Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Treevill

Zegarki bloku wschodniego

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie jakie państwa bloku wschodniego produkowały zegarki (czy to własne lub na licencji , bądź z części pozyskanych od Rosjan )?

ja znam te kilka znanych dla większości ale czy są jeszcze jakieś?

Polska - Błonie plus reszta

Czechosłowacja - Prim

Armenia - Nairi

Rumunia - Orex , Optimef , Cromef

Niemcy - Ruhla

Chiny - Seagull

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodaj jeszcze

DDR - Eurochron

Polska - Unitra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chiny to jest zupełnie osobny temat... Sea-Gull, Shanghai, Beijing - to takie trzy, które natychmiast przychodzą mi do główki :) Dziwi mnie, ze zapomnieliście Panowie o GUB Glashutte - jak ktos mówi o nieradzieckich zegarkach bloku wschodniego, to najpierw myślę sobie GUB i Prim, potem cała reszta (wie, powineinem najpierw myśleć o Błoniu, ale toz to Poljot ;) ).

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziś znalazłem jeszcze

Bułgaria - Buletronic

i Jugosławia - INSA (ale to budziki i zegary szachowe i ścienne tak jak Mera-poltik w Polsce)

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja jeszcze do tego dorzucę przystawkę balansową montowaną w zegarach w polskich pojazdach (Żuk, Warszawa, autobusy Jelcz 272, 043 i pewnie jeszcze jakieś inne). Zarówno w mechanicznej, jak i elektrycznej wersji tychże zegarów występowała przystawka (prod. ZMP Błonie) o konstrukcji identycznej jak ta stosowana w radzieckich Majakach gabinetowych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a UNITRA-WAREL ?

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten temat jest poruszony w dziale o Polskich zegarkach. Sporo kontrowersji z tą Unitrą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chiny to jest zupełnie osobny temat... Sea-Gull, Shanghai, Beijing - to takie trzy, które natychmiast przychodzą mi do główki :)

Właściwie to nawet osobna planeta.. W ich kulturze nie istniało coś takiego jak "marka". Po prostu na cyferblacie drukowano nazwę miasta, w którym znajdował się dany zakład produkujący dany zegarek. Można by wymienić takich "marek" chyba kilkanaście, przy czym często były to dokładnie te same zegarki, poskładane w innym mieście, dlatego oznaczone inną "marką". Dopiero kiedy zaczęli łapać kontakty gospodarcze z resztą świata, gdzieś tam w latach 70-tych, pojawiła się potrzeba zaistnienia jakichś marek...

Sea-gull (w sumie do dzisiaj mało znana nazwa w samych Chinach) -> eksportowa marka handlowa dla Tianjin.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie osobna planeta. Tak było w wielu zakątkach świata! Ot CzCzZ, MCzZ, PCzZ - w ZSRR do lat '60... Waltham Watch Co, Elgin Nat'l Watch Co, Rockford watch Co, Columbus Watch Co - w USA z ledwie kilkoma wyjątakmi tez było tak samo :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.