Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

koszyk22

Atalntic- identyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie po raz pierwszy na forum.

Podczas porządków odnalazłem zegarek atlantic.

Zegarek przeleżał napewno ostatnie 15 lat, na szybko ustawiłem i o odziwo ruszył i chodzi dalej.

Kupiony był prawdopodobnie ok. 20 lat temu w USA.

Z wyglądu myśle że zachował się doskonale, przetarłem szmatką i świetnie się błyszczy.

Mam pytanie jakie dokładnie są lata produkcji tego typu ? Z tyłu jest jakiś nr.61660 może seryjny ?

Pozdrawiam

Kamil

s7302718.jpg

s7302719.jpg

s7302720.jpg

s7302721b.jpg

s7302722.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Późne lata 70 oraz 80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy dało by radę ustalić konkretną datę produkcji ?

Zegarek świetnie się prezentuje. Czy dało by radę zamiast paska wrzucić do niego jakąś bransoletę ? Narazie szkoda tego paska ruszać jest w dość dobrym stanie, raczej temat na przyszłość.

Pozdrawiam

Kamil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy dało by radę ustalić konkretną datę produkcji ?

Niestety, nie. Konkretną datę dla atlantików można ustalić tylko w oparciu o dokumenty zakupu, których nie posiadasz.

Czy dało by radę zamiast paska wrzucić do niego jakąś bransoletę ?

Oczywiście, ale moim zdaniem na bransolecie ten zegarek dużo traci. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest ubranie go w ładny pasek. Można bez problemu kupić oryginalny pasek Atlantica, albo po prostu jakiś gustowny skórzany pasek ze "srebrną" klamerką. No ale to rzecz gustu

EDIT: Weź pod uwagę, że koperta tego atlantika jest z pochromowanego mosiądzu i bransoleta źle dobramna może nieźle rzeźbić uszka koperty

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne dzięki za odpowiedź, narazie pobędzie w tym pasku, jest jeszcze dość mało zniszczony.

Pozdrawiam

Kamil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze pytanie bo nakręciłem go ok. godziny 9 i o 16 przestał chodzić. Może za słabo nakręcam ? tylko nie wiem czy wszystko jest w nim wszystko wporzadku bo można kręcić i krecic, w pewnym momęcie po kręceniu o kilka stopni koronka się cofa tak powinno być ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze pytanie bo nakręciłem go ok. godziny 9 i o 16 przestał chodzić. Może za słabo nakręcam ? tylko nie wiem czy wszystko jest w nim wszystko wporzadku bo można kręcić i krecic, w pewnym momęcie po kręceniu o kilka stopni koronka się cofa tak powinno być ?

Za słabo nakręciłeś ;) Tak, tak powinno być że koronka się cofa o kilka stopni, mimo to kręcisz do końca, aż wyczujesz zwyczajny, twardy opór. Pamiętam, jak znalazłem dziadka zegarek, pierwszy zegarek mechaniczny jaki miałem w ręku, to także nie wiedziałem jak się tym obsłużyć :D Tylko z tym nakręcaniem też nie przesadzaj, delikatnie, żebyś nic nie ukręcił ale kręcisz do końca, aż wyczujesz opór.

Przydała by się mu wizyta u zegarmistrza, powie czy wszystko jest z nim ok, a nawet jeśli tak to po tych 20 latach mechanizm wymaga konserwacji - czyszczenie i smarowanie...

Fajny zegarek w dobrym stanie, ja także jestem za paskiem, jak dla mnie dla Worldmastera innej opcji nie ma niż pasek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki śliczne to mój pierwszy "nakręcany", wczoraj nakręciłem ok. godziny 16, do dziś cały czas chodzi, oby do tej 16 potrzymał :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddaj go do smarowania żeby na sucho nie chodził bo go zajedziesz

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie i tak trzeba zrobić, będe musiał kogoś poszukać, a czy charakterystyczne stukanie sekundnika to pozytywny objaw dla tego modelu ? czy coś sie dzieje w mechaniźmie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie i tak trzeba zrobić, będe musiał kogoś poszukać, a czy charakterystyczne stukanie sekundnika to pozytywny objaw dla tego modelu ? czy coś sie dzieje w mechaniźmie ?

Nie bardzo rozumiem jakie "stukanie sekundnika" ale jeżeli po prostu szybkie cykanie no to ok, w końcu to zegarek mechaniczny, tak ma być, o to chodzi :D

Miałem coś jeszcze Ci wczoraj podesłać ale zapomniałem, a więc teraz :lol:

http://zegarkiclub.p...e-worldmastery/

To odnośnie Twojego dylematu pasek/bransoleta. Co prawda 90% to na paskach, ale o ile pamiętam kilka na bransolecie tez jest, ale chodzi o to żebyś zobaczył jak fajnie może się prezentować na odpowiednim pasku :)

P.S. Jak swojego doprowadzisz do ostatecznego stanu, też wklej, mój tez się gdzieś tam zapodział pod koniec :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, obejrzałem 37 stron- cuda ;) chyba się w to wkręciłem.... :D

Pozdrawiam

Kamil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak to się zwykle kończy....:)

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak to się zwykle kończy....:)

Amen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.