Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jeRRy

Przechowywanie zegarków

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytań odnośnie przechowywania zegarków - często spotykam się, że przy dłuższym nieużywaniu zegarka jest przechowywany z wysuniętą koronką - jest jakiś powód, żeby tak postępować?

Druga sprawa to przechowywanie "aktywne" w rotomacie - zauważyłem, że w opisach rotomatów jest możliwa zmiana kierunku obrotów lub raz w lewo raz w prawo - czy dla mechanizmu ma znaczenie kierunek obracania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Z punktu widzenia mechanizmu jedynie w zegarkach kwarcowych odciągnięcie koronki ma sens gdyż odłącza baterię zasilającą choć i w tym przypadku kolekcjonerskie przechowywanie powinno odbywać się z wyjętą baterią. Sprawa kręcenia rotomatu w prawo i lewo to jest zasadne jedynie w przypadku zegarków z mechanizmem automatycznym dwukierunkowym. Ogólnie nie powinno się używać rotomatu do przechowywania zegarka a jedynie do dokręcania gdy zegarek jest noszony na zmianę z innymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z punktu widzenia mechanizmu jedynie w zegarkach kwarcowych odciągnięcie koronki ma sens gdyż odłącza baterię zasilającą choć i w tym przypadku kolekcjonerskie przechowywanie powinno odbywać się z wyjętą baterią. Sprawa kręcenia rotomatu w prawo i lewo to jest zasadne jedynie w przypadku zegarków z mechanizmem automatycznym dwukierunkowym. Ogólnie nie powinno się używać rotomatu do przechowywania zegarka a jedynie do dokręcania gdy zegarek jest noszony na zmianę z innymi.

Dokładnie tak. Natomiast co do rotomatu, to ma sens uzywanie go też w rzadko noszonych zegarkach z wieloma komplikacjami, gdy nastawianie zegarka może być kłopotliwe

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wskazówki. Oczywiście racja co do przechowywania w rotomacie, miałem na myśli okresy w których noszony jest na przemian z innym - nie ma potrzeby wtedy ustawiania i przestawiania wskazań.

Co do jego obrotów - istnieją zatem mechanizmy dwukierunkowe..., nie wnikając już jakie, zastanawia mnie tylko fakt czy jest jakiś standardowy kierunek obrotu wahadła dokręcającego sprężynę? Posiadam dwa automatyczne zegarki na mechanizmach 2824-2 i na 2895-1 ale w manualach nie mogę nic na ten temat znaleźć albo słabo szukam... Podobnie ma się sprawa z dokręcaniem za pomocą koronki - mam rację, że w tych mechanizmach nie ma takiej możliwości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwa Twoje mechanizmy nakręcają w obydwu kierunkach. Obydwa można też dokrecać koronką, choć nie jest to zalecane.

Dane dotyczące wiekszosci popularnych mechanizmów co do kierunku nakrecania znajdziesz tutaj:

http://www.orbita.ch/index_eng.htm

Trzeba wejść w SUPPORT i dalej w Automatic Watch Database (link mi sie cos kiepsko skopiował)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, wielkie dzięki za link.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry. Podłączam się z dodatkowym pytaniem, gdyż ta sprawa też nurtuje mnie od pewnego czasu. Czy przechowywanie zegarków w stanie nienakręconym wpływa jakoś na ich dokładność po ponownym "ożywieniu"? Czy są ewentualnie jakieś zalecenia dotyczące częstotliwości nakręcania zegarków rzadko noszonych aby zachowały dokładny bieg ? Pomijam tu kwestię zegarków z kalendarzem (pojedynczym, podwójnym) starszych typów, gdzie daty nie można ustawić oddzielnie i trzeba "kręcić" czasem daty całego miesiąca aby ustawić ją właściwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czy przechowywanie zegarków w stanie nienakręconym wpływa jakoś na ich dokładność po ponownym "ożywieniu"?

2. Czy są ewentualnie jakieś zalecenia dotyczące częstotliwości nakręcania zegarków rzadko noszonych aby zachowały dokładny bieg ?

1. Wpływa. Zegarek długo nie używany może na początku ponownego używania trochę fiksować, zanim ustalą się w nim warunki smarowania. Na ogół w sprawnym zegarku nie są to znaczne odchyłki. Zależy to też od czasu leżakowania. Jeśli zegarek leżał wiele lat, to smary razem z drobinkami kurzu, produktów ścierania itp mogą tak zgęstnieć, że zegarek w ogóle nie ruszy. W złych warunkach przechowywania mogą też zachodzić w mechaniźmie procesy korozyjne. Z ww względów takie leżaki nalezy przed uzytkowaniem koniecznie wyczyścić i nasmarować

2. Spotkałem się z różnymi zaleceniami w tym temacie. Przeważnie mówi się, że nieużywany zegarek powinno się nakręcić raz na tydzień czy na dwa. Niektórzy nawet zalecają, żeby za każdym razem odkładać go w innej pozycji

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.