lat '30...

Prawdziwy zabytek, napisy na mostkach, kamienie mocowane na śrubkach... coś pięknego! Gratuluje!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi