Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

chahor

MYJKA ULTRADŹWIĘKOWA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym zająć się wyczyszczeniem i uruchomieniem rodzinnej URANI,

więcej w temacie:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/78321-zegary-moich-dziadkow-prosze

-o-pomoc/page__gopid__851849#entry851849

(zegar 1 od góry strony)

planuję po 1 kupno myjki ultradźwiękowej.

Czy koledzy mogą mi doradzić czy to dobry krok i na co mam zwrócić uwagę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobliwy krok. Zaczynać konserwację pierwszego zegara od kupna myjki...hmm. Zegar rozbierz (do myjki tez go chyba nie planowałeś wrzucić w całości) , wymocz np. w roztworze płynu Gronal, skorodowane części potraktuj szczotka stalową, Potem wypłucz w benzynie ekstrakcyjnej. Na odczynniki wydasz ze 30 złotych.

Porządna myjka z dużą mocą i z dużym zbiornikiem to wydatek rzędu kilkuset złotych.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Allegro kilka miesięcy temu kupiłem myjkę ultradźwiękową CD-4800 ze zbiornikiem 1100ml. Jestem zadowolony, bo mieszczą się w niej płyty zegarów, budzików itp.

Mycie przeprowadzam w kilku etapach. Najpierw myję zgrubnie części poza czyszczarką w benzynie ekstrakcyjnej, potem wkładam do czyszczarki z roztworem płynu Gronal.

Po wypłukaniu części w wodzie zdemineralizowanej osuszam je alkoholem izopropylowym.

fd8168ab7c907191m.jpg]

Teraz moja uwaga:

Wydaje mi się, że wlewanie palnych płynów do zbiornika czyszczarki i jej uruchomienie może być niebezpieczne. :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może faktycznie można myc budziki ,płyty i bransolety ,ale całych werków zegarków naręcznych nie polecam!!Tez się ucieszyłem że będzie można szybciej i z mniejszym nakładem pracy umyć zegarek,ale bez rozebrania na częsci proste to robota psu na budę!i tak do smarowania musisz go rozebrać i wtedy prościej umyć w gronalu czy nawet w benzynie,(uwaga na szelak przy paletach i palcu przerzutowym)bez ryzyka że wylecą ci palety ,palec czy kamienie,a zdarzyło mi się to i to w porządnym werku kiedy zlekceważyłem radę mojego znajomego zegarmajstra żeby nie pchać nawet częściowo rozebranych werków do myjki.

Generalnie uważam że myjka jest doskonała do mycia kopert i bransolet i elementów zegarów ściennych ,kominkowych itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W trakcie używania myjki okazało się, że nie tylko po jej użyciu mogą wypaść kamienie z kotwicy. W zegarach rocznych Schatz 53, 49 płyty w celu ochrony przed utlenianiem są pokryte lakierem. Po umyciu w myjce lakier obłazi z płyt......... :angry: Do mycia kół zębatych i płyt bez pokrycia lakierem sprawdza się doskonale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.