Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ridah

Poljot de luxe - inne napisy na tarczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeglądając oferty na naszym rodzimym portalu aukcyjnym zauważyłem takie 2 sikory (obydwie aukcje już zamknięte):

NR 1:

1.jpg

NR 2:

2.jpg

Zegarek niby taki sam a jednak inny. Zwróćcie uwagę na różne napisy na tarczy. Bardzo mnie zaciekawiło skąd ta różnica. Czy tarcze z drukowanymi literami pochodzą z wcześniejszych partii produkcji? Bardzo proszę o wyjaśnienie skąd się wzięła taka różnica i ewentualnie która wersja jest lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem projektanci musieli mieć zajęcie więc coś tam lekko zmienili i tyle. Sam zegarek super, ale czy któraś wersja jest lepsza to chyba nie ma takiego podziału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź kolego Aronus. Ten dolny poljot dołączył do mojej kolekcji i stąd moje zainteresowanie. Gdyby ktoś jeszcze coś wiedział na temat tych napisów to bardzo proszę o info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RIDAH: Czy ten POLJOT jest nowy ? Wybacz bo jest w stanie idealnym do tego klasyka z elegancją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RIDAH: Czy ten POLJOT jest nowy ? Wybacz bo jest w stanie idealnym do tego klasyka z elegancją.

Dziś odebrałem go z poczty. Zgodnie z opisem aukcji zegarek nigdy nie był używany, czyli tak zwany NOS. W rzeczywistości był wyprodukowany w latach 60 lub na początku 70. Teraz czeka go wizyta u zegarmistrza oraz nowy pasek. Max za miesiąc wrzucę pierwsze zdjęcia mojej kolekcji bo już powoli mam się czym pochwalić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miesiąc minał a zdjęc nie ma - chyba stanał :) ten nowy nabytek :)

ps Ciekawe czy był celowo jako kolekcjonerski kupiony w ZSRR jeszcze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Minęły już nawet 2 miesiące a ja dalej nie mam zdjęć. Akurat teraz jest taka rzadka chwila, że wszystkie zegarki z mojej kolekcji są "zrobione". Wszystkie po przeglądach i na idealnym chodzie, każdy ma nawet nowy piękny pasek i osobne pudełko. Tak więc moment do focenia jest idealny. Niestety w moim aparacie nie ma opcji makro do robienia zdjęć z bliska. A takich zdjęć na których "coś tam" widać to nie chcę wrzucać bo zupełnie nie oddają piękna sikorów. Moja kolekcja jednak systematycznie się powiększa i liczy w tej chwili 9 sztuk. Ostatnio był u mnie jeden znany forumowicz i widział moją kolekcję. Także w razie czego może potwierdzić że ona w ogóle istnieje haha. Ja nie należę do osób, które czują potrzebę lansu i chwalenia się. Dlatego nie specjalnie staram się żeby w końcu te zdjęcia zrobić. Rozumiem jednak, że takie zdjęcia są ważne bo sam oglądam wszystkie nowe nabytki forumowiczów i czerpię z nich naukę. Dlatego na pewno w końcu je zrobię i pokażę na forum. Nawet w zeszłym tygodniu był u mnie kumpel z aparatem ale na zdjęcia kolekcji zabrakło czasu. Mam nadzieję, że uda się przy okazji następnych odwiedzin czyli gdzieś za miesiąc. Nic jednak nie obiecuję bo ja nie mam odpowiedniego aparatu i nie planuję takiego kupować.

Wracając do zegarka to sprzedawca powiedział mi, że kilka lat temu kupił od jakiegoś kolekcjonera ze Śląska 5 takich automatów w pudełkach po 50zł za sztukę. Lata minęły, zegarki zwielokrotniły wartość więc postanowił sprzedać. A ska miał je kolekcjoner? Chyba prędzej od górników niż z Zsrr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja słyszałem (nie wiem na ile prawdziwe) historię o polskiej "prywaciarskiej" wytwórni tarcz poliotów de luxe, oczywiście z tzw szarej strefy. Której wyroby trzymały poziom i były szeroko wykorzystywane przy renowacji tych kultowych zegarków...

Moze coś jest "na rzeczy", w pytaniu ridah o różnice ?

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podrabianie tarcz to osobny temat. Zresztą te podrobione są zawsze zgodne ze wzorem. Różnica jest w jakości wykonania ale wzór jest ten sam. Jeżeli chodzi o zegarki, które wkleiłem to obydwie wersje można znaleźć w katalogach więc obydwa warianty były produkowane przez ZSRR. Niestety jeszcze nie dowiedziałem się dlaczego te nadruki się różnią. Niedawno udało mi się bardzo okazyjnie kupić pojota chrono z białą tarczą do pary bo miałem już tego z czarną tarczą. Akurat wyszło tak, że sprzedawca (z allegro) mieszka kilka minut na piechotę ode mnie więc pofatygowałem się po odbiór osobiście. Podobno był pierwszym właścicielem a zegarek kupił w 89r. W domu porównałem obydwa chronole i również okazało się, że tarcze różnią się nadrukami. Ponieważ nie zrobiłem własnych zdjęć, wrzucam poglądowe foty z netu:

pol2.jpg

poljot1.jpg

Zwróćcie uwagę na napis 23 jewels. Na górnym zdjęciu małe litery a na dolnym drukowane. Poza tym, pod datownikiem, na górnym zdjęciu jest US 10 SR a na dolnym samo USSR. Mój nowy nabytek, rzekomo z 89r. odpowiada temu z dolnego zdjęcia. Ale nie wiem czy wiek zegarka ma cokolwiek z tym wspólnego. Być może obydwie wersje wychodziły równolegle. Jeżeli ktoś ma jakieś konkretne informacje w tej sprawie to jestem bardzo zainteresowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegarek był produkowany przez wiele lat, więc pewnie matrycę wymienili w fabryce i stąd różnica. Wiem że wiele osób doszukuje się ukrytej tajemnicy albo nawet mapy do skarbu w swoich wyjątkowych egzemplarzach, ale w związku radzieckim powstały dziesiątki milionów zegarków i nikt nie robił ich z myślą "zrobię teraz małymi literami żeby nadać im indywidualny charakter". Raczej to wynikało po prostu z takich a nie innych dostępnych materiałów do tamponowania itp.

a skąd na śląsku tyle zegarków? po pierwsze górnicy je dostawali i po jakimś czasie odsprzedawali na targowiskach za grosze sprzedawcy, który je zbierał na sprzedaż, po drugie w latach 90-tych bardzo dużo rosjan przyjeżdżało do polski na handel i mieli ich od groma - sam bym kupił gdybym wiedział jak to teraz będzie wyglądało,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie

O co chodzi z tym napisem "Telemeter 1km" - jakieś azymuty mozna tym było kreślić ?

Rosjanie faktycznie zawsze mieli jakieś problemy z materiałami bo to ,ze czegoś tam nie było albo nie dowieźli było normą. Natomiast trzeba przyznać , że wiele patentów przemycali do armi by je sprawdzić w ekstremalnych warunkach - taki mozna rzec zegarkowy poligon w tym wypadku. Moj kolega od 16 lat uzywa KOMANDZIRSKIJE CZASY - kupił od jakiegoś bylego oficera jeszcze jak tu się na granicach pojawiali wschodnich. Wogole to moze nie chodzi o szukanie na tarczach map do skarbu ale kto wie czy czasami nie bylo tam jakichś treści zaszytych. Dzisiaj pamietajmy ,ze komputery tez wychodzą z wirusami z fabryki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telemeter - służy do pomiaru odległości na podstawie różnicy prędkości światła i dźwięku.

Widzisz z daleka np. błyskawicę i włączasz stoper, słyszysz grzmot i wyłączasz stoper. Sekundowa wskazówka chronografu pokazuje odległość w km na skali telemetre. Ta zależność to 3 sekundy = 1km.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ridah:

Przyznaję - ze teraz dobry jest do tego stoper ale trzeba znac prędkość rozchodzeia się dzwięku itd. Tu wszystko czysto mechanicznie się odbywa - świetny patent.

Czym jeszcze ten zagarek Cię zaskoczył ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak było ze wskazówkami w poljotach? Ja mam poprzedniki de luxów- bardzo podobne, cienkie wersje na 16 kamieniach ze srebrnymi tarczami i kopertami i każda ma inne wskazówki...Czy to na wskutek interwencji zegarmistrzów? Czy tak jak w przypadku napisów... wprowadzono po prostu jakieś zmiany podczas produkcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki powinny być według mnie takie same dla danego modelu w tym samym kolorze. Bardzo możliwe że majstrowie coś posklejali z kilku sikorów. Przesłałem ci linka do katalogów na priv żebyś sobie mógł sprawdzić. Jakbyś miał jakiś kłopot to najlepiej wrzuć tu zdjęcia swoich sikorów to się zobaczy które wskazówki są oryginalne a które z innego modelu.

JacekTE: Poljoty chrono zaskoczyły mnie świetną rezerwą chodu. U mnie chodzą powyżej 60 godzin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekamy na fotki Ridah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekamy na fotki Ridah

Ty Jacku to akurat widziałeś większość moich zegarków na żywo w Puławach :P . Od tamtej pory doszły chyba tylko 2. Fotki wrzucę na pewno jak tylko uda mi się je zrobić. Mam nadzieję że w 2013 się wyrobię...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lud chce wina i igrzysk! :) chce zobaczyć jeszcze raz :P i kiedy mi sprzedasz poljota chrono? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lud chce wina i igrzysk! :) chce zobaczyć jeszcze raz :P i kiedy mi sprzedasz poljota chrono? :)

Jacek, specjalnie dla Ciebie do wglądu:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/7252-najnowsze-zakupy-nowe-nabytki/page__st__12460

A chronografy oddam ci za darmo jak w USA wprowadzą Chiński jako język urzędowy :P .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.