aaarste 0 #1 Napisano 23 Września 2012 Moją uwagę zwróciły te oto zegarki. Oba różnią się chyba tylko branzoletą: WZ0061DE http://www.youtube.com/watch?v=S4tHJ1V4vJc WZ0041DE Podstawowe dane techniczne (po angielsku) Power Reserve: 40-Hour Power Reserve Indicator Crystal: Sapphire crystal with anti-reflection coating Movement: Mechanical Movement ORIENT caliber 40A50 Made in Japan [22 jewels | 21600/hour vibrations] Clasp: Double Push Button Water Resistance: 100m Case Material: Stainless Steel w/ Screw see-through caseback with crystal Case Diameter: 39.5mm without crown Case Thickness:14.25mm Dial Color: White Calendar: Day/Date Band Material: Solid Stainless Steel Warranty Type: 1 year International Guarantee Na stronie japońskiej orienta ( http://www.orient-watch.jp/product/category/?category_id=59 ) są jeszcze inne wersje kolorystyczne, a także bardziej proste (bez funckcji retrograde) oraz lepiej wyposażone (m.in. z funkcją GMT) modele tej marki. Co o nich sądzicie? Te wybrane przeze mnie są dostępne raczej tylko w Japonii i USA. Mam prośbę o ocenę ich możliwości technicznych. Jak się te modele sprawują. Ja doszukałem się, że mają dosyć dokładne mechanizmy (Daily accuracy : +25 / -15 sec/day). Czy jest to dobry wybór za ok. 2000-2500 zł w porównaniu do raczej niezaawansowanych technologicznie Tissotów, Certin, Atlanticów z prostymi mechanizmami automatycznymi ETA lub Ronda. Dodam, że moim założeniem jest kupno zegarka automatycznego/mechanicznego o dobrym stosunnku jakości do ceny ale niekoniecznie szwajcarskiego. A może jakieś inne propozycje o podobnych cechach (seiko, citizen ???). Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12399 #2 Napisano 23 Września 2012 Nie widziałem tych zegarków na żywo. Z tego, co wyczytałem i zobaczyłem w sieci, to na prawdę ciekawe i świetnie wykończone zegarki. Dokładność werków standardowa dla Orienta. No ale masz retrograde. Jak sam zauważyłeś, w porównaniu do 2824-2 jest to mechanizm ciekawszy. Z tym, że na zegarek będziesz musiał przeznaczyć bliżej 4k pln, a nie 2-2,5. Za niecałe 2,5k możesz mieć SARB-a 023 (jeśli chcesz zegarek z białą tarczą) - też bardzo ciekawy i świetnie wykończony czasomierz na sprawdzonym mechanizmie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4336 #3 Napisano 23 Września 2012 no właśnie, miałem pisaćponieważ czaję się na jednego z wymienionych (GMT)cudem będzie jak na dzień dzisiejszy uda Ci się Retro lub GMT kupić za 3500przy tej kwocie nie jest to już taki oczywisty wybórwięc musisz czuć, że chcesz Orient Star 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafi 12399 #4 Napisano 23 Września 2012 No w tej kwocie w szranki stają już chrono na VJ7750 (przede wszystkim niemieckie). Ale OS pozostaje (przynajmniej jak dla mnie) silnym kandydatem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4336 #5 Napisano 23 Września 2012 dzisiejszy przegląd ebay i są pojedyńcze sztuki w cenie ~2500, reszta bez zmian powyżej 3k 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aaarste 0 #6 Napisano 24 Września 2012 moze jeszcze jakies uwagi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aaarste 0 #7 Napisano 3 Października 2012 Nie doczekałem się na inne opinie a dostałem już dzisiaj przesyłkę z zegareczkiem Orient Star SDE00002W (na bransolecie z lekko kremową tarczą - ). Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Wykonanie tej linii zdecydowanie lepsze od klasycznych Orientów. Mam nadzieję, że będzie się sprawował jak należy. Co do obsługi sklepiku sieciowego to wszystko w jak najlepszym porządku, żadnego podejrzenia co autentyczności. Pzdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 7223 #8 Napisano 3 Października 2012 Pics or it didn't happen. 0 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #9 Napisano 4 Października 2012 Pogratulowac bardzo fajnego zegarka . Bedziesz na pewno zadowolony. Rozumiem ze wyszedł tyle ile w linku który wkleiles. Jak widać przesyłka Tez przyszła w miarę szybko . 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aaarste 0 #10 Napisano 4 Października 2012 ....................... a przesyłka prawie błyskawiczna (niecałe 2 dni trwało przetwarzanie, a pięć dni przesyłka ze Szwecji, z tego 2 dni w weekend). Jestem zadowolony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #11 Napisano 4 Października 2012 Kolego płaciles paypal em ? 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aaarste 0 #12 Napisano 5 Października 2012 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach