Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mechanik

Waltham 8 dniowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na giełdzie staroci wygrzebałem dziwny zegarek ,nie kieszonka,nie budzik,oprawiony był w stalowy pierścień z podstawką jak budzik.Sprzedawca nie mógł go otworzyć (już rozglądał się za toporem)kupiłem w ciemnoi w domu zaczęłem się do niego dobierać.Dekiel oczywiście odkręcany!Mechanizm potęga i wymiarowo i wagowo!co dziwniejsze na chodzie i to dobrym.Tarcza wygląda niestety na radosną twórczość ale wykonana na bazie oryginału(od tyłu zachowana emalia,)czyli emalia została zdarta i wygrawerowano nowe indeksy?W prawdzie jest w czym bo grubość tarczy to 2 mm blachy mosiężnej.

Przedni pierścień wygląda mi na dorabiany i jest tylko zaciskany z pozostałościa uszczelki ,szkła brak.Srednica 66mm,gr 22mm.Kominek i koronka wyglądają inaczej niż znalazłem podobne w internecie,ale działają dobrze,Tak że w rezultacie nie wiem gdzie go postawić ? pomiędzy budzikami czy powiesić między kieszonkami !!!Ale i tak wygląda świetnie i mnie cieszy!!

waltham4.JPG

waltham3.JPG

waltham2.JPG

waltham1.JPG

waltham.JPG

waltham%20ty%C5%82.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie trzyma czas przez 8 dni?

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nakrecałem go dopiero 2 razy ,i po tygodniu ma ok 3min spóżnienia,a chodzi faktycznie 8 dni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś ma taką oryginalną kopertę to chętnie bym przygarnął w drodze wymiany lub kupna.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje nabytku. Widać, ze trochę przeszedł, ale nawet w obecnym stanie wyglada apetycznie...8 dni rezerwy to potęga... Niech służy. Nie chce być złym prorokiem, ale ze znalezieniem oryginalnych części może być lekki problem...

Pozdrawiam,

W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie ma co oczekiwać że można kupić części od reki,ale kiedyś się trafi ;)

A rezerwą chodu zawdzięcza dwóm sprężynom 23mmkażda! tylko kamyków jak na lekarstwo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To cudownie, właśnie za to kocham mechaniczne zegarki, za ich różnorodność. A Twój 8 dni rezerwy, bajka, ciekawy nabytek. Na pewno dasz rade go wyregulować lepiej

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie był to zegarek samochodowy. Oryginalnie miał koronkę na 6. Ktoś go przerobił na kieszonkę - stad yeż przeróbka tarczy.

Ale i tak fajna sztuka :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajna odskocznia od tego co się na forum pokazuje w dużej części - gratulacje nabytku i... czekamy na więcej fotek;)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.