Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wolfheart

seiko 5 vintage problem z identyfikacją

Rekomendowane odpowiedzi

witam. kupiłem zegarek seiko 5 problem w tym że na deklu z tyłu są inne oznaczenia mchanizmu (7025) - może tylko dekielek zmieniony a w środku jest mechanizm 7019a - 21 jewels. tarcza jednak opsana jest 17 jewels. pytanie do znawców marki czy zamieniona tarcza i dekiel? czy może wersja z poprawionym mechanizmem ale także na tarczy powinna być informacja o 21 kamieniach czy może poprosu trafiłem na składak? co robic w tej sytuacji? dziękuję za pomoc.

post-41580-0-80617900-1345548356_thumb.jpg

post-41580-0-72464300-1345548362_thumb.jpg

post-41580-0-82509100-1345548367_thumb.jpg

post-41580-0-14567100-1345548373_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety na moje oko trafiłeś na składaka - wszystko z innej parafii

nawet wskazówki nie są od tej tarczy, tarcza od tego zegarka, a mechanizm od tej koperty, która zakręcona jest cudzym deklem cool.gif

gdybyś trafił na lepszy mechanizm mógłbyś odkryć 7019b zamiast 7019a

a tak sam sobie odpowiedziałeś

Seiko nie kłamie

co zrobić ?

zapomnieć i cieszyć się, że chodzi

wyrzucić przez okno - jeżeli drażni

oddać sprzedawcy jeżeli czujesz się nabity w butelkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

składak

na deklu masz oznaczenie 7025 a te mechanizmy nie były montowane w seiko 5 (o ile się nie mylę)

nic w tym zegarku do siebie nie pasuje

Koperta z deklem od jednego zegarka, tarcza od innego, wskazówki i mechanizm jeszcze od innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzięki

a co byście radzili zrobić. zaczynając od mechanizmu dokupić tarczę i kopertę czy może odwrotnie poszukać mechanizmu z tarczą do tej koperty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co chcesz uzyskać ?

zdajesz sobie sprawę, że trzeba będzie zdobyć dziki zachód?

bo jeżeli nie masz sentymentów to taniej i lepiej będzie kupić nowe Seiko 5 na 4r36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał Ci Burnus nie ma sensu inwestować w ten zegarek, żeby doprowadzić go do oryginalności.

Seiko 5 w niezłym stanie lata 70/80 bez problemu można w niezłym stanie złapać za 100 - 300 zł (zależnie od modelu). Zmiany, nad którymi się zastanawiasz to koszt około 200-300zł. Jeśli więc nie masz sentymentu do tego zegarka to albo go przeznacz na części albo noś w takim stanie (imo straszny z niego brzydal) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat tarcza mi się podoba nawet z tymi wskazówkami :). a czy macie może jakieś zdjęcia albo odnośniki żeby do tej tarczy dopasować kopertę i wskazówki z oryginału? tak się składa że mechanizm 7009 mam od innego seiko więc byłoby ok ale nie znalazłem nigdzie zdjęcia tej tarczy w oryginalnym zegarku więc nie bardzo wiem czego szukać. z drugiej strony jakie modele seiko wychodziły z tą kopertą oraz tym mechanizmem 7019a? czy może chociaż ta koperta i ten mechanizm tworzą całość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej kopercie widziałem jakieś ACTUSY

dekiel jest od takiego: Mój odnośnik

podaj jakie numery są na tarczy - będzie prościej zidentyfikować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok . dzięki za info. porozmawiam jeszcze ze swoim zegarmistrzem i jak nic nie wymyślimy to poprostu wystawię go tak jak jest z dokładnym opisem . być może komuś się coś przyda z niego. dodam że zegarek chodzi w tej konfiguracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat tarcza mi się podoba nawet z tymi wskazówkami :). a czy macie może jakieś zdjęcia albo odnośniki żeby do tej tarczy dopasować kopertę i wskazówki z oryginału? tak się składa że mechanizm 7009 mam od innego seiko więc byłoby ok ale nie znalazłem nigdzie zdjęcia tej tarczy w oryginalnym zegarku więc nie bardzo wiem czego szukać. z drugiej strony jakie modele seiko wychodziły z tą kopertą oraz tym mechanizmem 7019a? czy może chociaż ta koperta i ten mechanizm tworzą całość?

Ja bym nic nie kombinował.Już wiesz, że to składak i to jego "całość". W tym jego urok. Jedyne takie seiko, wśród tysięcy jednakowych braci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie tak. gdy go zobaczymłem to od razu mi się spodobał. taki trochę w stylu divera . duże wskazówki strzałki ( dosyć mocno świecące w nocy) ładna tarcza i koperta. dam go do zegarmistrza niech sprawdzi jak chodzi i czy będzie działał bezproblemowo i chyba zostawię tego customa seiko. jedynie do czego moge się doczepić to deczko zbyt małe szkiełko - które i tak pójdzie do wymiany bo jest pęknięte - powoduje ze nie widać w 100 % tarczy. szczególnie dolnych napisów na tarczy japan i nr mechanizmu. swoją drogą ciekawi mnie ile osób nosi takie właśnie zegarki składaki? mając oczywiście wiedzę o nich i z czego zostały złożone a nie o takich które tylko miały "prawie" wyglądać jak oryginał. ostatnio na forum w galerii był ładny zegarek pokazany i właśnie zrobiony od zera przez kogoś. jedyny niepowtarzalny ale taki był zamysł tego projektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.