Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Grzechoo21

CASIO G-Shock AWG-100 vs. AW-590

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję prosty zegarek do sportów (kite/nurkowanie/snowboard itp) bo mojego garniturowaca mi szkoda i zawsze zostaje bez zegarka. Ze względów praktycznych wybór padł na G-SHOCK'a. Do wyboru są dwa modele które wyglądają akceptowalnie:

AW-590

3745291.jpg

AWG-100

zegarek-casio-awg-100-1a_1744.jpg

AW-590 znalazłem za 315 zł. AWG-100 natomiast za 530 zł. AWG podoba mi się bardziej a tego co znalazłem różnią się tylko tym że AWG-100 na mechanizm solarny i dostraja się falami radiowymi. Dostrajanie falami radiowymi nie jest mi specjalnie potrzebne, mechanizm solarny to fajny gadzet ale zastanawiam się co w przypadku kiedy zegarek będę nosił bardzo rzadko tj. podczas wyjazdów? Co jeśli przeleży kilka miesięcy w szufladzie nie noszony? Czy w takim wypadku nie lepiej wybrać zwykłego mechanizmu w którym bateria starcza na 3 lata? W solarnym ogniwo ma starczyć na jakieś 8 lat (tak powiedział sprzedawca) ale co potem? Czy ktoś wie jaki jest koszt wymiany takiego ogniwa? Zapewne większy niż zwykła bateria.

Z zegarkiem mam zamiar również nurkować z butlą. Z opisu wynika że nie powinno być problemu. Zastanawiam się tylko nad podświetleniem. W AWG urochamia się przyciskiem a w AW przez potrząśnięcie. Pod wodą lepiej nie naciskać przycisków więc uruchamianie przez potrząśnięcie powinno być zaletą ale nie wiem czy uda się wykonać ten manewr pod wodą.

Niestety AW-590 nie znalazłem w sklepach stacjonarnych więc jeśli ktoś miał okazję posiadać/porównywać te zegarki osobiście to był bym wdzięczny za pomoc.

ps. Czy sklep dobradecyzja.pl ma dobrą renomę? Właśnie w nim znalazłem nataniej zegarki ale nie chcę dla paru złotych wejść na minę dlatego wolę zapytać o ten sklep.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli bateria jest w pełni naładowana, a funkcja Power Save (która wyłącza zegarek gdy jest pozostawiony w ciemności) włączona, to kilka miesięcy w szufladzie mu nie zaszkodzi, choć lepszym pomysłem byłoby pozostawienie go w miejscu, gdzie ma dostęp do światła (niekoniecznie bezpośredniego). Przewaga Tough Solara nad zwykłymi bateriami to nie tylko dłuższe okresy pomiędzy wymianami, ale przede wszystkim pewność, że wciąż będzie działał, niezależnie od tego jak intensywnie użytkujesz zegarek. Zwykłą baterię można rozładować nawet i w rok jak się postarasz. Poza tym często już kilka miesięcy po kupnie okazuje się, że baterię trzeba wymienić bo zegarek dwa lata leżał w magazynie. Wydaje mi się, że prawidłowo eksploatowany akumulatorek powinien wystarczyć na dłużej, niż 8 lat. Dokładnego okresu raczej nikt nie jest w stanie określić, bo po pierwsze najstarsze zegarki (i można podejrzewać, że mniej dopracowane pod tym względem) z tą technologią mają dopiero jakieś 10-11 lat jeśli mnie pamięć nie myli (ale niektóre wciąż działają na oryginalnym akumulatorku), a po drugie zależy to od tego, jak ogniwo było eksploatowane. Duże znaczenie w kwestii długości jego życia ma to, czy zegarek nie leżał zbyt długo w magazynie, zanim trafił do klienta (przechowywanie zegarka z wyczerpanym akumulatorkiem obniża jego wytrzymałość). Z tego względu lepszym pomysłem byłoby rozejrzenie się za AWG-M100, czyli następcą AWG-100. AWG-M100 niedawno pojawił się na rynku, także najstarsze egzemplarze mają maksymalnie 2-3 miesiące (zresztą po kupnie możesz odczytać dokładną datę produkcji na deklu), dzięki czemu możesz mieć pewność, że akumulatorek będzie w idealnej kondycji. Nowy model jest już wyposażony w automatyczne podświetlenie, poprawiono również kilka innych rzeczy, jak lepsza prezentacja danych na wyświetlaczach, wskaźnik naładowania baterii zamiast bezużytecznego w naszym kraju wskaźnika odbieranego sygnału atomowego czy możliwość przestawienia wskazówek w pozycję, w której nie będą one przesłaniały wyświetlaczy. Co do tego automatycznego podświetlenia to niezupełnie jest ono aktywowane "potrząśnięciem", tylko po prostu obróceniem zegarka o około 45 stopni względem poziomu - taki mniej więcej ruch nadgarstkiem wykonujesz, kiedy normalnie odczytujesz godzinę. Nie musi być to szybki ruch, więc być może dałoby się go wykonać pod wodą. W przypadku zegarka z Tough Solarem automatyczne podświetlenie zadziała tylko wtedy, gdy jest ciemno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra namówiłeś mnie :D

Tak szukałem tego modelu i najlepszą cenę proponuje sklep happytime KLIK

Słyszał ktoś coś o tym sklepie? Opinie w sieci ma dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od nich zegarek, możesz śmiało u nich kupować, ale z tego co widzę to na Allegro możesz dostać go taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie jedna rzecz. Aukcja #1 - 2 lata gwarancji importera, aukcja #2 - 3 lata gwarancji.

Na pozostalych aukcjach tez są 3 lata gwarancji :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak słusznie napisałeś, jest to gwarancja importera i co za tym idzie, każdy importer ustala ją na własnym poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakup G-Shock'a chwilowo wstrzymany bo kupiłem wreszcie na codzień Maurice'a Lacroix :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Skąd taka różnica w cenie http://www.ceneo.pl/15698405#tab=click happy time 459zł a time trend 675zł, oba sklepy mam w Krakowie i tak się zastanawiam gdzie tu haczyk i czy w TT da sie taka cenę wynegocjować jaka jest w HT (da się mniej? +-400?)

Jestem na kupnie dlatego pytam.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.