Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Adrian Wolny

Tissot 2571 Seastar Automatic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem swój pierwszy zegarek automatyczny i mam z nim pewien problem.

Jest to Tissot Seastar Automatic na mechanizmie cal. 2571 po nr. na medalionie da się wywnioskować że to jeden z pierwszych mechanizmów z roku 1972.

Problem jest następujący (w zasadzie był)zegarek przez 2 dni od kiedy go kupiłem chodził nienagannie odchylenie może 2 sekundy na dobę jednak 3 dnia zaczęło się dziać coś dziwnego bo przyspieszył i to dość poważnie (ponad godzinę na dobę). Jednak dziś (4 dnia pod wieczór) wrócił do normy!

Obawiam się że sam mogę być sprawdzą takiego stanu ponieważ nieumyślnie położyłem go na telefonie komórkowym (teraz już wiem że nie należy tak robić) i zastanawiam się czy magnes z głośnika nie wpłynął na niego w ten sposób (pytanie czy w takim przypadku zegarek po pewnym czasie sam by wrócił do normy). Inne przypuszczenie to za mocno naciągnięta sprężyna (zegarek nosiłem cały dzień do tego później jeszcze w nim do 4 rano imprezowałem) wydaj mnie się to być najbardziej prawdopodobne ponieważ odleżał prawie 20 godzin założyłem go na godzinę i ponownie przeleżał 10. A prawdopodobnie wcześniej dość sporo czasu przeleżał nieużywany. sam mechanizm wygląda (bez rozkręcania na zadbany i raczej nie podejrzewał bym brudu, sam włos tez wygląda na niesklejony i ,,prosty'' .

Tak jak wspominałem jest to mój pierwszy tego typu zegarek i kompletnie się na tym nie znam a nie chce lecieć od razu do zegarmistrza jak przewrażliwiona matka z dzieckiem do lekarza.

załączam zdjęcia

4140675.th.jpg

4140673.th.jpg

4140672.th.jpg

Czekam na jakieś podpowiedzi co to może być czy któreś z moich przypuszczeń może być trafne czy coś innego?

Przepraszam za przydługą i momentami pewnie niejasną wypowiedź ale jak już wspominałem jestem laikiem.

Adriano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jednak obstawiał jakieś sklejenie włosa, który potem się rozkleił

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jednak obstawiał jakieś sklejenie włosa, który potem się rozkleił

Dziękuje za szybką odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie czy przy tego typu deklu jest możliwe aby dało się go odkręcić ręka ? Bez użycia klucza czy był może za słabo dokręcony ? Nie jestem małym chłopcem i trochę siły w dłoniach mam lecz zaskoczyło mnie to że udało mi się go odkręcić.

4160676.th.jpg

4160677.th.jpg

4160678.th.jpg

Dziękuje za pomoc

Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ni znam Twoich możliwości, ale jeśli nie jesteś Terminatorem, to nie powinieneś go odkręcić ręką. Po prostu był słabo zakręcony

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.