docent 1 #1 Napisano 18 Maja 2012 Przeszukując sieć w celu zidentyfikowania zegara kominkowego natrafiłem na stronkę zawierającą sygnatury producentów zegarów wraz z okresem ich występowania.Dzięki niej szybko ustaliłem, że mój zegar to Duverdrey & Bloquel z okresu 1902 - 1922. Poniżej zamieszczam link do wspomnianej francuskiej stronki:http://www.antictac.fr/marques.htmlJeśli posiadacie jakieś ciekawe linki o wiadomej tematyce zapodajcie je w tym temacie.Myślę, że miłe widziane będą również fotki sygnatur z własnych zbiorów Dla przykładu bogatszy o w/w wiedzę zamieszczę fotkę sygnaturki i zdjęcie zegarka Duverdrey & Bloquel z okresu 1902 - 1922 Sygnatura lew 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #2 Napisano 18 Maja 2012 Kolejna sygnaturka to będzie HAC / HAU . Zegar z numerem 1052 z tyłu skrzynki. Firma HAC istniała od 1891 do około 1930 kiedy to została całkowicie wchłonięta przez Junghansa.Spotykane są werki sygnowane równoczeście przez HAC oraz gwiazdą Junghansa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #3 Napisano 18 Maja 2012 Duverdrey & Bloquel w Mikrolisk też jest, nadto działa tam wyszukiwarka (trzeba wpisać Löwe). Ale więcej źródeł = lepiej 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #4 Napisano 9 Czerwca 2012 Witajcie mam problema z ustaleniem producenta zegara. Spędziłem dziś sporo czasu przeszukując różne źródła bez efektu.Jeśli ktoś z kolegów zna tą sygnaturę z fotki będę bardzo wdzięcznyNa tabliczce pamiątkowej z przodu zegara jest informacja, że został podarowany w prezencie ślubnym w 1903r. Sygnaturka znajduje się z tyłu mechanizmu obok numeru 4263 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #5 Napisano 27 Czerwca 2012 Witam, Widzę że francuska sygnaturka tla kolegów też jest trudna do zweryfikowania. W międzyczasie urodził mi się kolejny problem z identyfikacją.Może znacie producenta zegarów podpisującego się dwoma literkami UT: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #6 Napisano 9 Lipca 2012 Doklejam kolejną sygnaturkę. Nazwa czytelna więc marki podawać nie muszę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #7 Napisano 9 Lipca 2012 Ale masz talent do zdobywania zegarów rzadko spotykanych producentów...Pokazuj, pokazuj, ale na odpowiedzi nie licz Kto robił werki (śliczne swoją drogą) "caledonian registered" nie jest do końca wyjaśnione. E.N. Welch ?, New Haven Clock Company dla J.C. Plimpton & Co z Liverpool. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #8 Napisano 9 Lipca 2012 Ale masz talent do zdobywania zegarów rzadko spotykanych producentów...Pokazuj, pokazuj, ale na odpowiedzi nie licz Kto robił werki (śliczne swoją drogą) "caledonian registered" nie jest do końca wyjaśnione. E.N. Welch ?, New Haven Clock Company dla J.C. Plimpton & Co z Liverpool. Podobno Ansonia ma też swój udział ale na zasadzie jak powyżej, że nie jest do końca jasne co kiedy i jak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #9 Napisano 29 Lipca 2012 Co by temat nie umarł dokleję kolejną sygnaturę z moich cykadełek. Tym razem będzie to Vincenti z nabitym medalem: Medaille D'argent 1855Niebawem następne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #10 Napisano 23 Września 2012 Witam szanownych kolegów. Znalazłem kolejny zegar z nieznaną mi sygnaturką która przedstawia literę S z zawartą w środku tarczą zegara. Jest to zegar kominkowy produkcjij niemieckiej. Jeśli ktoś z kolegów wie która manufaktura tak znakowała swoje cykadła to proszę o info. Przeszukałem internet i niestety nic nie trafiłem.Pozdrawiam cieplutko ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #11 Napisano 23 Września 2012 Ale masz talent do zdobywania zegarów rzadko spotykanych producentów...Pokazuj, pokazuj, ale na odpowiedzi nie licz Że sam siebie zacytuję.... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #12 Napisano 23 Września 2012 Dobra Tarant - sprowokowałeś , mam kolejną zagadkę Francuski, kominkowy i jak zwykle producent nieznany (przynajmniej jak dla mnie)Na tylnej płycie mechanizmu jest dziwny znaczek troszkę przypomina te używane przez jubilerów,być może to jest jakiś trop ... ? Na jednej z fotek zapuszczę powiększenie tego coś.A kolejne zagadki już czekają ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach