Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

AWG

POLJOT UFO

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy !

Wracam do tematu, który już kiedyś poruszyłem. Mam dość stary zegarek marki POLJOT tzw. UFO, z podwójnym datownikiem, automat, 23 kamienie. Udało mi się go przywrócic do życia i czasem z niego korzystam. Mam kilka pytań do kolegów bardziej obeznanych.Zdjecie ściagniete z netu pokazuje wersję z kalendarzem rosyjskim. W moim kalendarz jest po angielsku.

Jaki mechanizm pracuje w tym zegarku ? Co można o tym mechanizmie powiedzieć ? Jaka powinna byc rezerwa czasu pracy ? Czy nakręcanie jest obukierunkowe czy jednokierunkowe ? Czy na mechaniźmie powinny byc jakieś sygnatury ? Do jakiej dokładności można teoretycznie taki zegarek wyregulować ? Ewentualnie inne ciekawostki....

pozdrawiam

post-44579-0-69821500-1337711991_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W twoim zegarku siedzi mechanizm poljot 2627, mam dwa bliźniacze zegarki z 2616 (to samo ale pojedyncza data i bez szybkiej zmiany daty), i rezerwa chodu w obydwu bije na głowę wszystkie ruskie automaty jakie mam (rakiete 2627, poljota 2616 1N, czy wostoka 2416) i wynosi z tego co pamiętam około solidnych 40 godzin, w tym nie powinno być inaczej.

Automat jeśli jest sprawny nakręca w obie strony, i też z tego co mi się wydaje nakręca najbardziej wydajnie ze wszystkich rusków (pomachasz nim z 10-15 minut i chodzi ponad 24 h)

Co do sygnatur to w zależności od rocznika ma na wachniku liczbę kamieni cyfrą lub cyfrą i słownie po angielsku, nowsze mają logo poljot taką jakby koronę pod balansem, no i do tego na automacie sygnaturę typu mechanizmu czyli numer 2627 (n?).

Moje które sam regulowałem mają odchyłkę minuty na 3-4 dni, a zegarmistrz pewnie zrobiłby to lepiej o ile mechanizm jest czysty i w dobrym stanie.

Co do ciekawostek, to po prostu popularny porządny automat, który nie sprawia problemów i do którego są łatwo dostępne części. Jeśli zrobiłeś mu serwis u dobrego majstra pochodzi wiele lat bez problemów.

ps, fajne wielkie bydle :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za wszystkie informacje. Czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia z tym zegarkiem (lub uwagi do tematu jw) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.