Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

szuwi

Szkła i szkiełka w zegarkach

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Może któryś z Kolegów pokusi się o usystematyzowanie wiedzy na temat szkiełek w zegarkach (nawet, jeśli to miałoby być po 2-3 zdania na każdy z ich rodzajów)? Przeglądałem forum i nie znalazłem jeszcze takiego tematu, więc może …?

Nie ukrywam, że taka informacja byłaby pomocna dla wielu początkujących „zegarkomaniaków” (takich jak ja), którzy kupując zegarek będą wiedzieli co oznacza: "szkiełko mineralne", "szkiełko szafirowe", czy też "szkiełko hesalitowe", a także jaki rodzaj szkiełka jest dla danego użytkownika najlepszy lub wskazany (zależnie od sposobu i "okolicznosci przyrody" noszenia zegarka).

Licząc na Waszą wiedzę i wyrozumiałość pozdrawiam,

Tomek

p.s. Jeżeli temat wrzuciłem do złego działu, to oczywiście proszę o „przerzucenie”.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najbardziej mieki jest hesalit [taki plastik] - najłatwiej go porysować, ale też najłatwiej wypolerować, praktycznie nie pęka

minerał trochę twardszy i trudniej

szafir nie porysujesz praktycznie domowymi sposobami , ale jak walniesz to roztrzaskuje się jak szyba samochodowa

i cena zegarka nie ma nic wspólnego ze szkłem

Możesz mieć adriatice z szafirem za 300 zł i omege z hesalitem za 12 tys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najbardziej mieki jest hesalit [taki plastik] - najłatwiej go porysować, ale też najłatwiej wypolerować, praktycznie nie pęka

minerał trochę twardszy i trudniej

szafir nie porysujesz praktycznie domowymi sposobami , ale jak walniesz to roztrzaskuje się jak szyba samochodowa

i cena zegarka nie ma nic wspólnego ze szkłem

Możesz mieć adriatice z szafirem za 300 zł i omege z hesalitem za 12 tys

Dzięki, Lawnowerman!

To może jeszcze do jakiego rodzaju zegarka (diver, pilot, garniturowiec, itp.) montowane jest jakie szkiełko i dlaczego ...? :-)

pozdrawiam,

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A poczytałem, ale jakoś nie jestem powalony. Co więcej - niektóre informacje na wskazanych stronach są dosyć ciekawe - np:

- "Szkło plastikowe jest bardzo rzadko stosowane w zegarkach, głównie w starszych modelach" - chyba m.in. Omega i Tissot je ładują w nowe modele...? Choć można twierdzić, że pisząc "głównie" nie wykluczono dwóch "dosyć" popularnych marek, sprzedajacych nowe modele;

- szkło hartowane wymieniane jest tylko w jednym z artykułów - pozostałe nawet nie wspominaja o jego istnieniu, choć zawierają stanowcze stwierdzenia: "Rozróżniamy następujące szkła w zegarkach", "Obecnie stosowane szkła: szafirowe, mineralne czy plexi", "Szkiełka do zegarków dzielą się na: plastikowe (...), mineralne (...), szafirowe (...), szafirowe z powłoką antyrefleksyjną (...). A przecież jest używane w Lorusach, Casio, Orientach, itp.;

- szkło antyrefleksyjne wymieniono tylko w dwóch z podanych artykułów, ale nie będę się czepiał, bo to szkło szafirowe, tylko z powłoką, ale jednak to jest pewne niedopatrzenie;

Biorąc powyższe pod uwagę wydaje mi sie, że gdzie jak gdzie, ale na tym forum przydałaby się rzetelna informacja w tym temacie. Ale za ciekawe linki bardzo dziękuję :-)

Pozdrawiam,

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, Lawnowerman!

To może jeszcze do jakiego rodzaju zegarka (diver, pilot, garniturowiec, itp.) montowane jest jakie szkiełko i dlaczego ...? :-)

pozdrawiam,

Tomek

Generalnie tendencja jest tak, że do zegarka używanego w warunkach sportowych / ekstremalnych np.: G-Schock montowany jest minerał / plastik[hesalit], im bardziej zegarek elegancki i mniej sportowy i droższy, tym bardziej idzie się w kierunku szafiru [z obustronnymi antyreflesami włącznie]

Są też odmiany minerału jak Hardlex w Seiko.

Generalnie kiedyś używano plastiku bo był najłatwiejszy w obróbce, teraz głównie minerał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A poczytałem, ale jakoś nie jestem powalony. Co więcej - niektóre informacje na wskazanych stronach są dosyć ciekawe - np:

Tomek ale co konkretnie jest źle?

Bo nie za bardzo rozumiem?

Chciałeś wykresu Vickersa warz odnośnikiem który model którego zegarka ma dokładnie jaką wartość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek ale co konkretnie jest źle?

Bo nie za bardzo rozumiem?

Chciałeś wykresu Vickersa warz odnośnikiem który model którego zegarka ma dokładnie jaką wartość?

Informacje przedstawione w tych 4 linkach często są miejscami sprzeczne - np. określenie rodzajów szkiełek, jakie są wsadzane do zegarków czy też mało precyzyjne - jak np. stwierdzenie, że szkła plexi są wstawiane głównie do starszych modeli.

Wykres jest na forum w innym temacie, a w jeszcze innym są nawet rodzaje szlifu szkiełek (choć w j. niemieckim).

Myślałem, że ktoś znający się na temacie mógłby opisać temat szkiełek w sposób kompletny, tak by nie było koniecnzości szukania takich informacji na innych forach, które - jak widać - podaja czasami rozbieżne informacje. Dużo ludzi wchodzi właśnie na to forum, bo w wielu kwestiach wypowiadają się tu ludzie, którzy mają wiedzę i doświadczenie i chęć podzielenia się tymi "dobrami". I często bazując na Waszych opiniach dokonują wyboru zegarka - sam coś o tym dobrze wiem :-)

To tyle z mojej strony - jeżeli Waszym zdaniem i według Waszej wiedzy informacje zawarte powyżej w sposób wyczerpujący zamykają temat "szkiełek w zegarkach', to "I rest my case".

Pozdrawiam,

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podałem linki z czystego lenistwa, bo nie chciało mi się tego kompilować i przepisywać, tym bardziej, że temat szkiełek jest raczej znany.

A kilka linków podałem, bo nie zawieraja one identycznych informacji - w kazdym jest coś "ciekawego", zaś sprzeczności między nimi nie widzę.

Jeśli chodzi o szkła hesalitowe, to współcześnie sa one naprawdę dość rzadko stosowane, a Omega, czy Tissot stosuje je głównie w reedycjach pewnych modeli, żeby je przybliżyć do pierwowzoru.

Zalety i wady różnych rodzajów szkieł zostały podane. Zakres ich stosowania - też.

Gwoli scisłości można jeszcze dodac, że w początkach XXw. stosowano przez jakiś czas szkiełka celuloidowe. Celuloid był pierwszym tworzywem sztucznym używanym do tego celu. Nie przyjęły się jednak, bo były miękkie i żółkły. Obecnie się ich nie stosuje, choć w niektórych vintage dodają smaczku.

Szkiełka hesalitowe, czyli wykonane z polimetakrylanu metylu wprowadzono w latach 30-tych, a na szeroką skalę stosowano w latach 40-80-tych.

Kiedy nastąpił boom na szafiry - nie wiem dokładnie. Jeśli ktoś ma stosowne informacje, to chętnie przeczytam

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informacje przedstawione w tych 4 linkach często są miejscami sprzeczne - np. określenie rodzajów szkiełek, jakie są wsadzane do zegarków czy też mało precyzyjne - jak np. stwierdzenie, że szkła plexi są wstawiane głównie do starszych modeli.

Bo to prawda.

Ale w dalszym ciągu nie rozumiem, jakiej informacji szukasz?

Napisaliśmy Ci[daliśmy linki] jakie są szkła.

Nie ma bezpośredniego przełożenia rodzaj szkła / rodzaj zegarka.

Choć tak jak Ci napisałem im bardziej sportowy tym bardziej idzie się w kierunku plastiku/minerału - bo rysuje się, ale wytrzymuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chronofil - bardzo dziękuję za wyjaśnienia.

Lawnowerman - jak pisałem: "Myślałem, że ktoś znający się na temacie mógłby opisać temat szkiełek w sposób kompletny, tak by nie było koniecnzości szukania takich informacji na innych forach".

Ostatecznie, jak ktoś się wczyta w tego posta, to trochę informacji o szkiełkach znajdzie, a generalnie taki był mój cel.

pozdrawiam,

tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.