Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

digenis

Tissot Couturier Quartz przechylony datownik

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

jestem pierwszy raz na forum. Kupiłem na aukcji internetowej zegarek Tissot Couturier Quartz. Jest to mój pierwszy zegarek tej marki. Zakupu dokonałem w sklepie jubilerskim, otrzymałem gwarancję i wszystkie papiery do zegarka. Mój nowy nabytek ma jednak mankament. Ruchoma tarcza datownika jest pochylony w prawo w ten sposób iż nie widać całości cyferek. Wczoraj gdy go otrzymałem miał ustawioną datę 24 kwietnia i cyferki również były pochylone. Gdy przestawiłem ją na 26 wszystko było w porządku. Dzisiaj gdy data zmieniła się samoczynnie na 27 znów widać ten defekt. Sprzedający umożliwił mi zwrot zegarka i stwierdził, że: "Wszystkie modele z tej linii mają identycznie działający datownik."

Ten model zegarka bardzo mi się podoba i jeżeli faktycznie wszystkie zegarki tego rodzaju mają taki "defekt" to zostawię sobie mój i jakoś będę musiał do tego przywyknąć. Trudno mi jednak uwierzyć, że oryginalny zegarek Tissot może mieć takie niedopracowanie. Mieszkam obecnie w Warszawie więc mógłbym pojechać do serwisu, nie wiem jednak czy poprawią to w ramach gwarancji. Proszę podpowiedzcie mi co zrobić. Załączam fotki zegarka.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc,

Bartek.

post-49181-0-35157300-1335518182_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sensu żeby producent zegarka mógł wypuścić taką serie z tak sporym mankamentem! Nie jestem żadnym fachowcem w dziedzinie zegarków, ale wg. mnie coś tu jest nie tak:-) Oby nie podróba!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sensu żeby producent zegarka mógł wypuścić taką serie z tak sporym mankamentem! Nie jestem żadnym fachowcem w dziedzinie zegarków, ale wg. mnie coś tu jest nie tak:-) Oby nie podróba!

Kupiłem w sklepie, forsę mi oddadzą jeżeli zwrócę zegarek, ale sam nie wiem co myśleć. Raczej nie jest to podróba, zwłaszcza że mam uzupełnioną gwarancję, paragon, do tego sprzedający ma też zegarki po kilka tys zł. Ten model też nie jest zbyt popularny w sprzedaży, a gdy się coś podrabia to chyba masowo;). Jak na Tissota to chyba niedopuszczalna wada, prawda? Tą czerwoną, pozioma kreseczkę ja narysowałem, żeby lepiej było widać o co mi chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli tam siedzi jednorazówka, to mechanizm do wymiany;

to oryginalny zegar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli tam siedzi jednorazówka, to mechanizm do wymiany;

to oryginalny zegar.

A co to znaczy jednorazówka? Zegarek przyszedł do mnie wczoraj i jest z całą pewnością nowy. Mam na niego 2 lata gwarancji. Kupiłem go za 800 zł, bawić się w serwis czy zwrócić i odebrać pieniądze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to znaczy jednorazówka? Zegarek przyszedł do mnie wczoraj i jest z całą pewnością nowy. Mam na niego 2 lata gwarancji. Kupiłem go za 800 zł, bawić się w serwis czy zwrócić i odebrać pieniądze?

Tylko zwrot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednorazówka - mechanizm kwarcowy nienaprawialny/tylko wymiana baterii/, kosztuje jakieś 80-100 zł., montowany w certinach, tissotach itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejscu zwróciłbym zegar i odebrał złotówki. Świat się nie kończy na jednym Tissocie, za 800 zł masz spory wybór chociażby na forumowym bazarku można coś ciekawego wybrać. A co do tego Tissota to najwyraźniej miałeś po prostu pecha, czasem się zdarza.

Miałem kilka Tissotów i złego słowa nie powiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za rady, umówiłem się już na zwrot. Sklep zgodził się nawet na pokrycie kosztów przesyłki, więc uczciwie podeszli do sprawy. Mogli jedynie nie pisać, że wszystkie z tej serii tak mają. Zegarmistrz z którym rozmawiałem był zaskoczony i mówił, że przed wysyłką sprawdzał wszystko. Macie rację, że zegarki nie kończą się na Tissotach Ale akurat ten model odpowiadał mi pod wzgledem zarówno finansów jak i wyglądu. Szukałem nowoczesnej, lekko opływowej obudowy i braku funkcji z których i tak się później nie korzysta.

Bartek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ciekawe i sensacyjne wręcz > piszesz, aukcja - sklep jubilerski - fachowiec zegarmistrz twierdzi, ze wszystkie sprzedawane modele tak mają, czyli są uszkodzone. Co to za sklep ? Czy masz oryginalną gwarancję/książeczkę TISSOTA ? I jeszcze tak ochoczo obiecują zwrócić pieniądze ... zupełnie jak nie w Polsce :).

Pzdr.

edycja: P.S. mam nadzieję, że postępujesz rozważnie/bezpiecznie z tym zwrotem i nie zostaniesz bez pieniędzy i bez zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

to było kup teraz za 800 zł, sprawdziłem ich w KRS przed zakupem i prowadzą działalność gospodarczą w formie spółki jawnej;). Mam gwarancję oryginalną, podbitą, do tego paragon ze sklepu. Mnie również nie pasuje ich stwierdzenie o tym, że cała seria tak ma. Biorę poprawkę jedynie na to, że po przestawieniu recznie daty w zegarku, datownik jest prosto i centrycznie. Wedługsłów pracownika z którym rozmawiałem, to on wysyłał zegarek i wszystk było ok. Dopiero gdy data przestawia się automatycznie to wychodzi taki kwiatek. Może dlatego stwierdzili, że inne też tak mają? Dzisiaj liczba w datowniku zmieniła się na 31 i dalej jest przekoszona, czy to normalne że gdy miesiąc ma 30 dni data w takim zegarku zmienia się na 31? Nie chciałbym pisać jaki to sklep, bo jeżeli rozwiążą sprawę ze zwrotem tak jak obiecali to taka reklama byłaby nie fair. Dam znać jak poszło ze zwrotem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Dzisiaj liczba w datowniku zmieniła się na 31 i dalej jest przekoszona, czy to normalne że gdy miesiąc ma 30 dni data w takim zegarku zmienia się na 31? ...

A skąd zegarek ma wiedzieć, że kwiecień ma 30 dni ? One nawet w lutym zliczają do 31. :)

FYI - zegarki z perpetual calendar "wiedzą".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
;) tak czułem, do tej pory miałem zegarek elektroniczny Casio, on wiedział że dziś 1 maj:D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy jestem jak się będzie zachowywał w zakresie dat od 1 do 16

i_1524_1.jpg

Ten mechanizm ma specyficzny datownik (data powiększona), a mianowicie dwa pierścienie jeden nad drugim.

W zakresie dat 17-31 porusza się zewnętrzny pierścień, potem ustawia się "okienko" zewnętrznego pierścienia, i w zakresie dat 1-16 porusza się wewnętrzny pierścień... Więc musi być tutaj zsynchronizowane miejsce ustawiania się "okienka"

Producent jednocześnie informuje, że mechanizm można ustawić (w zależności od projektu zegarka) na dowolną pozycję datownika: 2, 3, 4, 6, 9 lub 12

http://www.swisstime.ch/pgs/rwi-pgs-prod-lgs-en-idp-1524.html

Więc może sam mechanizm nie jest uszkodzony, tylko jest jakiś błąd w kalibracji?..

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;) tak czułem, do tej pory miałem zegarek elektroniczny Casio, on wiedział że dziś 1 maj:D.

Ale musiałeś mu powiedzieć (ustawić) który jest rok i miesiąc... a tutaj jest taka opcja?

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takiej opcji;P moge najwyżej czule pogłaskać go po kopercie, ale pewnie mnie nie posłucha;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestawiłem go właśnie na 1 maja i jedynka jest ustawiona perfekcyjnie, chyba się zakochałem w tym modelu;).

Będę jutro w Warszawie, może podejść na plac Konctytucji do serwisu, i zapytać o tą datę.

Nie wiecie czy jest tam jutro otwarte?

Załączę jeszcze dwie fotki.

post-49181-0-09073000-1335899430_thumb.jpg

post-49181-0-49826300-1335899798_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj w nocy data zmieniła się na 2. Cyfra ta jest ustawiona centrycznie, tak jak powinna być;). Spróbowałem później koronką ustawioną w pozycji do regulacji czasu przestawić zegarek o 24 godziny naprzód, data przestawiła się na 3 również centrycznie i ładnie. Później ustawiłem zegarek na godzinę 6 i przestawiłem datę na liczbę 17, 18 i przestawiłem czas o ponad dobę naprzód, kolejne daty ustawiają się nierówno, niecentrycznie, tak jak na zdjęciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wygląda na to, że (zgodnie ze zdjęciem które pokazalem wcześnej) ring daty który jest pod spodem działa dobrze, a ten który jest na wierzchu działa źle... tak czy inaczej, zegarek jest do zwrotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

czy zaglądałeś do instrukcji obsługi (to z reguły robi sie na końcu lub wcale :) ) ? Może jest jakaś sztuczka z tym ustawieniem. Trudno uwierzyć, że wszystkie zegarki tego typu tak mają. To jest ustawienie mechaniczne, więc IMO nie sposób to pomylić przy montażu.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem instrukcje, ale ogranicza się do ustawienia godziny i daty, więc nie specjalnie można w niej znaleźć odpowiedź na ten problem. W poniedziałek odeślę zegarek i będzie po zabawie. Nastawię tylko datę na po 17, bo tak to by mi powiedzieli, że sprawny zwróciłem. Z durgiej strony gdybym zakupił go np. 2 kwietnia to dopiero po 14 dniach zorientowałbym się, że coś jest nie tak;) Szczęście w pechu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

miałem dać znać co i jak ze zwrotem. Wszystko zostało profesjonalnie załatwione przez sprzedawce. Otrzymałem zwrot ceny zakupu dzień po tym jak zwrot zegarka dotarł do sklepu. Sprzedający pokrył również koszt przesyłki. Normalnie jak nie w Polsce;), a właśnie może tak już jest w tej naszej Polsce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rzeczywiście, robi wrażenie - wraca wiara w ludzi :).

Pzdr.

edycja: na "szwajcarze" już się zawiodłeś, to może teraz sprawdź "japończyka" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem dokładnie ten sam model, tyle że w Płonce;) ciekawe do ilu razy będzie sztuka... mam nadzieję, że nie do trzech :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.