Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ramzes1

Młotek wybijania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jaki materiał stosuje się jako wkład w młoteczku wybijania gongu?

Jest to zegar wahadłowy, skrzynkowy.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma tam być gruba skóra np z paska starej maszyny do szycia.

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skórę, w nowszych - plastik :). Skórę - np. ze starego wojskowego pasa dobrze jest przed ostatecznym docięciem wymoczyć przez kilka dni w oliwce dla dzieci lub czymś zblizonym.

EDIT

Zdążyć przed amroziukiem - oto jest zadanie :)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skórę, w nowszych - plastik :). Skórę - np. ze starego wojskowego pasa dobrze jest przed ostatecznym docięciem wymoczyć przez kilka dni w oliwce dla dzieci lub czymś zblizonym.

EDIT

Zdążyć przed amroziukiem - oto jest zadanie :D

No dobra fajnie... ale po co skórę moczyć :) Becker i ja nie moczymy. Skóra wymoczona w czymś tłustym nie będzie miała odpowiedniej twardości. A skąd taki przepis? jeśli można wiedzieć.

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś tutaj dawał taką radę przed laty...Że niby łatwiej skórę potem "nagwintować" do otworu w główce młoteczka a po czasie nabiera odpowiedniej twardości i się trzyma. Ale jak to z niejedną ludowa poradą, na trzy "zdrowaśki" do pieca może też ktoś poleca...:)

EDIT

O proszę tutaj:

LOGMAR

Napisano 15 luty 2008 - 16:55 Masz rację, bez kropelki kleju.

Robi się tak ; po oczyszczeniu i usunięciu resztek starej skóry z młoteczka dopasowywuje się nowy kawłek(część skóry musi mieć kształt walca) do otworu. Są dwa typy otworów, z gwintem lub bez. Obojętnie jaki to otwór, pasowanie musi być to na bardzo mocny wcisk,. Następnie młoteczek z wciśniętą skórą zanurza się w paru kroplach oliwki na parę dni. Nasączona skóra "puchnie" i siedzi na wieki.

Dziś konsultowałem się z Mistrzem zegarowym.

Mogę odstąpić parę centymetrów takiej skóry, wiadomość na pryw.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś tutaj dawał taką radę przed laty...Że niby łatwiej skórę potem "nagwintować" do otworu w główce młoteczka a po czasie nabiera odpowiedniej twardości i się trzyma. Ale jak to z niejedną ludowa poradą, na trzy "zdrowaśki" do pieca może też ktoś poleca...:)

EDIT

O proszę tutaj:

LOGMAR

Napisano 15 luty 2008 - 16:55 Masz rację, bez kropelki kleju.

Robi się tak ; po oczyszczeniu i usunięciu resztek starej skóry z młoteczka dopasowywuje się nowy kawłek(część skóry musi mieć kształt walca) do otworu. Są dwa typy otworów, z gwintem lub bez. Obojętnie jaki to otwór, pasowanie musi być to na bardzo mocny wcisk,. Następnie młoteczek z wciśniętą skórą zanurza się w paru kroplach oliwki na parę dni. Nasączona skóra "puchnie" i siedzi na wieki.

Dziś konsultowałem się z Mistrzem zegarowym.

Mogę odstąpić parę centymetrów takiej skóry, wiadomość na pryw.

Dzięki

Ale numer :)

Ile lat trzeba czekać aż to wyschnie i zrobi się twarde?

Bez żadnego oleju i kleju można dopasować skórę tak aby wkręciła się w gwintowaną tuleję bez luzu i nigdy nie wypadła. Przy otworze nie gwintowanym można przyciąć skórę stożkowo i wcisnąć w imadle (najłatwiej skórę można wycinać nożem do tapet). Barwa dźwięku gongu zależy od twardości skóry i tutaj trzeba poeksperymentować.

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sucha i twarda skóra daje "ostry" dźwięk (podobny do dużego dzwonu), wiec gdy ktoś woli dźwięk bardziej "miękki" i stonowany (kurantowy), to może to uzyskać przez namoczenie skóry w oliwie. Reguły nie ma, widziałem wkładki do młoteczków nawet z drewna. :)

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Comtoise, z całkowitym brakiem francuskiej finezji, walą stalowymi młotkami w odlewane dzwony. Warto jeden taki mieć, żeby odczuć co to za ulga, kiedy zamilknie :)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam dyskusję i nasuwa mi się pytanie w jednym z moich Beckerów-Junghansów młotki nie mają skórzanego wykończenia ale w młotki włozona jest guma. Mam więc pytanie. Czy to mozliwe żeby ta guma była zamontowana w młotkach fabrycznie ?????? (Osobiście podejżewam machera który go naprawiał zanim zegar znalazł się po latach u mnie ?) Jest jeden pozytyw posiadania gumowych młotków :D ale dla niektórych to pewnie wada. Mianowicie słychać go b. głośno w zasadzie nie da się go nie słyszeć heheheheheh ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej radosna twórczość machera, czasem można spotkać w młotkach ni to gumę ni to plastik, czy inny silikon (szaro-biały), ale to w późnych zegarach powojennych.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzka pomysłowość nie zna granic, mój FMS bardzo głośno wybijał godziny , zegarmistrz znalazł wewnątrz młoteczka kawałek ołowiu.

Ex factis non ex dictis amici pensandi sunt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi.

Pytałem o stosowany materiał gdyż zakupiłem do kolekcji zegar fms i jest pusty młotek. Natomiast posiadam zegar po babci prawdopodobnie Kielmana ( na 100 % nie wiem gdyż nie udało mi się tego ustalić nawet na naszym forum) i tam w młotku jest bardziej jakiś grafit lub coś podobnego. Zegara tego na pewno nikt nie ruszał od ok 30 lat.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.