Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Odir

gdzie naprawiac?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zauwazylem ze kolyszacy sie w rotomacie zegar chyba 2gi dzien pokazuje taka sama godzine... uuu mysle grubsza sprawa. Godzina 11:45 data w polowie zmiany. Pomachalem nic dalej bez ruchu. No to koronka pyk i przestawiam godzine data przeskoczyla znow tak w polowie pomiedzy 8 i 9...? Zrobilo mi sie cieplo... jeszcze raz dalej. To samo.... co prawda zegarek ruszyl
no to godzine na 6:30 przestawilem, lekko wcisnalem koronke zmieniam date. Wskoczylo dobrze. Ustawiam godzine zadowolony ze nie jest zle a tu niespodzianka.... data zmienia sie teraz o 6:45......

Zegarek kupilem w usa wiec gwarancje mam tam.... napisalem maila do serwisu do szwajcarii. W liscie zwrotnym przepraszali mnie ze 3 razy za niedogodnosci i prosza o pilne wyslanie zegarka do szwajcarii.

Problem w tym ze wracajac trafi na clenie.... podobno da sie to rozwiazac ale trzeba w agencji celnej dokonac uszlachetnienia biernego wtedy clo i vat po powrocie nie zostanie naliczone. Ale kurier do szwajcarii to 400-500zl..... w jedna strone.

Pytalem u dystrybutora w Pl czy moga go wyslac do serwisu. Koszt tam i powrot 1000zl. Ale nie musze zalatwiac nic u celnikow.

Pan Andrzej z od czasu do czasu mowi ze prawdopodobnie zegarek byl suchy jak pieprz stad zatarcie.... zaczynamy od 800zl.

Pytam tez stani.swiss czy wezmie go do szwajcarii. Nie ma problemu.

Teraz nie wiem gdzie oddac. I ew ile moze zarzadac serwis w fabryce.... moze sa skorzy do poprawy wizerunku i nie krzykna mi 500CHF...

Nie wiem co robic.... ile moze zarzadac sobie serwis za przeglad, smarownaie i ew korekte ustawienia datownika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takich problemach to gwarancję można sobie darować. Jak zegarek przez jakiś czas dobrze chodził, to mamy gwarancję, że został złożony z dobrych części. Przy naprawie gwarancyjnej, gdzie by to nie było, jest problem z naprawą "bezśladową". A tu pewnie trzeba nad mechanizmem "popracować". Jak ktoś obeznany naprawi to i swoją gwarancję na naprawę da i wszyscy będą zadowoleni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takich problemach to gwarancję można sobie darować. Jak zegarek przez jakiś czas dobrze chodził, to mamy gwarancję, że został złożony z dobrych części. Przy naprawie gwarancyjnej, gdzie by to nie było, jest problem z naprawą "bezśladową". A tu pewnie trzeba nad mechanizmem "popracować". Jak ktoś obeznany naprawi to i swoją gwarancję na naprawę da i wszyscy będą zadowoleni.

co masz na mysli bezsladowa? ja myslalem ze wlasnie serwis w szawajcarii reprezentuje najwyzszy mozliwe poziom i z racji tego zegarek wroci w stanie idealnym....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co masz na mysli bezsladowa? ja myslalem ze wlasnie serwis w szawajcarii reprezentuje najwyzszy mozliwe poziom i z racji tego zegarek wroci w stanie idealnym....

Najwyższy możliwy poziom można uznać ogólnie za przesąd, chyba że chodzi o cenę. Określenie "bezśladowa" jest nieco trudne do wytłumaczenia, bo ludzie zwykle nie znają kulis produkcji. Kiedy trzeba zegarek rozebrać, naprawić i złożyć, to on już "nowy" nie będzie nawet przy najwyższej staranności. Dlatego czasami w serwisie dają nowe urządzenie bez sprawdzania uszkodzonego. Krajowy majster nie ma możliwości dania nowego i jest konieczność naprawiania i jakieś ślady tych działań będą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwyższy możliwy poziom można uznać ogólnie za przesąd, chyba że chodzi o cenę. Określenie "bezśladowa" jest nieco trudne do wytłumaczenia, bo ludzie zwykle nie znają kulis produkcji. Kiedy trzeba zegarek rozebrać, naprawić i złożyć, to on już "nowy" nie będzie nawet przy najwyższej staranności. Dlatego czasami w serwisie dają nowe urządzenie bez sprawdzania uszkodzonego. Krajowy majster nie ma możliwości dania nowego i jest konieczność naprawiania i jakieś ślady tych działań będą.

ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia, bo przyznam nie korzystalem nigdy z odplatnego serwisu w szwajcarii.... ile za taka przyjemnosc jak tylko sam przeglad / smarowanie moga zaspiewac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia, bo przyznam nie korzystalem nigdy z odplatnego serwisu w szwajcarii.... ile za taka przyjemnosc jak tylko sam przeglad / smarowanie moga zaspiewac?

Tak ogólnie to wydaje się, że "opłata" nie powinna przekroczyć 300, ale bez "gwarancji". Z gwarancją to jest podobnie jak z tą "bezśladową" naprawą. Gwarancje oczywiście są, ale majster jest często biedny i jakby co to żadnego istotnego odszkodowania się i tak nie dostanie. Poza tym jest wszystko jak trzeba, a nawet lepiej bo taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ogólnie to wydaje się, że "opłata" nie powinna przekroczyć 300, ale bez "gwarancji". Z gwarancją to jest podobnie jak z tą "bezśladową" naprawą. Gwarancje oczywiście są, ale majster jest często biedny i jakby co to żadnego istotnego odszkodowania się i tak nie dostanie. Poza tym jest wszystko jak trzeba, a nawet lepiej bo taniej.

300CHF (max myśle 500CHF) jest akceptowalne. decyduje sie na serwisowanie tam gdzie powstal :)

jak wroci do PL napisze co i jak wyszlo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i racja. Żeby dać taki zegarek do majstra w Polsce, trzeba mieć kogoś zaufanego, o kim wiesz, ze jak nie stanie się coś strasznego, to naprawa będzie praktycznie jednak bezśladowa (bo prawda jest taka, ze jak zegarek naprawia dobry zegarmistrz, to oczywiście pod mikroskopem coś tam pewnie dojrzysz, ale nie są to istotne uszkodzenia (nie mówię, ze kol. Safinowski nie ma racji - jakies tam ślady swojej działalności zegarmistrz zostawić musi, ale przy odpowiedniej jakości naprawy są one zaniedbywalnie małe ;) ). No i jest jeszcze kwestia znajomości mechanizmu - zawsze lepiej, jak skomplikowany mechanizm naprawia ktoś, kto dobrze go zna, a nie uczy się, jak to właściwie jest w danym modelu skonstruowane ;).

Zyczę powodzenia, oby wrócił cały i zdrowy :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Chciałbym oficjalnie podziękować koledze Jash'owi oraz serwisowi JANEBA TIME Sp. z o.o. za naprawę zegarka

Zegarek wrócił w stanie idealnym a datownik pracuje jak nowy !!

Uznaję wątek za zamknięty.

Dzięki !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.