Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

piachu

Szkiełko do Fossila

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tutaj nowy ale mam nadzieje, że ktoś udzieli takiemu mi dobrej porady. Mam niezbyt wyszukany zegarek firmy Fossil. Nazwy modelu nie jestem w stanie napisać, kupiłem go jakieś 2 lata temu. Ogólnie nie narzekam bo za te pieniądze całkiem niezły jest. Ale po tych 2 latach już nie raz gdzieś nim uderzylem albo mi spadl i po tym wszystkim szklo wyglada fatalnie. No i tutaj sie zaczyna problem. Szkiełko jest wypukłe o średnicy 34 mm i grubości 1,5 mm. Takie wymiary przynajmniej podał mi zegarmistrz. Ale tyle tylko otrzymałem od niego pomocy. Generalnie byłem chyba u 5 albo 6 zegarmistrzów na terenie Poznania i nic. Każdy mówi, że nietypowe szkło ale nic więcej nie potrafi pomóc. Jeden tylko zegarmistrz powiedział, że może mi zamówic coś takiego ale zawołał za to grubo ponad 100 zł (prawie połowa wartości zegarka). Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy zna może ktoś jakiegoś fachowca dobrego na terenie Poznania albo miejsce gdzie bym mógł sam zakupić szkło. Pisałem już do hurtowni Time Pol ale tam jedynie mają płaskie szkła o tej średnicy i do tego cieńsze. O zmianie zegarka narazie nie myśle bo jeżeli miałbym zmieniać to na coś już z wyższej półki a póki co nie ma funduszy a poza tym zegarek poza szklem jest ok.Pomożecie?

pzdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

zrób zdjęcie zegarka (szkła) dokładny wymiar ew. podeślij do Gdańska.

Jeśli chodzi o zwykłe mineralne pewnie będę w stanie pomóc.

pozdrawiam

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysyłka zegarka raczej nie wchodzi w grę. Jedynie prywatnie byśmy mogli się jakoś już dogadać jeśli faktycznie byłby mi Pan w stanie pomóc, było by super. Co do samego szkiełka to jego średnica wynosi 34 mm, jest ono wypukłe, grubość 1.5 mm, szkło mineralne, jeżeli chodzi o wymukłość to na środku tarczy szkiełko wytae ok. mm ponad kopertę.Poniżej doszucam zdjęcia.Gdyby potrzebne było ich więcej lub jakieś dokładniejsze to da się zrobić.

Pozdrawiam

post-49950-0-94967800-1338107289_thumb.jpg

post-49950-0-00418200-1338107296_thumb.jpg

post-49950-0-15474600-1338107300_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj na forum o polerowaniu szkiełek. Wyjdzie najtaniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem się w to bawić, ale rysy są zbyt głębokie i szału nie było z efektami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem się w to bawić, ale rysy są zbyt głębokie i szału nie było z efektami...

Bo nie wystarczy 5min. Najpierw trzeba wyrównać papierem p 600-800, potem p 1200, a potem 2000.

A dopiero potem przepolerować pastą polerską. Moim pomogło. Idealnie nie jest, ale mi się po prostu bardziej nie chciało.

Cudów nie ma. Jeśli chcesz spolerować szkło mineralne a nie zwykłą pleksę to trzeba się trochę postarać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że nie wystarczy 5 min. Zapewniam, że zajęło mi to znacznie dłużej :) Ale tak jak pisze, za głębokie rysy są żeby takim sposobem sie tego pozbyć to raz, a dwa to mimo wszystko nie udało mi się tego tak równomiernie spolerować przez co nie pozbyłem się tych większych rys, a do tego jeszcze samo szkło straciło już swój naturalny połysk... Nie wiem, może to kwestia umiejętności albo sposobu. Ja bym wolał jednak nowe szkło, tylko nie myślałem że tyle w dzisiejszych czasach może być kłopotów ze znalezieniem szkiełka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, niby szkiełko a nie można dostać nawet w tematycznym forum. Też mam ten problem z Omegą Geneve.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.