Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wolek

roamer SEAROCK AUTOMATIC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów. Posiadam Roamer Automatic searock , otrzymałem go od dziadka. Potrzebuję jak najwięcej informacji na temat tego modelu pomóżcie coś się dowiedzieć.

Jestem dumny że go mam. Myślę że pochodzi z roku 1985. Jest wpełni sprawny i super wygląda na ręce.

Pomócie.

post-52172-0-04825000-1344857414_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jeśli sie "dobiorę" do środka to zrobię , ale czy to konieczne? Napewno oryginalny jest bo całe życie w mojej rodzinie.

Napiszcie może mi coś o nim z którego roku , jaki mechanizm, ile warty- dla mnie bezcenny bo pamiątka rodzinna.

proszę o pomoc i naświetlenie o nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest potrzebne zdjęcie mechanizmu, nie otwieraj go sam na chama bez odpowiednich narzędzi bo narobisz rys a szkoda zegarka!

Podeślij za to zdjęcie dekla, podaj co jest na nim wygrawerowane, albo sam sprawdź.

Wytłumaczę na przykładzie mojego Romka, także Searock i także po dziadku z tym że mój to wersja z manualnym naciągiem.

Otóż interesuje nas numer wygrawerowany po skrócie "MOD."

U mnie jest to: "MOD. 521 - 2210.325" co oznacza że w środku jest mechanizm MST 521:

http://www.ranfft.de...0&2uswk&MST_521

U Ciebie jest to zapewne "MOD. 522 - ..." czyli MST 522 - mechanizm oparty na ręcznym MST 521 z tym że dodano automatyczny naciąg. a więc reszta wszystko to samo:

17 kamieni,

rezerwa chodu: 56h,

bić f = 21600 A/h,

pojedynczy datownik,

opcja szybkiej zmiany daty (koronka wysunięta do połowy i kręcisz),

opcja stop sekundy.

Ranfft podaje że mechanizm montowany od 1974r.

Od siebie mogę dodać tylko że zegarek szwajcarski, sam mechanizm także szwajcarski, szkło hesalitowe (plexi, łatwo się rysuje ale tez łatwo spolerować ryski), design typowy dla lat 70', choć wcale nie wykluczone że Twój jest z lat 80'

Przez lata powstało wiele różnych wersji, różne kolory tarczy (zarówno cyferblatu jak i indeksów), na paskach jak i na bransoletach. Koperty różnią się kształtem i uszami, były stalowe jak i pozłacane..

U Ciebie koperta stalowa i ma pewnie wymiary: 37mm x 40mm, między uszami 20mm.

Co do wartości to na forum obowiązuje zakaz wyceniania zegarków, ponieważ nie można tak jednoznacznie określić ich ceny. Po prostu jest wart tyle ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić. Mogę jedynie powiedzieć że na pewno nie będzie to jakaś zaporowa kwota, pewnie trzycyfrowa (może z trójką z przodu jeśli tak realnie oceniając ;)). A więc nie warto się go pozbywać, tym bardziej że jest to pamiątka rodzinna. Moim zdaniem bardzo fajny zegarek, sam mam 3 Roamery ;)

Twój egzemplarz ładnie zachowany, na pewno powinieneś udać się z nim do zegarmistrza (ale takiego który ogarnia mechaniki) na przegląd, konserwacje, czyszczenie i smarowanie mechanizmu. Ewentualnie jeszcze jakąś regulacje jeśli mocno śpieszy/późni. Sprawdź koronkę czy oryginalna. Powinna mieć wygrawerowane "r" i być dość mocno schowana w zagłębieniu w kopercie (w wersji z automatem) a Twoja wydaje się odstawać (choć to może tylko tak wygląda na zdjęciu). Bransoleta nie mam pojęcia czy oryginalna, jeśli ma grawerkę Roamera na zapięciu to na pewno, jeśli nie to nie wiadomo (bo nawet nie wiem czy w tamtych latach w tym modelu była grawerka). A ryski możesz spolerować jeśli Ci bardzo przeszkadzają.

Ale się rozpisałem.. :blink:

To na koniec może dam linka do mojego Searocka, także po dziadku:

http://zegarkiclub.p...roamer-searock/

P.S. Jak możesz, wklej więcej fotek swojego Searocka, teraz już tylko w celach "rekreacyjnych" (chyba że coś się nie zgadza), chętnie go lepiej obejrzymy :)

Edit:

A co do samego MST 522 znalazłem jeszcze dobrej jakości foto i garstkę info, a więc jeśli na deklu numer się zgadza to wiesz co masz w środku i nie ma potrzeby otwierania zegarka ;)

http://roamer-watche...fo/MST522.shtml

rozmiar: 12'' '(26mm)

Z tym że tu z kolei jest podany okres produkcji 1973/76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jestem nowy na forum, tak że z góry przepraszam za pewne niedociągnięcia.

W ręce wpadł mi zegarek Roamer Searock 523.2120.319 z lat 1974-76 po dziadku.

Zegarek przeleżał się w szufladzie ponad 20 lat i wymaga porządnego serwisu. 

Czy ktoś z szanownych Forumowiczów mógłby polecić zegarmistrza lub punk zegarmistrzowski na terenie Warszawy, w którym byłaby możliwość wyczyszczenia, wypolerowania szkła i przesmarowania mechanizmu za rozsądne pieniądze?

Zdjęcie niniejszego zegarka wykonałem telefonem.

Pozdrawiam,

post-70805-0-88992900-1396606031_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pan Zbyszek z Pięknej 47.

Dziękuję,

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie się prezentuje. Druga młodość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-52172-0-04825000-1344857414_thumb.jpg

Witam wszystkich fachowców!!!
Mam pytanie odnośnie mojego Roamer Searock MST 522 którego jestem dumnym posiadaczem. Ma on wartość dla mnie dużą - rodzinną. 
A najbardziej interesuje mnie jego historia. Jeśli ktośc coś wie na jego temat więcej proszę o info będę wdzięczny.
Foto powyżej w poście z 2012 roku.
Bardzo proszę o pomoc.

post-52172-0-73251000-1437038176_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.